Naslovna / Prirodna medicina

Mučnina može da se ublaži određenim namirnicama

Priredio/la: S.St.|11:00 - 06. 12. 2023.

Jelo je možda poslednja stvar na koju pomislite kada vam je stomak uznemiren, ali neke namirnice zapravo olakšavaju ove simptome

mučnina Pokušajte da jedete stvari poput nane, pilećeg bujona, orašastih plodova ili đumbira da biste smirili uznemireni stomak Foto Shutterstock

Gotovo da su svi u nekom trenutku osećali mučninu, bilo da se radi o testiranju za prijemni ispit na fakultetu, spremanju za prvi sastanak ili održavanju velike prezentacije. Ali mučnina vodi tu neprijatnu senzaciju još korak dalje. Dr Stephen B. Hanauer, medicinski direktor centra za zdravlje digestivnog sistema na Feinberg School of Medicine at Northwestern University u Čikagu, ovo stanje opisuje kao užasan simptom koji osećamo kada osetimo potrebu da povraćamo – a ishod je predvidljiv. „Povraćamo,” kaže dr Hanauer.

Na šta sve mučnina može da ukaže

Mučnina takođe može ukazivati na ozbiljnu situaciju koja zahteva hitnu medicinsku pomoć, posebno ako je hronična ili je praćena simptomima kao što su bol u grudima, jaki grčevi u stomaku, nesvestica ili konfuzija.

– Pozovite hitnu pomoć ako se onesvestite od mučnine ili povraćanja i ako ne možete da sprečite i zaustavite povraćanje – savetuje dr Hanauer i dodaje da je važno otkriti uzrok nelagodnosti. „Lekovi, opioidi, zapaljenje želuca i creva i poremećaji mozga mogu da izazovu ovakva osećanja i probleme,” kaže on.

Za blaže simptome, kao što je jutarnja mučnina, hrana sa niskim sadržajem masti koja je laka za stomak ili pivo od đumbira mogu da pomognu da se spreči izbijanje hladnog znoja, kiselina u stomaku i vrtoglavica..

Namirnice koje pomažu u ublažavanju mučnine

Jabuke

Malo vlakana pomaže da se hemikalije koje izazivaju mučninu uklone iz našeg organizma, ali ako ih odjednom pojedemo previše možemo da se osećamo još gore.

– Vlakna usporavaju varenje, tako da je moguće da usporavanje crevnog tranzita može pomoći u olakšavanju varenja i ublažavanju mučnine – kaže Erin Palinski-Wade, registrovani dijetetičar.

Ona, međutim, upozorava da vlakna mogu učiniti suprotno i izazvati povećanje mučnine.

– Ne bih preporučila hranu bogatu vlaknima kao lek za mučninu u svim okolnostima“, kaže ona.. Tokom dana, umereno grickajte hranu bogatu vlaknima, kao što je cela jabuka (gala jabuke su dobar izbor) i hrskavo sirovo povrće. Probajte pire od jabuke ili sok od jabuke ako imate problema sa varenjem čvrste hrane.

Krekeri

Namirnice sa visokim sadržajem skroba – kao što su slani keksi, hleb i tost – pomažu u apsorpciji želudačne kiseline i ublažavanju mučnine u stomaku.

– Blaga priroda krekera pomaže u zadovoljavanju gladi (prekomerna glad može pogoršati mučninu) bez jakih mirisa ili ukusa koji mogu povećati mučninu. Skrobna hrana takođe može pomoći da se apsorbuje želudačna kiselina i smiri stomak – kaže Palinski-Wade. Ona dodaje da treba da jedemo polako kad god osetimo mučninu, jer ne treba preopteretiti već uznemireni stomak. Takođe je dobro da na noćnom ormariću držimo šaku krekera – ako pojedemo nekoliko pre nego što ustanemo iz kreveta, to može da nam pomogne da ublažimo jutarnju mučninu.

Đumbir

Utvrđeno je da kapsule đumbira u prahu smanjuju mučninu i povraćanje. Korisni mogu da budu i šolja čaja od đumbira, čaša piva od đumbira, nekoliko kolačića od đumbira ili komad đumbira.

– Utvrđeno je da đumbir smanjuje simptome mučnine, posebno u trudnoći – kaže Palinski-Wade. Ukiseljeni đumbir, koji se obično poslužuje uz suši, takođe može pomoći.

– Za simptome mučnine, hrana koja je laka za stomak, obično ona sa niskim sadržajem masti ili đumbirovo pivo, može biti od pomoći – kaže dr Hanauer.

Voda

Mali gutljaji iz čaše obične vode pomoći će vam da ostanete hidrirani i izbegnete glavobolje koje često prate mučninu. Počnite polako da pijete male količine dok ne osetite da stomak može da vam primi veću količinu.

– Pijenje tečnosti pomaže hidrataciju, ali previše tečnosti u jednom trenutku može pogoršati mučninu. Mali gutljaji tečnosti tokom dana potpomoći će hidrataciju bez povećanja mučnine – kaže Palinski-Wade.

Orašasti plodovi

Nedostatak proteina može učiniti da mučnina bude još gora. Zato treba uzimati hranu bogatu proteinima, kao što su orašasti plodovi – čak i puter od kikirikija, ako niste alergični – koji se lako svare. Oni će brzo nadoknaditi našu iscrpljenu energiju i pomoći nam da sprečimo mučninu.

– Mučnina od prekomerne gladi, niskog šećera u krvi ili trudnoće može dobro da reaguje na proteine i masti u orašastim plodovima – kaže Palinski-Wade. Ali ona upozorava da ako se borimo protiv virusa, orašasti plodovi i proteini mogu pogoršati mučninu. „U takvim situacijama obično je plan obroka sa niskim sadržajem masti i proteina koji je bogat skrobnom hranom najbolje rešenje kada se borite sa mučninom. Pošto se proteini i masti sporo vare, mogu povećati mučninu kada se konzumiraju u velikim količinama,” kaže ona.

Pileći bujon

Pileća supa može pomoći da se osećamo bolje kada smo prehlađeni, ali je preteška kada vam je muka.

– Masti, koje odlažu pražnjenje želuca, treba izbegavati – kaže dr Hanauer. Umesto toga, pokušajte da ublažite simptome pilećim bujonom – što manje masti, to bolje. Supa napravljena od kocke bujona može da bude najbolja jer se lako priprema i manje je verovatno da će se pokvariti. Palinski-Wade dodaje da napitak koji sadrži natrijum, kao što je bujon, takođe može pomoći u hidrataciji, što je važno kada dehidriramo zbog povraćanja.

Sportska pića

Većina sportskih napitaka sadrži elektrolite natrijum i kalijum, koji pomažu u obnavljanju osiromašenih hranljivih materija sportiste. „Mali gutljaji napitaka bogatih elektrolitima prikladni su za podsticanje hidratacije i nadopunjavanje elektrolita izgubljenih tokom povraćanja,” kaže Palinski-Wade. Iako možda niste ljubitelj sportskih aktivnosti, sportski napici mogu pomoći čak i onima koji nisu sportisti da se osećaju bolje kada pate od mučnine.

Banana

Ako je mučnina praćena dehidracijom, ili ako ste povraćali, grickajte parče banane. One mogu pomoći u obnavljanju kalijuma, koji se često iscrpljuje kao rezultat dijareje i povraćanja. „Kalijum je elektrolit koji se gubi tokom povraćanja ili napada dijareje. Banane takođe sadrže skrob i ‘zatvaraju’, što može pomoći u smanjenju dijareje,” kaže Palinski-Wade. Lekari takođe preporučuju da se počne sa „blagom” hranom, kao što su banane, kada ponovo budemo spremni da jedemo čvrstu hranu.

Grančica nane

Sama osvežavajuća aroma može biti dovoljna da se osećamo bolje, ali zapravo žvakanje sveže nane ili ispijanje šoljice čaja od mente smatra se efikasnim lekom za mučninu. „Duboko disanje i druge tehnike opuštanja takođe mogu biti od pomoći,” kaže dr Hanauer.

Kod nekih osoba, osetljiv stomak koji je često uznemiren nešto je što se mora prihvatiti i ne može se promeniti. To je stanje koje se naziva funkcionalna dispepsija. Ako ne možemo da pronađete osnovni uzrok, dr Hanauer kaže da možda mogu da pomognu i olakšaju vam lekovi protiv mučnine koji se kupuju bez recepta. Različite opcije, kako se navodi u Harvard Health Publishing, uključuju rastvor glukoze, fruktoze i fosforne kiseline, bizmut subsalicilat i antacide za žvakanje ili tečne antacide.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo