Naslovna / Zdravlje

Titanijumski implanti kao spas: Kako je urađena rekonstrukcija kostiju lica zbog tumora

Piše: Ljubica Petrović|8:45 - 25. 04. 2024.

U svetu rekonstrukcije lica, titanijum postaje ključni materijal za efikasno rešavanje problema. Kroz priču o operaciji zamene jagodičnih i slepoočnih kostiju kod mladića s benignim tumorom, otkrivamo revolucionarnu saradnju između Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine i Fakulteta tehničkih nauka

rekonstrukcija kostiju lica Prof. dr Aleksandar Kiralj: Mladić je imao tumor koji mu je razorio jagodičnu kost i sklanjanjem kostiju, bez ugradnje implanta imao bi unakaženo lice, ali bi imao i probleme sa vidom, gutanjem, otvaranjem usta Foto: Shutterstock/Lj. Petrović

Rekonstrukcije kostiju lica mogu da rade uzimanjen kostiju samog pacijenta sa nekog dela tela, kako bi se ubacile na drugo mesto. Ovaj postupak uzimanja režnjeva kostiju se često radi i to je standard za rešavanje defekata. Rekonstrukcije su moguće i uz pomoć drugih materijala, ali najbolje bi bilo da se to radi od titanijuma, što su jednom i uspeli lekari Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine.

Zamenjene kosti jagodice i slepoočnice

Pre nekoliko godina hirurzi Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju UKCV ugradili su titanijumski implant mladiću kom su na taj način, zamenjene kosti lica jagodice i dela slepoočlnice, koje je razorio benigni tumor.

Kako objašnjava upravnik Klinike profesor dr Aleksandar Kiralj, u pitanju je bio mladi pacijent, koji je tada imao dvadesetak godina, a deformitet koji je imao mu je bio urođen. Kost se stalno uvećavala i nikada ne bi prestala da raste.

Saradnja sa FTN

Mi smo tu operaciju uradili pre nekoliko godina, kada smo ugradili implant mladiću koji je imao benigni tumor kostiju lica. Sve je urađeno u saradnji sa profesorom Fakulteta tehničkih nauka Igorom Budakom, gde je urađen 3D model na osnovu naših snimaka. Mladić je imao tumor koji mu je razorio jagodičnu kost i sklanjanjem kostiju, bez ugradnje implanta imao bi unakaženo lice, ali bi imao i probleme sa vidom, gutanjem, otvaranjem usta. Titanijumski implant je izrađen u Kardifu, u Engleskoj, a kod nas ih, nažalost niko ne pravi – objašnjava upravnik Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju profesor dr Aleksandar Kiralj.

Bilo je važno sačuvati oko

U saradnji sa profesorom Dominikom Egberom iz Kardifa, novosadski lekari su besplatno dobili graničnike, koji su postavljeni na mesto do kojeg su odstranjivali kost, a porodica je u saradnji sa UKCV snosila troškove implanta, odnosno operacije. U pitanju je deo glave koji je blizu baze lobanje i blizu oka, te je bilo jako važno da se sačuva oko. Lekari su postigli potpunu simetriju obe polovine lica.

U jednom aktu dve operacije

Ova kompjuterizovano vođena metoda imedijatne rekonstrukcije kostiju glave i lica urađena je tako što su lekari u jednom aktu izvadili kost koju je tumor razorio i odmah ugradili implant. Kako objašnjava dr Kiralj, profesori sa FTN su na osnovu CT snimaka kompjuterski uradili rekonstrukciju i izradili nedostajući koštani segment pomoću 3D štampača. To je poslužilo kao model za izlivanje definitivnog implanta od titanijuma.

Simetrične obe strane lica

Mladić koje su operisali bio je i na kontroli i dr Kiralj ističe kako ovaj pacijent normalno živi i ima potpuno simetrične obe strane lica.

– Operacijom su mu uklonjene kosti dela očne duplje, deo kostiju prema jagodičnom luku i jagodična kost. Priprema za operaciju je bila dobra i tačno smo znali gde sečemo kost i gde ide rekonstrukcija – navodi dr Kiralj.

Rekonstrukcije od kostiju

Prema njegovim rečima, potrebe za ovim rekonstrukcijama ima, jer bi takvim implantima mogle da se nadomeste kosti kod svih benignih tumora, nekih teških povreda, a možda i u slučajevima malignih tumora, nakon hemioterapije i zračenja. Rekonstrukcije se sada rade od kostiju pacijenta, što znači da im se uzima deo njihove kosti sa nekog dela tela, kako bi se ubacile na drugo mesto.

– Uzimanje režnjeva kostiju se često radi i to je standard za rešavanje defekata. Međutim, tako velika operacija, kakva je urađena ovom momku, ne bi mogla da se uradi sa istim rezultatom, a imala bi i neizvestan ishod, kao i moguće komplikacije. Tako preciznu rekonstrukciju ne bismo mogli da uradimo drugačije i sve drugo ne može ni približno da da isti rezultat – istakao je dr Kiralj.

Niko ne pravi titanijumske implante

Da bi program ugradnje ovakvih implanata zaživeo, potrebno je pribavljanje mnoštva setifikata i odobrenja, kao i uvoznih dozvola. Dr Kiralj kaže kako je ubrzo po urađenoj operaciji počela i korona, te je tada sve prekinuto, a bilo bi idealno kada neko u Srbiji mogao da pravi titanijumske implante, što sada nije slučaj. Inače, titanijum ne pravi probleme u organizmu, koristi se i za proteze kuka. Na njega nema alergijskih reakcija i veruje se da im neće trebati zamena nakon nekog vremena.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo