Naslovna / Zdravlje

Šta je striktura u telu, da li mora da se leči i koliko je opasno ovo medicinsko stanje

Priredio/la: I. V. |13:00 - 28. 12. 2023.

Ljudsko telo ima brojne „prolaze“ a kada se desi da oni ne mogu normalno da funkcionišu počinju da otežavaju mokrenje, gutanje, varenje

striktura Striktura može da bude uzrokovana ožiljcima nakon operacije ili tretmanima kao što je zračenje Foto: Shutterstock

Striktura ili suženje je medicinsko stanje (manje poznato kao konstrikcija) koje predstavlja vrstu abnormalnog suženja u nekom prolazu u telu. Suženje ili striktura može da bude ili neprijatno i  dosadno ili pak opasno po život. Može da oteža  mokrenje, gutanje ili čak varenje hrane, u zavisnosti od lokacije strikture.

Zbog čega nastaje striktura?

Striktura može da bude uzrokovana ožiljcima nakon operacije ili tretmanima kao što je zračenje. Osoba može da se rodi  sa strikturom koja mora da se leči, ili se može razviti tokom vremena iz različitih razloga. Neke strikture mogu da se leče,  ali se onda vraćaju, iznova i iznova, kao što je striktura jednjaka. Ovo stanje sužava cev koja prenosi hranu od usta do želuca i može da izazove zadržavanje hrane u jednjaku, što dovodi do kašlja, bola i u retkim slučajevima do zaglavljivanja hrane u jednjaku. Lekar može da proširi jednjak tako da hrana lakše putuje kroz njega. Međutim, suženje  se može vratiti tokom vremena, posebno ako se ne reši njen uzrok, a osoba počne da ima problema sa gutanjem hrane koja je veoma čvrsta, kao što su komadi mesa ili hleba. U većini slučajeva, nelečeni refluks (poremećaj varenja kiseline ili žgaravica) uzrokuje ovu vrstu oštećenja i postupak mora da se ponovi.

Koje su najčešće vrste striktura?

U uobičajene vrste striktura spadaju pomenuta strikturu jednjaka i kao i striktura uretre, koja uzrokuje upalu kanala koji nosi mokraću iz bešike i van tela, što otežava mokrenje. Intestinalne strikture se dešavaju u tankom i debelom crevu i u zavisnosti od težine strikture mogu da otežaju prolazak hrane ili čak tečnosti kroz telo. Suženje u debelom crevu je takođe poznata kao striktura creva. Suženje žučnog kanala ili bilijarna striktura je suženje u cevi koje pomera žuč iz jetre u crevo a suženje u ovoj regiji tela sprečava slobodno kretanje žuči i takođe može izazvati značajan bol i/ili poteškoće u gutanju i varenju hrane.

Koji tretmani se koriste za saniranje suženja u telu

Tretmani za strikture se veoma razlikuju. U nekim slučajevima, proširenje suženog prolaza u telu se može uraditi ambulantno, u slučajevima kada je rastezanje tkiva adekvatno, a ne kada je potrebno uklanjanje suženog područja. Za teže slučajeve, operacija je obično neophodna kako bi se uklonilo područje suženja i sprečila potreba za budućim procedurama za lečenje iste oblasti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo