Naslovna / Zdravlje

Otkrijte zašto vaši zubi postaju žuti uprkos redovnom pranju

Priredio/la: Vesna Stanimirović|17:00 - 26. 08. 2024.

Jeste li sigurni da pravilno perete zube? Stručnjaci upozoravaju na jednu uobičajenu, često nesvesnu grešku koja može ozbiljno ugroziti vaše oralno zdravlje

pranje zuba Glavna funkcija četkice za zube je uklanjanje plaka i bakterija sa zuba, i u tome je ona vrlo efikasna Foto: Shutterstock

Mnogo nas, pravi veliku grešku prilikom pranja zuba a da nismo ni svesni toga. Stručnjaci kažu takav način održavanja zuba može ugroziti naše oralno zdravlje. Da li ste primetili da iako redovno perete zube, oni ipak ne bele kako očekujete, već naprotiv postaju žući. Možda je tajna u četkici za zube?

Koliko puta dnevno se preporučuje pranje zuba?

Održavanje zuba čistima i zdravima zahteva posvećenost – preporučuje se pranje zuba dva puta dnevno, po dva do tri minuta. To ne samo da pruža osećaj svežine, već smanjuje rizik od karijesa i problema sa desnima. To smo do sada svi naučili.

Međutim, veliki broj ljudi često čini nešto što može ugroziti njihovo oralno zdravlje, a da toga nisu ni svesni. Stomatolozi upozoravaju da je vreme za akciju ako se prepoznajete u ovome.

Stomatološka sestra nedavno je putem TikToka podelila savet o jednoj često zanemarenoj, ali važnoj stvari – zameni četkice za zube. Mnogi ne znaju kada je pravo vreme za to, a zbog toga iako možemo reći da redovno peremo zube, mogu se javiti ozbiljne posledice.

Kada je potebno zameni četkicu za zube?

Bez obzira na to da li koristite električnu ili običnu četkicu, glavu četkice treba menjati najmanje svaka tri meseca. Jednostavan način da proverite je li vreme za zamenu jeste da držite četkicu uspravno okrenutu prema sebi i pogledate zadnju stranu. Ako su se čekinje raširile, vreme je za novu četkicu – objašnjava stomatološka sestra u ovom videu.

@chelseadentalclinic How often should you really be changing your toothbrush? #toothbrush #changeyourtoothbrush #teethtok #dentalhygienist #learnontiktok #chelseadentalclinic #fyp #toothbrushing ♬ Funk It Up – John Etkin-Bell

– Takođe, ako primetite da se vaša četkica brže troši nego obično, to može značiti da previše pritiskate prilikom pranja zuba. Ovo može dovesti do gubitka gleđi, što čini zube žućim, ili do povlačenja desni, što može izazvati brojne druge probleme – upozoravaju stručnjaci.

Bakterije „vole” vlažne četkice za zube

Glavna funkcija četkice za zube je uklanjanje plaka i bakterija sa zuba, i u tome je ona vrlo efikasna. Međutim, vlažna sredina koja ostaje nakon korišćenja četkice može podstaći rast bakterija. Takođe, ovo može biti povoljno okruženje za razvoj buđi i gljivica. Pored toga što zvuči neprijatno, bakterije, plesni i gljivice na četkici mogu izazvati zdravstvene probleme i doprineti nastanku karijesa i bolesti desni.

Istrošena vlakna su manje efikasna

Jeste li primetili kako su vlakna nove četkice gusto raspoređena, savršeno poravnata i imaju ujednačene vrhove? To nije slučajnost. Nova četkica je veoma efikasna u čišćenju zuba i linije desni jer su vlakna pažljivo dizajnirana sa finim, zaobljenim vrhovima kako bi temeljno očistila teško dostupna mesta.

Međutim, upotrebom, ta vlakna postaju istrošena i deformisana, a njihova efikasnost opada. Rezultat? Vaša četkica više ne uklanja plak i bakterije jednako dobro, ostavljajući zube i desni podložnima karijesu i bolestima.

Stare četkice oštećuju zube i desni

Smanjena efikasnost je već dovoljna briga, ali istrošena vlakna mogu i dodatno naneti štetu. Kao što smo već rekli, vrhovi vlakana na početku korišćenja četkice za zube su zaobljeni i nežni prema zubima. Ali kada ta nekada glatka vlakna postanu krta i pohabana usled prekomerne upotrebe, iako izgledaju bezopasno, mogu oštetiti zubnu gleđ i tkivo desni.

Da li je češće pranje zuba tokom dana bolje za nas ili ipak ne?

Suprotno uvreženom mišljenju, preterano ili prečesto pranje zuba može doneti više štete nego koristi. Istrošena gleđ ne samo da čini zube žućim, već ih može učiniti i osetljivijim na promene temperature i druge senzacije.

Prema savetima stomatologa, potrebno je pridržavati se pravila zamene četkice svakih dva do tri meseca, jer studije pokazuju da četkice postaju manje efikasne u uklanjanju plaka nakon ovog perioda, što povećava rizik od karijesa, lošeg zadaha i, u najgorem slučaju, bolesti desni.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo