Naslovna / Zdravlje

Hitna stomatološka pomoć: Kako reagovati na iznenadne povrede zuba i pojavu bola

Vesna Stanimirović|8:45 - 01. 02. 2024.

– Postoji nepisano pravilo da iznenadni bolovi ili povrede zuba zateknu pacijente kada su najmanje spremni, kao što su odlasci na zimovanje, letovanje, praznici ili godišnji  odmor njihovog stomatologa, kaže dr Iva Mihajlović, specijalizantkinja stomatološke protetike

zub Dr Iva Mihajlović: – Ukoliko je došlo do odlamanja krunice zuba spontano, tako da je ostao koren zuba u ustima, verovatno je u pitanju karijes ili veliki ispun Foto: Shutterstock/ telegraf.rs Filip Plavčić

Kada dođe do povrede, preloma ili izbijenih zuba najvažnije je ispratiti protokol koji će omogućiti adekvatnu terapiju u stomatološkoj ordinaciji i zatim potražiti hitnu stomatološku pomoć. Takođe, je veoma važno ne čitati i primenjivati sve savete koji postoje na internetu jer neke informacije nisu naučno potkrepljene i mogu pogoršati trenutno stanje. O tome šta je potrebno preduzeti u slučaju hitnih stomatoloških stanja razgovarali smo sa dr Ivom Mihajlović, specijalizantkinjom protetike.

Šta kada se zub prelomi

Prelom krunice zuba kod odraslih najčešće je posledica karijesa, velikih plombi, ili traume usled tuče, saobraćajne nesreće ili sporta.

Ukoliko je došlo do odlamanja krunice zuba spontano, tako da je ostao koren zuba u ustima, verovatno je u pitanju karijes ili veliki ispun. Prvenstveno treba videti da li zaostali koren ima potencijala za lečenje i protetsko zbrinjavanje. Ukoliko nemate bol i otok nemojte žuriti u prvu ambulantu da izvadite zub jer u slučaju da se ne može protetski zbrinuti, koren čuva kost dok se ne isplanira adekvatna terapija. U estetskoj regiji je ovo jako značajno jer nakon vađenja zuba dolazi do povlačenja kosti i desni, pa je mnogo bolje u istom aktu izvaditi zub i ugraditi implant nego izvaditi zub i čekati da sve zaraste, pa naknadno ugrađivati implant – kaže dr Iva Mihajlović i dodaje:

Kada su u pitanju deca, skoro 20% od ukupnog broja povreda čine prelomi zuba. Pokušajte da pronađete deo zuba koji odlomljen i nikako ga ne sušite već ga odmah ubacite u fiziološki rastvor, mleko ili sopstvenu salivu. Na ovaj način će stomatolog moći da sačuvani deo iskoristi pri rekonstrukciji zuba. 

Izbijen zub

Stručnjaci se slažu da izbijanje zuba predstavlja jednu od najtežih povreda stalnih zuba. Najčešće se dešava kod dece u periodu između 7. i 14. godine i to na prvom gornjem sekutiću, ali može biti zahvaćeno i više zuba. Uspešnost terapije direktno zavisi od načina na koji je zub tretitan i čuvan do momenta dolaska u ordinaciju. 

– Ako se nađete u ovoj situaciji najvažnije je da brzo delujete, u roku od 30 minuta i pratite sledeće korake: 

  1. Izbijen zub uhvatite za krunicu zuba, nikako za koren. 
  2. Ukoliko je zub prljav, nežno ga isperite mlakom vodom. Nikako ga nemojte sušiti, ubacivati u alkohol ili druge supstance 
  3. Pokušajte da vratite zub na njegovo mesto i ukoliko je to moguće pridržavajte ga prstima ili zatvorenih usta. 
  4. Čuvajte zub na vlažnom mestu sve vreme. Zub mora biti u vlažnoj sredini kao što je pljuvačka, mleko ili fiziološki rastvor. Nemojte ga ubacivati u običnu vodu.
  5. Zakažite hitan pregled kod dečijeg stomatologa ili specijaliste endodoncije – kaže dr Iva Mihajlović.

Pojava jakog bola u zubu i osetljivost na toplo ili hladno

Bolovi od zuba mogu biti različitog intenziteta i karakteristika, međutim zajedničko je to da kada se jave pacijenti često uzimaju razne lekove pa čak i antibiotike ne bi li ublažili bol.

Na osnovu karakteristika bola i vremena javljanja stomatolog može dosta reći o tome šta je mogući uzrok i eventualna terapija. Osetljivost zuba na toplo/hladno koja prolazi odmah nakon nadražaja može biti simptom manjeg karijesa, ispuna koji ima mikropukotinu ili povlačenja desni. Ako su u pitanju povučene desni moguće rešenje je pasta namenjena osetljivim zubima i meka četkica za zube. Ako bol i nakon toga perzistira konsultujte svog stomatologa – savetuje dr Iva Mihajlović.

Osetljivost zuba nakon stomatološke intervencije

Naša sagovornica dr Iva Mihajlović kaže da zub može biti osetljiv na toplo/hladno nakon postavljanja ispuna, zbog neposredne blizine karijesa i zubnog živca, do čije iritacije je došlo prilikom uklanjanja karijesa. Ukoliko bol ne prođe nakon dve nedelje, javite se svom stomatologu.

Šta kada se javi oštar bol u toku jela

Bol koji se javi kada zagrizemo je kratkotrajan oštar bol i najčešće se javlja u toku jela i prestaje posle par sekundi, a dovodi do izbegavanja žvakanja na toj strani.

Oštar bol u toku jela ukazuje na postojanje karijesa, pukotine u zubu ili oštećenja nekog ispuna pa nadražaji dolaze direktno do nerva zuba i izazivaju bol. U ovom slučaju je najbolje konsultovati stomatologa bez odlaganja kako biste sprečili oštećenje zubnog nerva i dalje komplikacije – objašnjava dr Mihajlović.

Probadajući bol koji traje i nakon nadražaja

Bol koji traje nakon nadražaja, javlja se spontano, pogotovo noću znak je irevrzibilnog oštećenja živca zuba.

– Ako bol počne da se pojačava tako da su bezbolni periodi sve kraći, to znači da je potreban hitan endodontski tretman (terapija kanala korena zuba). Kako je u ovoj situaciji bol posledica otoka krvnih sudova unutar zuba, za prestanak bola potrebna je hitna stomatološka intervencija kako bi se izvršila dekompresija živca i otklonio bol. Važno je naglasiti da u ovom slučaju antibiotici nemaju nikakvog efekta, pa ih nemojte uzimati već zakažite interevenciju kod svog stomatologa – savet je dr Ive Mihajlović.

Bol na dodir ili zagrižaj, otok

Konstantan jak bol koji se pojačava na zagrižaj, otok na nepcu ili sluzokoži, simptom je infekcije koja je već u kosti, odnosno abscesa.

– Terapija je usmerena na hitno uklanjanje infekcije vađenjem zuba ili endodontskim tretmanom. Odlaganje stomatološkog tretmana kod abscesa može dovesti do životno ugražavajućih komplikacija. Antibiotici mogu biti indikovani od strane stomatologa u određenim slučajevima, kada se proceni da je došlo do širenja infekcije ili kada nije moguće izvaditi zub odmah – kaže dr Iva Mihajlović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo