Naslovna / Zdravlje

Novi test urina mogao bi da otkrije rak jajnika u ranoj fazi: Nanotehnologijom detektovani specifični peptidi

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 15. 02. 2024.

Naučnici iz Virdžinije su identifikovali i analizirali 13 peptida, uključujući i neke izolovane iz poznatog biomarkera pronađenog u urinu pacijentkinja sa rakom jajnika

Rak jajnika urin Trenutno ne postoji test koji bi iz urina sigurno mogao da potvrdi prisustvo malignih ćelija raka jajnika Foto: Shutterstock

Rak jajnika trenutno ne može da se detektuje nijednim dostupnim testo urina. Međutim, ohrabrujuće vesti stižu zahvaljujući istraživačima sa Virginia Commonwealth University. 

Rak jajnika u ranoj fazi i novi test urina: Ohrabrujuće najave

Istraživački tim je tragao za načinom kojim bi primena nanotehnologije pomogla u analizi određenih peptida koji se nalaze u urinu žena sa rakom jajnika. Iako ovo otkriće obećava, tehnika ovog dijagnostičkog procesa je još uvek u ranoj fazi. Međutim, aktivno se radi na razvoju ovog testa koji bi pomogao u otkrivanju raka jajnika u ranim fazama. Istraživači sa Virginia Commonwealth University objavili su svoju studiju u Journal of the American Chemical Society. Oni će takođe predstaviti svoje nalaze na skorašnjem godišnjem sastanku Biophysical Society Annual Meeting u Filadelfiji.

Cilj istraživanja: Otkriti rak jajnika pre odmaklih faza

Cilj istraživanja je korišćenje ovih rezultata u kombinaciji sa tumor markerom CA-125, transvaginalnim ultrazvukom i porodičnom istorijom pacijentkinje. Tako bi se, kažu naučnici, povećale šanse za otkrivanje raka jajnika u ranoj fazi. To će ubrzati dijagnozu i lečenje, što je od ogromnog značaja za prognozu i tok bolesti.

– Nažalost, korisni testovi za skrining raka jajnika još uvek ne postoje. Zbog toga se većina karcinoma jajnika dijagnostikuje u trećoj i četvrtoj fazi kada postanu simptomatski. Razvoj ove tehnologije je značajan jer će sve što može povećati naše šanse da otkrijemo rak u ranijoj fazi nesumnjivo poboljšati naše šanse da izlečimo više karcinoma jajnika – rekla je dr Deanna Gerber, ginekolog onkolog u NYU Langone’s Perlmutter Cancer Center i docent ginekologije u NYU Langone Grossman School of Medicine-Long Island u Njujorku, koja nije bila uključena u istraživanje.

Peptidi i rak jajnika

U našem urinu postoji na hiljade sitnih čestica zvanih peptidi, ali su tu i oni specifični, koji bi mogli da signaliziraju prisustvo ćelija raka jajnika. Trenutno, tehnike koje se koriste nisu uvek jednostavne ili isplative za otkrivanje molekula i čestica povezanih sa rakom jajnika.

Istraživači zbog toga rade na novim modusima koji bi mogli efikasnije i tačnije da detektuju ove peptide korišćenjem napredne nanotehnologije. Ona, objašnjavaju istraživači, ima potencijale da otkrije više specifičnih peptida. Različiti senzori prate prolazak molekula kroz male pore (nanopore), pri čemu se mere različite promene u toku kretanja molekula.

Identifikovano je i analizirano 13 peptida, uključujući one izvedene iz a-2 glikoproteina bogatog leucinom (LRG-1), poznatog biomarkera pronađenog u urinu pacijentkinja sa rakom jajnika. Prema zaključcima istraživačkog tima, oni sada znaju kako izgledaju zapisi o tim specifičnim peptidima, pa bi to moglo da bude ključno za otkrivanje raka jajnika u ranijim fazama u odnosu na trenutne testove.

Potrebno više istraživanja o testu urina za rak jajnika

Iako istraživanje ima potencijal da u budućnosti spasi brojne živote ranijom dijagnostikom i bržim lečenjem, stručnjaci kažu da su brojna pitanja i dalje otvorena.

– Iako je istraživanje obećavajuće, sve je još daleko od skrining test za rak jajnika. Optimistična sam u pogledu toga da će nam ova tehnologija možda otvoriti vrata u otkrivanju ranog raka jajnika. Međutim, trenutno ne postoji zvanični test urina koji bi to mogao u potpunosti da potvrdi – kaže dr Diana Pearre, ginekolog onkolog (The Roy and Patricia Disney Family Cancer Center u Kaliforniji), koja takođe nije bila uključena u studiju. Prema njenim saznanjima, nanotehnologija se ne koristi za otkrivanje ili lečenje bolesti. Ali, kako kaže, dostupna je u prenosivom formatu za ručno sekvenciranje genoma.

Šta nam nudi nanotehnologija

International Institute for Nanotechnology navodi da je nanotehnologija proces koja precizno detektuje promene svojstava supstanci ispitujući ih u nanometarskoj veličini.

– Nanotehnologija je nova moderna tehnološka grana koja može da se koristi ne samo u dijagnostičke svrhe već i za terapijsku upotrebu. I do sada je primenjivana u dijagnostici drugih vrsta karcinoma, infektivnih entiteta i dermatoloških problema. Prilično sam optimistična u pogledu njenog korišćenja u dijagnozi raka jajnika neinvazivnom, jednostavnom procedurom, za razliku od invazivnih operativnih metodologija, koje sada primenjujemo u lečenju jajnika. Predviđam da će verovatno doći do eksplozije upotrebe nanotehnologije u dijagnostici i lečenju mnogih drugih bolesti u bliskoj budućnosti – rekla je dr Kecia Gaither, ginekolog i akušer iz Bronksa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo