Naslovna / Zdravlje

I jedan problematičan zub može da izazove infekciju glave i vrata

Piše: Ljubica Petrović|8:45 - 24. 06. 2024.

– Dovoljan je samo jedan problematičan zub da dođe do infekcije glave i vrata, koja zna da se spusti na pluća, pa i u stomak – kaže profesor dr Aleksandar Kiralj, Upravnik Klinike za maksilofacijalnu i oralnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine

problematičan zub Porf. dr Aleksandar Kiralj: – Svega nekoliko dana je potrebno da se proces spusti na vrat. Kada infekcija stigne do vrata i bakteriološke flore, dolazi do izumiranja tkiva Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Jedan problematičan zub može izazvati ozbiljne infekcije koje se šire sa glave i vrata na pluća, pa čak i do stomaka. Prema rečima profesora dr Aleksandra Kiralja, upravnika Klinike za maksilofacijalnu i oralnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, godišnje se na bolničkom lečenju nađe između 100 i 120 pacijenata sa ovim opasnim infekcijama.

Dentogene infekcije

– To su infekcije koje ne mogu da se leče ambulantno, a u 50 odsto slučajeva su dentogene, odnosno uzrok je problematičan zub. Infekcije nastaju zbog neadekvatnog i neblagovremenog lečenja. Šire se od usne duplje prema vratu, grudnom košu, pa čak i u šupljinu stomaka – navodi profesor Kiralj.

U ambulantnim uslovima je primena antibiotika ograničena, stoga je potrebno što ranije konsultovati hirurga i započeti hirurško lečenje.

Ponekad može doći i do smrtnog ishoda

– To znači da se prave incizije, odnosno rezovi, kože i mišića, kako bi se stiglo do gnojne kolekcije, koja se brzo širi ka grudnom košu, što može uzrokovati i smrtni ishod – upozorava dr Kiralj i dodaje kako bakterije mogu dovesti i do izumiranja tkiva, a ne samo do stvaranja gnoja.

Pomak u lečenju napravljen je brzom dijagnostikom, kompjuterizovanom tomografijom i konsultovanjem grudnog hirurga, kako bi se obezbedilo dreniranje iz grudnog koša, odnosno sredogruđa.

Izumiranje tkiva

Svega nekoliko dana je potrebno da se proces spusti na vrat. Kada infekcija stigne do vrata i bakteriološke flore, dolazi do izumiranja tkiva. Svaki sat kašnjenja u hirurškom lečenju povećava smrtnost za 10 odsto – ističe dr Kiralj.

Antibiotska terapija

Pacijentima se odmah daje antibiotska terapija, koja može biti korigovana kad stignu nalazi brisa. Antibiotici moraju biti primenjeni od početka da bi se sprečilo širenje infekcije, a daju se na osnovu iskustva dobre kliničke prakse.

– Problem je rezistencija na antibiotike, jer se oni nekontrolisano koriste, često i kad ne treba. Mikroorganizmi su se adaptirali na antibiotike – ukazuje dr Kiralj.

Operacija u više faza

Kako je objasnio naš sagovornik, operacija se radi u više faza, izdrenira se, pa se radi kontrolni CT nakon 48 sati. Tada se donosi odluka o daljem lečenju i novim intervencijama. Oporavak je težak i dugotrajan, te pacijenti ostaju na bolničkom lečenju od dve do četiri nedelje.

Ukoliko je potrebno i dreniranje stomaka, uključuje se i abdominalni hirurg. Dr Kiralj ističe kako su pacijenti oba pola i imaju između dvadesete i sedamdesete godine života.

Lošija prognoza uz hronične bolesti

Prognoza je lošija kod pacijenata sa pratećim bolestima, kao što su dijabetes, srčana oboljenja, bubrežna oboljenja, maligne bolesti. To su pacijenti kod kojih je kompromitovan imunološki odgovor – napominje dr Kiralj.

Nisu sve infekcije teške

Kada pacijent dođe kod hirurga, brzo se obavlja snimanje i rade se incizije, koje su nekada male, da bi se sprečilo dalje širenje infekcije.

– Nisu sve infekcije teške ali kod nas ih bude oko 20 godišnje – kaže dr Kiralj i ističe kako je veoma važno što UKCV ima Urgentni centar koji omogućava brzu dijagnostiku i hirurško lečenje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Branislav adamovic
0:32, 25. 06. 2024.
Odgovori

Uradio sam rut kanal na trojci posle toga mi je vrat poceo da crveni ko paprika.izvadio sam zub I sad cu da vidim sta će biti dali je to moguce

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo