Naslovna / Zdravlje

Biohemijska analiza krvi – kada se radi ovaj test i koje poremećaje može da otkrije

Priredio/la: I. V. |17:00 - 10. 07. 2023.

Kada lekar saopšti da treba uraditi krvnu sliku važno je da se naznači koja vrste analize krvi se radi – biohemijska ili hematološka, jer reč je o dva različita ispitivanja krvi

biohemijska analiza krvi Biohemijskom analizom određuju se trigliceridi u krvi, bilirubin, kreatinin, enzimi,.. Foto: Shutterstock

Biohemijska analiza krvi i hematološka analiza su dva različita testa krvi kojima se ispituje vrsta, broj, odnos i izgled ćelijskih elemenata krvi, kao i rad pojedinih organa. Krv sadrži mnogo različitih vrsta supstanci, a ne samo krvna zrnca kao što su crvena i bela krvna zrnca. Hemijski testovi krvi najčešće se rade kako bi se otkrio i identifikovao širok spektar zdravstvenih stanja, a pomažu lekarima da procene koliko dobro sistemi organa funkcionišu.

Šta je biohemijska analiza krvi?

Za razliku od hematološke analize krvi kojom se ispituje odnos crvenih i belih krvnih zrnaca i krvnih pločica, biohemijskom analizom određuju se trigliceridi u krvi, bilirubin, kreatinin, enzimi, odnosno biohemijski sastav krvi na osnovu koga se procenjuje funkcija ili stanje pojedinih organa.

Biohemijska analiza je test krvi koji meri koncentraciju određenih hemikalija u uzorku krvi –  elektrolite, masti, proteine, glukozu,.. Hemijski testovi krvi pružaju važne informacije o tome koliko dobro funkcionišu bubrezi, jetra i drugi organi. S druge strane, abnormalni nivoi supstanci u krvi mogu da budu znak bolesti ili neželjeni efekat lečenja. Biohemijska analiza krvi koristi se za dijagnostikovanje i praćenje mnogih zdravstvenih stanja pre, tokom i posle lečenja.

Biohemijski test krvi u klinićkoj praksi radi se za brojna stanja

U kliničkoj praksi svakodnevno se obavlja mnogo različitih vrsta hemijskih testova krvi. Međutim, u zavisnosti od svake situacije, lekar određuje koju vrsta merenja je potrebno uraditi. U tim analizama se važne i uobičajene biohemijske supstance obično označavaju kao:

  • enzimi jetre
  • supstance koje procenjuju kapacitet filtriranja bubrega su kreatinin
  • elektroliti
  • masti
  • šećeri
  • proteini
  • nivo hormona,
  • nivo vitamina
  • nivo minerala.

U oblasti medicinskog testiranja, biohemijske analize krvi se vrlo često rade, kao dijagnostička i terapijska pomoć, u sledećim situacijama:

  • Opšta procena, opšti zdravstveni pregled
  • Provera funkciju nekih organa kao što su bubrezi ili jetra
  • Provera funkcije nekih endokrinih žlezda kao što su štitna žlezda, nadbubrežna žlezda, genitalni sistem
  • Provera ravnoteže vode i elektrolita u organizmu
  • Pomoć u dijagnozi bolesti i medicinskih stanja
  • Kao osnova za poređenje budućeg patološkog napretka ili odgovora organizma na lečenje.

Kako se radi biohemijska analiza krvi?

Za svakog pacijenta, koji treba da uradi biohemijsku analizu krvi, lekar određuje biohemijske indikatore koje je potrebno izmeriti. U odnosu na to se uzima dovoljna količina krvi iz vene na ruci. Ceo proces biohemijskog testiranja krvi odvija se u zatvorenim uslovima, u mašinama sa specijalizovanim reagensima. Nakon što laboratorija pregleda i odobri rezultate, oni se dostavljaju pacijentu ili lekaru.

Treba napomenuti da neke indikacije za biohemiju krvi zahtevaju da pacijent određeno vreme pre testa ne jede i ne pije ništa osim vode. Pored toga, neki lekovi takođe mogu da utiču na rezultate biohemijskih testova krvi. Na primer, pacijent koji ima bolesnu štitinu želzdu i svakodnveno uzima hormone (ujutru, pre jela) kada radi biohemijsku analizu krvi, kako bi se utvrdio nivo potrebnih hormona, tog jutra, pred vađenje krvi, ne sme da pije uobičajenu terpiju, već lekove može da uzme nakon obavljenog testa. Stoga, pacijentima treba naglasiti sve pre nego što dođu na biohemijsku analizu krvi.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mara Saric Jelic
16:22, 11. 07. 2023.
Odgovori

Veoma me zanimaju nalazi krvi i mokrače,tako kad vidim da je nešto povišeno rado prđem na vaša objašnjenja. To mi puno znači jer od liječnika,često čujes,,nalaz je u redu i to je to. Nitko ti ne pojasnizašto je nešto povišeno i na koji način se to moze popraviti.
Kod vas mogu sve te informacije pročitati i to mi puno znači. Lp.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo