Naslovna / Zdravlje

Kako se može smanjiti karcinomski bol izazvan nekim vrstama tumora

Priredio/la: I. V. |17:00 - 07. 03. 2024.

Bol izazvan karcinomom ne javlja se kod svih pacijenata koji imaju rak, a onkolozi objašnjavaju koje grupe pacijenata su najvećem riziku da osete takozvani karcinom bol

karcinomski bol Karcinomski bol ili bol izazvana nekom vrstom raka javlja se u zavisnosti od tipa tumora i stadijuma u kom se nalazi Foto: Shutterstock

Karcinomski bol ili bol izazvana nekom vrstom raka javlja se u zavisnosti od tipa tumora i stadijuma u kom se nalazi. Međutim, bol se ne javlja kod svih pacijenata koji imaju karcinom. Onkolozi naglašavaju da kod obolelih, čiji se rak proširio na druge delove tela u odnosu na primarni tumor, ili oni kod kojih se rak ponovo pojavio, u najvećem su riziku od pojave bola.

Karcinomski bol javlja se u mnogo oblika

Karcinom bol javlja se u mnogo oblika. Može da bude uporan, veoma bolan, oštar ili da izaziva osećaj gorenja. Bol može da bude konstantan, povremen, blag, umeren ili veoma jak. Koji intenzitet bola pacijent oseća zavisi od brojnih faktora, uključujući vrstu raka, koliko je uznapredovao, gde se nalazi, kao i od tolerancije čoveka na bol. Većina bolova izazvanih rakom može da se kontroliše, a kontrola bola je suštinski deo lečenja onkoloških pacijenata.

Šta uzrokuje karcinomski bol?

Karcinomski bol uzrokovan je samim rakom. Bol može da se pojavi ako rak preraste u obližnje tkivo ili ga potpuno uništi. Kako tumor raste, on može da pritisne nerve, kosti ili organe. Tumor takođe može da oslobodi hemikalije koje mogu da izazovu bol. Lečenje karcinoma može da pomogne da se bol ublaži. Međutim, tretmani raka, uključujući operaciju, zračenje i hemoterapiju, takođe mogu da izazovu bol.

Dostupni su brojni tretmani za karcinom bol. Opcije lečenja mogu da zavise od toga šta uzrokuje bol i intenziteta bola koji čovek oseća. Pacijentu će možda biti potrebna kombinacija tretmana protiv bolova kako bi osetio najveće olakšanje.

Može li bol izazvana rakom da se ublaži?

Lekari navode da bol izazvan karcinomom može da se leči, ali i da se drži pod kontrolom. Opcije lečenja i ublažavanja bola su:

  • Lekovi za ublažavanje bolova koja se izdaju bez recepta. Za blage i umerene nivoe bola, lekovi protiv bolova koji ne zahtevaju recept mogu da pomognu. Na primer, aspirin, acetaminofen i ibuprofen
  • Opiodi – Lekovi dobijeni od opijuma. Opioidi su lekovi kojise dobijaju na recept i koji se koriste za lečenje umerenog do jakog bola, na primer, morfijum i oksikodon.

Neki opioidi su lekovi kratkog dejstva, tako da ublažavanje bolova dolazi brzo, ali će lekovi možda morati češće da se uzimaju. Drugi opioidni lekovi su lekovi dugog dejstva, tako da ublažavanje bolova traje duže, ali lek ne treba uzimati tako često. Ponekad se, na primer, opioidi kratkog i dugog dejstva koriste zajedno, o čemu odlučuje lekar specijalista.

  • Ostali lekovi na recept. Druge vrste lekova mogu da pomognu u ublažavanju karcinom bola, uključujući antidepresive, lekove protiv napada i steroide
  • Postupci za blokiranje signala bola. Procedura blokade nerava se može koristiti da se zaustavi slanje signala bola u mozak. U ovoj proceduri, lek za utrnuće/anesteziju se ubrizgava oko ili u nerv
  • Integrativne terapije. Neki ljudi pronalaze olakšanje bolova kroz akupunkturu, masažu, fizikalnu terapiju, vežbe opuštanja, meditaciju i hipnozu
  • Drugi tretmani.  U nekim zemljama za karcinom bol dostupna su sredstva za ublažavanje bola kao što je medicinska marihuana.

Stručnjaci ističu da svi lekovi protiv bolova imaju neželjene efekte. Zbog toga je neophodna stručna lekarska pomoć kako bi se upoznali sa prednostima i rizicima svakog tretmana bola i kako mogu da se kontrolišu neželjeni efekti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo