Glavobolje izazvane alkoholom mogu se razvrstati u različite kategorije, ali sve ih karakteriše bol i neugodnost. Da li se i kako mogu ublažiti simptomi glavobolje izazvane alkoholom? Pokušaćemo da odgovorimo na najčešća pitanja vezana za glavobolje koje se mogu javiti nakon konzumiranja alkohola.
Jedan od glavnih razloga zbog kojih alkohol izaziva glavobolju jeste to što deluje kao diuretik. Jednostavno rečeno, to znači da ima efekat na bubrege koji uzrokuje smanjenje nivoa tečnosti koju unosite u organizam u odnosu na onu koju vaše telo izlučuje. Drugim rečima, češće ćete ići u toalet, ali izgubljena tečnost neće biti ravnomerno nadoknađena. Ovo doprinosi dehidrataciji, koja je najčešći uzrok glavobolje izazvane alkoholom.
Da, alkohol može biti okidač za migrenu jer opušta krvne sudove, povećavajući protok krvi u mozak. Studije su pokazale da je trećina osoba s migrenama primetila da je alkohol jedan od glavnih okidača.
Glavni sastojak u alkoholu koji izaziva bol je etanol. Ovaj potentni hemijski sastojak može proširiti krvne sudove i uzrokovati gubitak važnih soli i minerala, stvarajući neuravnoteženost elektrolita u telu.
Može se pojaviti već nakon tri sata, a odložena glavobolja obično kreće oko 12 sati nakon konzumiranja.
Kod većine osoba mamurluk glavobolja neće trajati duže od 24 sata, a dovoljno sna i vode potpuno može ublažiti simptome. Nažalost, kod neki osoba glavobolja traje malo duže, može potrajati do 72 sata.
Faktori kao što su kvalitet alkohola, opšte zdravstveno stanje, hidratacija i vrsta alkohola mogu uticati na to koja količina je potrebna da se popije pa da završite sa glavoboljom.
Iako svi tipovi alkohola mogu izazvati neku vrstu glavobolje, postoje neke vrste koje ćete podnositi bolje od drugih. To može varirati od osobe do osobe i dok kod nekih žestoka pića mogu biti uzrok glavobolje, drugi će primetiti da pivo nije za njih.
Crveno vino se često smatra najvećim krivcem za pojavu glavobolje, a posle njega na drugom i trećem mestu nalaze se belo vino i šampanjac. Neki od sastojaka koji se nalaze u vinu mogu izazvati određenu vrstu reakcije kod osobe koja ga pije. Histamin je supstanca koja se prirodno formira u vinu tokom fermentacije a upravo on može izazvati alergijsku reakciju u telu, a u crnom vinu ga ima i do 200 puta više nego u belom vinu. Pored toga i tanin koji se nalazi u vinu mogu biti uzrok glavobolje. U vinu se nalazi mnogo šećera, što je još nešto što može igrati važnu ulogu u dehidrataciji povezanoj sa konzumacijom alkohola.
Naravno, najbolji način da izbegnete glavobolju izazvanu alkoholom jeste potpuno izbegavati alkohol – ali znamo da to nije uvek moguće. Postepeno smanjenje može eliminisati bilo koje neugodne simptome povlačenja i olakšati vam prilagođavanje novom načinu života. U međuvremenu, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste smanjili šanse da patite od glavobolje koja se javlja nakon konzumiranja alkohola.
Ovi koraci su:
Evo nekoliko saveta koje možete primeniti kako biste umanjili glavobolju izazvanu alkoholom:
Ne zaboravite da je optimalno konzumiranje alkohola tokom prazničnog perioda od izuzetne je važnosti, ne samo kako biste izbegli pojavu glavobolje, već da biste sačuvali celokupno zdravlje.