Naslovna / Zdravlje

Neobična boja urina: Šta je tipično, a šta znak ozbiljnog problema?

Ivana Vuskovic|15:30 - 09. 12. 2023.

Osim tamnožute boje, urin može da bude i mlečnobele nijanse, plave ili zelene boje, a sve te nijanse zavise od zdravstvenog problema sa kojim se čovek suočava

boja urina Osim tamnožute boje, urin može da bude i mlečnobele nijanse, plave ili zelene boje Foto: Shutterstock

Boja urina varira i to je normalna pojava tako da se nijanse kreću od bistre do tamnožute, crvenkaste ili tamnobraon. Tačna nijansa zavisi od toga koliko vode dnevno pijemo jer tečnost razblažuju žute pigmente u urinu. Dakle, što više tečnosti pijemo, to nam je urin bistriji, svetle nijanse. Kada pijemo manje vode, urin postaje tamnožute boje. Neke namirnice i lekovi mogu da promene boju urina. Na primer, namirnice poput cvekle ili kupine mogu da promene boju urina koja postaje ružičasta ili crvena. Neki lekovi takođe utiču na nijansu urina koji dobija živopisne tonove, poput narandžaste ili zelenkastoplave.

Boja urina može da bude i neobična

Međutim, neobična boja urina takođe može da bude znak zdravstvenog problema. Na primer, neke infekcije urinarnog trakta mogu da uzrokuju da urin postane mlečnobele boje. Kamen u bubregu, neke vrste karcinoma i druge bolesti ponekad čine da urin izgleda crvenkasto, zbog krvi. Stručnjaci izdvajaju nekoliko neobičnih boja urina, zajedno sa uzrocima koji mogu da ih izazovu:

Crveni ili ružičasti urin
Crveni urin nije uvek znak ozbiljnog zdravstvenog problema, jer razni su uzroci zbog kojih porima ovu nijansu:

  • Krv: Zdravstveni problemi koji mogu izazvati krv u urinu uključuju uvećanu prostatu, tumore koji nisu karcinomi, kamenje i ciste u bubregu. Intenzivna vežba takođe može izazvati krv u urinu. Krv u urinu je česta kod infekcija urinarnog trakta i kod bubrežnih kamenaca. Ovi problemi često izazivaju bol. Bezbolno krvarenje, na primer, može da bude znak ozbiljnijeg problema, kao što je rak.
  • Hrana: Cvekla, kupina i rabarbara mogu da utiču da boja urina postane crvena ili ružičasta.
  • Lekovi: Crveni ili ružičasti urin je moguć ako osoba uzima lekove za tuberkulozu, ima bolove u urinarnom traktu ili zatvor.

Narandžasti urin
Narandžasti urin može da bude uzrokovan:

  • Lekovima: Lekovi protiv zatvora mogu da preboje urin u narandžastu boju, kao i lekovi koji smanjuju otok i iritaciju, ali i lekovi za hemoterapiju za rak.
  • Vitaminima: Neki vitamini, kao što su A i B-12, mogu pretvoriti urin u narandžastu ili žutonarandžastu boju.
  • Zdravstvenim problemima: Narandžasti urin može da bude znak problema sa jetrom ili žučnim kanalima i  uglavnom je to slučaj ako je stolica svetle boje. Dehidracija takođe može da učini da urin izgleda narandžasto.

Plavi ili zeleni urin
Urin može da postane i plave ili zelene boje, a najčešći razlozi za to su:

  • Boje: Neke boje za hranu, posebno one jarkih tonova, mogu da izazovu da urin postane zelene boje. Boje koje se koriste za neke testove bubrega i bešike takođe mogu da oboje urin plavom nijansom.
  • Lekovi: Neki lekovi za depresiju, čireve i refluks kiseline mogu da uzrokuju zelenkasto-plavi urin. Lekovi protiv bolova, artritisa i za spavanje mogu da pretvore boju urina u zelenu.
  • Zdravstveni problemi: Retka bolest koja se zove porodična benigna hiperkalcemija može da dovede do toga da deca imaju plavi urin, kao i infekcije urinarnog trakta uzrokovane određenim bakterijama.

Tamnobraon ili urin boje kole
Tamnobraon urin ili urin nijanse popularnoh gaziranog pića može da bude usled:

  • Hrane: Konzumiranje dosta boba, rabarbare ili aloje može izazvati tamnosmeđu mokraću.
  • Lekovi: Neki lekovi mogu da potamne urin, uključujući one koji se koriste za lečenje i prevenciju malarije, zatvora, visokog holesterola i napada. Neki antibiotici i relaksatori mišića takođe mogu da potamne urin.
  • Zdravstveni problemi: Neki poremećaji jetre i bubrega i infekcije urinarnog trakta mogu da uzrokuju urin tamnobraon boje, kao i krvarenje u telu. Grupa bolesti, koje uglavnom pogađaju kožu ili nervni sistem, nazvane porfirija, takođe su razlog zbog kojeg urin postaje tamnobraon boje.
  • Ekstremne vežbe: Povreda mišića usled ekstremnog treninga može izazvati urin boje čaja ili kole jer povreda može da dovede do oštećenja bubrega.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo