Naslovna / Zdravlje

Mezoteliom je „ozloglašeni“ karcinom za koji su britanski naučnici uspeli da formulišu lek

Priredio/la: I. V. |13:00 - 28. 02. 2024.

Mezoteliom je agresivan i smrtonosan karcinom koji se teško leči i ima jednu od najgorih stopa preživljavanja od raka na svetu

mezoteliom Mezoteliom je agresivan i smrtonosan, i ima jednu od najgorih stopa preživljavanja od raka na svetu. Foto: Shutterstock

Mezoteliom je karcinom uzrokovan izlaganjem vlaknima azbesta i najčešće se formira u sluzokoži oko pluća ili abdomena. Agresivan je i smrtonosan, i ima jednu od najgorih stopa preživljavanja od raka na svetu. Prema statistici, prosečan životni vek je od 18 do 31 mesec. Simptomi mogu da budu bol u grudima, kratak dah i umor.

Mezoteliom se razvija u dodiru organizma sa azbestom

U međunarodnom ispitivanju, koje je obuhvatilo 5 zemalja, a koje je vodio Queen Mary University  iz Londona, došlo se do najvećeg otkrića u poslednje decenije. Naime, naučnici su uspeli da razviju lek za lečenje mezotelioma – ozloglašenog raka koji je teško lečiti a koji se razvija u dodiru tkiva sa azbestom. Britanski naučnici saopštili su da lek nudi veliki napredak u lečenju ovog teškog karcinoma tako što prekida zalihe hrane tumoru i četvorostruko je povećao trogodišnje stope preživljavanja. Rezultati studije objavljeni su u časopisu JAMA Oncology. Inovativna terapija, prema očekivanju naučnika, trebalo bi da pruži novu nadu ljudima sa ovom bolešću, kao i njihovim porodicama.

U ispitivanju učestvovalo 249 pacijenata koji su imali mezoteliom pleure

Međunarodno ispitivanje i nova terapija promenili su živote ljudi sa mezoteliomom, omogućavajući im da duže žive. Proboj je značajan, kažu stručnjaci, jer mezoteliom ima jednu od najnižih stopa preživljavanja od svih vrsta karcinoma. Novi lek, ADI-PEG20 (pegargiminaza), prvi je te vrste koji se uspešno kombinuje sa hemoterapijom u poslednjih 20 godina.

Ispitivanje je uključivalo pacijente iz Velike Britanije, SAD, Australije, Italije i sa Tajvana, a vodio ga je profesor Peter Szlosarek iz Queen Mary University. Svaki pacijent primao je hemoterapiju svake tri nedelje do 6 ciklusa. Polovini su takođe date injekcije novog leka, dok je druga polovina primala placebo dve godine. Među pacijentima uključenim u konačnu analizu bilo je 249 osoba sa mezoteliomom pleure – stadijumom kada bolest zahvata sluznicu pluća i bili su prosečne starosti  od 70 godina.

Novi lek produžio život vek obolelih

Studija, poznata kao ATOMIC-meso ispitivanje, sprovedena je u 43 centra u 5 zemalja između 2017. i 2021. Oni koji su primali pegargiminazu i hemoterapiju preživeli su u proseku 9,3 meseca, u poređenju sa 7,7 meseci onih koji su primali placebo i hemoterapije, prema rezultatima objavljenim u JAMA Oncology. Prosečno „preživljavanje bez progresije” bilo je 6,2 meseca sa hemoterapijom pegargiminazom, u poređenju sa 5,6 meseci kod pacijenata koji su primali placebo i hemoterapiju.

– U ovom ključnom, placebom kontrolisanom ispitivanju faze 3 sprovedenom na 249 pacijenata sa pleuralnim mezoteliomom, hemoterapija pegargiminazom je značajno povećala medijan ukupnog preživljavanja za 1,6 meseci i učetvorostručila preživljavanje nakon 36 meseci u poređenju sa placebo hemoterapijom – naveli su autori studije dodajući da se hemoterapija zasnovana na pegargiminazi dobro toleriše bez novih bezbednosnih signala. Naučnici ne kriju da se srećni što će videti da će ovaj tretman postati dostupan kao standardna opcija za sve pacijente u budućnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo