Naslovna / Zdravlje

Hemiplegična migrena ispoljava se paralizom jednog dela tela, kako da je razlikujemo od moždanog udara?

Priredio/la: D. T.|15:00 - 30. 01. 2024.

Defekti ili mutacije na bilo kojem od četiti gena mogu da onesposobe telo za produkciju određene vrste proteina, bez kojih nervne ćelije ne mogu na pravilan način da šalju i prihvataju signale

migrena-glavobolja-aura Migrena pogađa više od 10 odsto ljudi širom sveta Foto: Shutterstock

Hemiplegična migrena je ozbiljno i retko oboljenje iz grupe migrene sa aurom. U velikoj meri ispoljava se simptomima koji liče na moždani udar. Slabost mišića jednog dela tela može da bude toliko jaka da izazove privremenu paralizu (hemiplegija) dela tela zahvaćenog promenama. Ova migrena često je praćena i poremećajem vida i govora.

Rani simptomi hemiplegične migrene

Moguće je da pacijenti prvo osete rane simptome koji se zovu aura. Kratkotrajni problemi sa kontrolom mišića, jak, pulsirajući bol, često na jednoj strani glave, osećaj uboda na jednoj strani ruke, utrnulost jedne strane tela ( ruke, noge,  polovine lica) neki su od simptoma koji najavljuju hemiplegičnu migrenu. Moguć je i gubitak ravnoteže i koordinacije, vrtoglavica, mučnina i povraćanje.

Kod nekih pacijenata su prisutni problemi sa vidnim poljem, vide cik-cak linije, dvostruki vid, javlja se i jaka osetljivost na svetlost, zvuk i miris, pospanost, gubitak svesti. Često pacijent nerazgovetno govori konfuzan je, pospan. Aura obično traje pola sata. Simptomi se postepeno pojavljuju, nekada mogu da traju satima i potom da polako nestanu.

Kada je potrebno odmah pozvati hitnu pomoć?

Izrazito jaka glavobolja obično je simptom migrene, ali i moždanog udara. Niko, međutim, bez detaljnog pregleda, ne može da zna da li je u pitanju jaka glavobolja, ili mnogo ozbiljnije stanje kao što je moždani udar. Pojedini od simptoma ovog oblika migrene veoma liče na simptome moždanog udara. Zato je najbolje odmah da potražimo hitnu medicinsku pomoć, jer brza rekcija u slučaju da se radi o moždanom udaru može da spreči ozbiljna oštećenja mozga.

Ukoliko imamo više od 40 godina i nismo nikada ranije imali migrenu, potrebno je da posebno ozbiljno shvatimo znake kao što su nerazgovetan govor i slabost jednog dela tela. Osobe koje boluju od migrene obično prve simptome osete u ranijem životnom dobu, veoma retko se prvi simptomi hemiplegične migrene jave kod starijih osoba. Simptomi hemiplegične migrene često se javljaju u dečjem ili tinejdžerskom uzrastu, a moguće je da savim prestanu u odraslom dobu.

Stanje nije uvek praćeno bolom

Simptomi hemiplegične migrene slični moždanom udaru, mogu da variraju od zabrinjavajućih do onesposobljavajućih. Za razliku od simptoma moždanog udara, simptomi hemiplegične migrene javljaju se polako, jedan simptom se nadovezuje na drugi, taje izvesno vreme, pa potom potpuno nestaje. Onesposobljenost obično nestaje posle 24 sata, ali u pojedinim slučajevima moguće je da traje i nekoliko dana.

Ne postoji predvidljiv obrazac javljanja ove vrste migrene. Obično bol prati paralizu, ali moguće je da neko uopšte i nema glavobolju, već malu slabost koja kasnije prerasta u oduzetost jednog dela tela, bez bola.

Uzroci hemiplegične migrene

Hemiplegična migrena ima genetsku osnovu i nasleđuje se autozomno dominantno. Istraživači su do sada otkrili četiri gena koji se dovode u vezu sa ispoljavanjem ovog oblika migrene. To su: CACNA1A, ATP1A2, SCN1A, PRRT2 geni. Dete čiji roditelj ima hemiplegičnu migrenu imaće 50 odsto šanse da nasledi bolest. Autozomno dominantno nasleđivanje označava da oboleli roditelj prenosi bolest ili osobinu na polovinu potomaka.

Defekti ili mutacije na bilo kojem od ovih gena mogu onesposobiti telo za produkciju određene vrste proteina, bez kojih nervne ćelije ne mogu na pravilan način da šalju i prihvataju signale. Jedan od neurotransmitera je serotonin koji je zadužen za prenos signala. Neuroni koji produkuju serotonin lokalizovani su u jednom veoma malom delu mozga, a projektuju se skoro po celom mozgu.

Stručnjaci podvlače da se samo dva odsto serotonina nalazi u mozgu, a 95 procenata se produkuje u crevima. Kao neurotransmiter u mozgu, serotonin je zadužen za slanje hemijskih poruka ili signala koji utiču, između ostalih, i na motoričke funkcije, osećaj bola.

Kako se dijagnostikuje ovaj oblik migrene?

CT ili magnetna rezonanca mogu u nekim slučajevima ukazati na znake moždanog udara i tako isključiti hemiplegičnu migrenu kao uzrok simptoma. Moguće je da rade testovi provere srca i krvnih sudova na vratu kako bi se potvrdilo da krvni ugrušci ne izazivaju simptome.

U slučaju da neko od članova porodice ima bolest radi se genetsko testiranje. Hemiplegična migrena je porodična bolest i može se preneti na decu. Moguće je da pojedini pacijenti imaju zdrava sva četiri navedena gena i da imaju sporadičnu hemiplegičnu migrenu.

Lečenje

Ne postoji jedinstveni stav, a ima i dosta neslaganja među stručnjacima kada se radi o načinu lečenja hemiplegične migrene. Postoji kontroverza oko toga da li pojedine vrste lekova namenjenih lečenju drugih vrsta migrena treba koristiti i za hemiplegične migrene. Pojedina istraživanja navode da klase lekova kao što su triptani, beta-blokatori i derivati ergotamina mogu dovesti do ishemije (nedovoljne prokrvljenosti dela tela) kod pacijenata sa hemiplegičnom migrenom. Ovi navodi, kako ističu stručnjaci, nisu do kraja sigurni.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dino
8:08, 31. 01. 2024.
Odgovori

Trnu mi noge do kojlena

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo