Naslovna / Zdravlje

Kako nedostatak vitamina D utiče na razvoj parodontopatije

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 11. 04. 2023.

– Poznato je da dva oboljenja ili stanja neretko utiču jedno na drugo, te se zbog toga često rade istraživanja koja upravo ispituju uticaj ovog odnosa. U našem slučaju to je uticaj sniženog nivoa vitamina D u krvi na razvoj parodontopatije kod žena u postmenopauzi – na početku ePodcasta rekla je dr sc. med. Ksenija Zelić Mihajlović, specijalista parodontologije i oralne medicine

Parodontopatija je oboljenje potpornog aparata zuba tj. onih tkiva koja drže zub u zubnoj kosti i amortizuju dejstvo sila na njega. Kao jedan od osnovnih uzroka parodontopatije (parodontoze tj. ispadanja zuba) jeste loša oralna higijena.

Dr Ksenija Zelić Mihajlović, specijalista parodontologije i oralne medicine u novom ePodcastu priča nam o tome kako su ona i njene kolege sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu došli na ideju da rade istraživanje o uticaju sniženog nivoa vitamina D na razvoj parodontopatije kod žena u postmenopauzi.

Parodontopatija je hronično oboljenje, infektivno, što znači da je izazvano bakterijom iz dentalnog plaka. Ovo oboljenje je i inflamatorno, odnosno zapaljensko. Parodontopatija je interesantna, jer se kod nje upravo dešava taj prejak imuni odgovor, zasnovan na proteinima koji se zovu citokini. Organizam se bori, ali preteruje u tome i počinje sam sebe da razgrađuje – objasnila je dr Ksenija Zelić Mihajlović.

U prošloj epizodi ePodcasta razgovarali smo sa porodičnim psihoterapeutom o tome Koji simptomi ukazuju na poremećaj u ponašanju

Dr Ksenija Zelić Mihajlović takođe nam je dala odgovor i na pitanje zašto su se odlučili da ovaj projekat sprovedu sa ženama koje se nalaze u postmenopauzi:

Studija koju još rade naši saradnici na ovom projektu sa Stomatološkog fakulteta u Beču, pokazala je da postoji veza između nivoa polnih hormona, konkretno estrogena i vitamina D. U smislu da snižen nivo estrogena, kome su izložene žene u postmenopauzi, dovodi do nižeg nivoa vitamina D u krvi.

U ePodcastu na početku teksta pogledajte i odgovor na pitanje kada se očekuje objavljivanje rezultata ovog istraživanja i koliko će ono biti važno za prevenciju parodontopatije.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Ksenija Zelić Mihajlović, završila Stomatološki fakultet u Beogradu 2008. sa visokim prosekom i praksom se bavi već 14 godina. Doktorirala je 2014, a 2016. dobija zvanje naučnog saradnika na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Specijalista je parodontopatologije i oralne medicine, bavi se lečenjem parodontopatije, ali i istraživanjima u vezi sa ovim oboljenjem.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika” youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo