Naslovna / Zdravlje

Koliko često treba menjati donji veš, koji materijal je najbolji, a šta izbegavati

Priredio/la: D. T.|17:00 - 16. 01. 2024.

Lekari navode i da neki modeli donjeg veša, kao što su tanga gaćice nisu preporučljivi za osobe sklone infekcijama

donji veš Foto: Shutterstock

Donji veš nije samo odevni predmet već i bitan čuvar zdravlja. Odgovarajući donji veš može da nas zaštiti od mogućih infekcija urinarnog trakta, bakterijske vaginoze, da obezbedi lakšu pokretljivost spermatozoida, smatraju pojedini stručnjaci. S druge strane, suviše tesan donji veš od neodgovarajućeg materijala može da bude faktor rizika za razvoj nepotrebnih zdravstvenih problema.

Koji materijal je najbolji za donji veš?

Kada biramo donji veš veoma je bitno da obratimo pažnju da on bude izrađen od odgovarajućeg materijala. Ginekolog dr Andrea Braden iz Atlante ističe da je najbolje da se opredelimo za prirodne tkanine, kao što je pamuk.

– Pamuk omogućava bolju cirkulaciju vazduha i na taj način štiti ženske polne organe od infekcija. S druge strane materijal kao što je poliester, potrebno je, ako je moguće, izbegavati – savetuje dr Braden.

Istovetan stav imaju i specijalisti urolozi poput dr Scott D. Miller iz Wellstar Urology u Atlanti.

Pamuk je udoban i dobro upija vlagu. Međutim, za osobe koje se više znoje, čist pamuk zadržava previše vlage, što je dobra podloga za razvoj bakterija i gljivica. U ovim slučajevima, bolji izbor može da bude tkanina napravljena od kombinacije pamuka i sintetičkih vlakana – smatra dr Miller.

Šta da izbegavamo?

Preporuka stručnjaka jeste da izbegavamo materijale koji „onemogućavaju disanje“ kao što su najlon i saten, ili suviše debele tkanine. Dr Miller smatra da je čist poliester „verovatno najgora tkanina za donji veš”.

– I pored toga što spada u jedan od najlakših materijala, ne upija vlagu i nije prozračan – kaže dr Miller. Ukoliko nismo sigurni u izbor materijala preporuka je da biramo meke, a ne materijale koji su klizavi pod rukom.

Komotnije donje rublje

Naravno, bitno je da se opredelimo materijale koji su prijatni za nošenje, ali da obratimo pažnju i na odgovarajuću veličinu. Dr Fenwa Milhouse urolog iz Čikaga preporučuje komotnije donje rublje, jer suviše uske gaćice mogu da spreče cirkulaciju vazduha, povećaju vlagu i tako dovedu do iritacije kože i čak gljivičnih infekcija.

Veruje se da je komotan donji veš i dobar čuvar plodnosti. Dr Milhouse iznosi podatke studije rađene na Harvardu 2018. godine, koja je na osnovu ispitivanja 700 muškaraca otkrila da su muškarci koji su nosili bokserice imali za 25 odsto veću koncentraciju sperme, od onih ispitanika koji su nosili drugačiji model donjeg veša.

Zašto su tange faktor rizika?

Lekari navode i da neki modeli donjeg veša, kao što su tanga gaćice nisu preporučljive za osobe sklone infekcijama. Tange su faktor rizika za pojavu bakterijske vaginoze, jer se bakterije sa rektalnog područja mogu lako preneti na vaginu. Svoje zdravlje ćemo najbolje zaštiti ako nosimo odgovarajući donji veš, koji menjamo svakog dana. Ukoliko se isti veš nosi duže od jednog dana rastu i šanse za pojavu infekcija i neprijatnih mirisa. Osobama koje se znoje ili pate od urinarne inkontinencije savetuje se i da češće menjaju donji veš.

Nema jednoglasnog stava kada je u pitanju spavanje u donjem vešu, pojedini stručnjaci smatraju da možemo da spavamo u donjem vešu, dok drugi savetuju da je bolje da ne nosimo donje rublje tokom noći. Na kraju savet je da pratimo svoje telo i da koristimo ono što nam najviše odgovara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo