Naslovna / Zdravlje

Kako se leči trigeminalna neuralgija koja izaziva bol sličan električnom šoku

Priredio/la: D. T.|15:00 - 25. 01. 2024.

Kvalitet života pacijenta je veoma loš, a stanje zbog pomisli na činjenicu da će se bol u jednom momentu ponovo vratiti može da izazove i psihičke tegobe, poput anksioznosti

Trigeminalna neuralgija Epidemiološka istraživanja navode da je učestalost ove bolesti viša nego što se misli, a problem je i znatan broj pogrešno dijagnostikovanih pacijenata Foto: Shutterstock

Trigeminalna neuralgija posledica je oštećenja nerva trigeminusa.  Ova neuralgija praćena je jednim od najjačih oblika bolova koje čovek može da izdrži. Napadi izrazito jakog bola, koji se poredi sa električnim šokom, traju nekoliko sekundi do dva minuta. Bol nastaje iznenada i može da bude isprovocirana i jednostavnim aktivnostima kao što je pranje zuba, žvakanje. Bol je ograničena na inervaciono područje jedne ili više grana trigeminalnog živca. Nastaje iznenada i isto tako se neočekivano povlači. Trigeminalna neuralgija najčešće pogađa osobe starije od 50 godina i nešto je učestalija kod žena, nema genetsku osnovu.

Bolni tik

I pored izuzetno jakog bola, koji pacijenti opisuju i kao cepanje ili čupanje, trigeminalna neuralgija nije životno ugrožavajuće stanje. Leči se medikamentima ili hirurškim zahvatom. Trigeminalna neuralgija karakteriše se bolom skoncentrisanim u tački blizu vrha uha, koji se širi u tri pravca prema oku, obrazu i vilici. Bol najčešće pogađa samo jednu stranu glave. Trigeminalna neuralgija nekada se označava i kao tic douloureuk, što znači „bolni tik“.

Može da se dovede u vezu sa traumom lica

Trigeminalna neuralgija obično se javlja bez jasnog uzroka, ali nekada može da se dovede u vezu sa traumom lica ili stomatološkim zahvatom. Trigeminalni nerv ne funkcioniše pravilo uglavnom zbog velikog pritiska krvnih sudova arterije ili vene na trigeminalni nerv. Stanje je nekada posledica skleroze, starenja, retko je znak tumora. Pored bolova koji nastaju bez jasnog uzroka kod klasičnog oblika trigeminalne neuralgije, bol može da bude i posledica infekcije Herpes zosterom, a naučnici još nastoje da utvrde tačnu vezu između Herpes zostera i trigeminalne neuralgije.

Simptomi trigeminalne neuralgije

Ovaj oblik neuralgije karakteriše se epizodama oštrog, intenzivnog, ubodnog bola u obraz ili vilicu slično strujnom udaru. Bol može da nastane posle brijanja, šminkanja, pranja zuba ili samo dodirivanja zuba ili usana jezikom. Bol može da se iznenada javi tokom konzumacije hrane i pića, pri razgovoru, pri dodiru vode i lica. Traje nekoliko sekundi do nekoliko minuta i iznenada nestaje. Kvalitet života pacijenta je veoma loš, a stanje zbog pomisli na činjenicu da će se bol u jednom momentu ponovo vratiti može da izazove i psihičke tegobe, poput anksioznosti.

Trigeminalni nerv deli se na oftalmičku (predeo očiju), maksilarnu i mandibularnu (viličnu) granu.  U zavisnosti od toga koji deo nerva je nadražen javlja se osećaj bola, najčešće u donjem delu lica. Ukoliko je nadražena oftalmološka grana, bol je izražen u gornjoj polovini lica i čela, maksilarna grana se karakteriše bolom koji se proteže preko nosa, obraza, prema slepoočnici, a mandibularna grana bolom koji počinje blizu uha i izaziva bol u donjoj vilici.

Atipična trigeminalna neuralgija

Trigeminalna neuralgija može da se manifestuje osećajem peckanja ili utrnulosti u licu. Epizode bola mogu traju nekoliko nedelja ili meseci, posle čega je moguć period bez bolova od jedne ili više godina. Kod nekih pacijenata umesto oštrim bolom, neuralgija trigeminusa je praćena upornim tupim bolom, pa se zato opisuje kao atipična trigeminalna neuralgija.

Dijagnoza trigeminalne neuralgije

Ovaj oblik neuralgije dijagnostikuje se posle fizičkog pregleda i detaljnog uvida u istoriju bolesti. Epidemiološka istraživanja navode da je učestalost ove bolesti viša nego što se misli, a problem je i znatan broj pogrešno dijagnostikovanih pacijenata koji se leče na neodgovarajući način. Stručnjaci ističu da ne postoji jedinstveni test za trigeminalnu neuralgiju, pa da je zato otkrivanje prave prirode bola ključno za preciznu dijagnozu. Lekar može savetovati i laboratorijske testove, CAT skeniranje ili magnetnu rezonancu, kako bi se utvrdilo da li je bol posledica tumora, ili nedijagnostikovane multiple skleroze.

Lečenje

Pacijenti, najčešće, kada se javi bol uzimaju analgetike koji se mogu kupiti bez lekarskog recepta. Ipak, postoje načini da se stanje dobro kontroliše tokom dugog niza godina odgovarajućom terapijom. Za kontrolu bola primenjuju se lekovi kao što su karbamazepin, gabapentin i slične agensi. Karbamazepin pripada grupi lekova antiepileptika, koji sprečavaju epileptične napade, a može i da dobro ublaži bolove kod trigeminalne neuralgije. Pacijentima koji uzimaju neke od navedenih lekova savetuju se redovne provere broja belih krvnih zrnaca, trombocita, natrijuma i funkcije jetre.

Neurolog će za svakog pacijenta odabrati najbolji lek u tačno prepisanim dozama. Obično se počinje sa nižim dozama leka. Doze leka kasnije se povećavaju pod nadzorom lekara, s ciljem da pacijent nema bolove, ali da se izbegnu i svi neželjeni efekti primene leka. Lekari i farmakolozi ističu da velika većina pacijenata nema nikakve neželjene reakcije posle primene leka.

Operacija neuralgije trigeminusa je delikatna

U najtežim slučajevima, ukoliko bolovi ne mogu da se suzbiju lekovima, moguća je i operacija. Operacija neuralgije trigeminusa je delikatna i zahteva veliku preciznost, jer je područje zahvaćeno promenama veoma malo. Smatra se da je ovo operacija samo za veoma iskusne neurohirurge. Postoji više načina hirurškog lečenja. Jedan od načina je da hirurg nerv trigeminus ili njegove grane blokira ili preseče, bliže licu ili moždanom stablu. Ove operacije neće pacijenta osloboditi od bola u potpunosti, moguće je da se bol vrati posle nekoliko meseci ili godina.

Mikrovaskularna dekompresija smatra se za operaciju koja daje najbolje rezultate, procenat izlečenja je oko 80 odsto. Pogodna je za osobe koje nemaju drugih zdravstvenih problema i one koji mogu da izdrže operaciju i opštu anesteziju. Period oporavka traje četiri do šest nedelja. Mikrovaskularna dekompresija je mikroskopska neurohirurška intervencija, tokom koje hirurg pronalazi arterije što pritiskaju živac i izazivaju bol i između njih postavlja implant. Krvni sud odvoji se od trigeminalnog nerva i između njih se postavlja jastučić od teflona.

Hirurg pravi rez iza uha i uklanja mali deo lobanje, operacija traje dva do tri sata. Mogući rizici su curenje cerebrospinalne tečnosti, gubitak sluha (ako je zahvaćen slušni nerv), ukočenost lica koja može potrajati. Veoma retko se javlja krvarenje, infekcija. U slučaju da se ponovo vrati bolest ovaj operativni zahvat se ne preporučuje.

Moguća je i operacija gama nožem kada se koncentrisan i precizan snop zračenja usmeri na trigeminalni nerv, kako bi se ublažio bol. Ovoj operaciji prethodi magnetna rezonanca koja nudi stručnjacima detaljnu sliku glave. Mogući su i drugi načini lečenja kao što je akupunktura, meditacija, promene načina života.

I pored toga što trigeminalna neuralgija nije fatalna bolest, pacijent trpi velike bolove koji u bitnoj meri utiču na svakodnevno funkcionisanje. Mogući su i psihički problemi zbog stalnog straha od nastupajućeg bola. Bitno je na vreme odrediti dijagnozu i odgovarajućom terapijom i razgovorom pomoći pacijentu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Raadoslava Ristic
10:59, 07. 02. 2024.
Odgovori

Upoznala sam tek sad bolest. Da li pomaze neka banja

Ana
14:30, 08. 03. 2024.
Odgovori

uopste ne mozes nista da radis, da funkcionises… na engleskom nazvali su ga „suicide disease“… sto kazi sve. a da dođes do dijagnoza… srecno. narocito ako si zensko.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo