Naslovna / Zdravlje

Crevne bakterije koje utiču na gojaznost razlikuju se kod muškaraca i žena, otkrili su naučnici

Priredio/la: I. V. |17:00 - 10. 04. 2024.

Otkriveno da osobe sa visokim ​​indeksom gojaznosti imaju značajno niži nivo Christensenella minuta – bakterije koja se dovodi u vezu sa vitkošću i dobrim zdravljem

crevne bakterije Crevne bakterije koje mogu da imaju ključnu ulogu u nastanku i razvoju gojaznosti, razlikuju se kod muškaraca i žena, Foto: Shutterstock

Crevne bakterije koje mogu da imaju ključnu ulogu u nastanku i razvoju gojaznosti, razlikuju se kod muškaraca i žena, otkrila je nova studija španskih istraživača koja će biti predstavljena na  European Congress on Obesity (ECO) koji će se održati od 12. do 15. maja u Veneciji.

Mikrobiota creva sastoji se od složene zajednice mikroorganizama

Novo istraživanje identifikovalo je promene u sastavu crevnih bakterija koje mogu da igraju  ključnu ulogu u nastanku gojaznosti, što može da utiče na metabolizam različitih hranljivih materija, a samim tim i na prisustvo bioaktivnih molekula u crevima koji utiču na razvoj metaboličke bolesti. Mikrobiota creva sastoji se od složene zajednice mikroorganizama (bakterije, virusi, gljivice i protozoe) koji naseljavaju gastrointestinalni trakt. Poremećaj u ovoj zajednici (disbioza) značajno utiče na metaboličko zdravlje i utiče na rizik od određenih bolesti, uključujući i  gojaznost. Međutim, još uvek je nejasno koje vrste predstavljaju veću ili manju verovatnoću za razvoj gojaznosti, kao i uticaj ovih vrsta na naše metaboličko zdravlje.

Crevne bakterije koje izazivaju gojaznost otkrivane kroz fekalne molekule

Kako bi došli do više saznanja, istraživači su analizirali metagenomske i metabolomske podatke iz španske populacije kako bi razumeli mehanizme pomoću kojih su ovi mikroorganizmi uključeni u razvoj gojaznosti. Ispitivali su fekalni metabolom – raznovrsnu kolekciju metabolita (malih molekula) koji se nalaze u crevima i izlučuju u izmet, a koje proizvode crevne bakterije kao nusproizvod metabolizma hrane i ulaze u krvotok, što utiče na zdravlje.

Studija španskih naučnika nazvana Obekit analizirala je 361. dobrovoljca (251 žena/110 muškaraca), koji su prosečno imali oko 44 godina. Ispitivan je odnos između genetskih varijanti i odgovora na hipokalorijsku ishranu. Svi učesnici, od kojih je 65. bilo normalne težine, 110 sa prekomernom težinom i 186 sa gojaznih, klasifikovani su prema indeksu gojaznosti.

Žene, za razliku od mušakarac,  imaju neke crevne bakterije koje predviđaju količinu masne mase, obim struka, indeks telesne mase…

Analiza je otkrila da osobe sa visokim ​​indeksom gojaznosti imaju značajno niži nivo Christensenella minuta – bakterije koja ima veze sa vitkošću i zdravljem. Otkriveno je da je kod muškaraca veća zastupljenost Parabacteroides helcogenes i Campylobacter canadensis koje veoma utiču na viši indeks telesne mase BMI, masnoća i obima struka.

S druge strane, kod žena je veća zastupljenost tri vrste bakterija Prevotella micans, Prevotella brevis i Prevotella sacharolitica – koje su u velikoj meri predviđale veći BMI, masnu masu i obim struka, ali ne i kod muškaraca.

Naši nalazi otkrivaju kako će neravnoteža u različitim bakterijskim grupama verovatno igrati važnu ulogu u nastanku i razvoju gojaznosti, sa značajnim razlikama između polova, što može da utiče na metabolizam različitih bioaktivnih molekula prisutnih u metabolomu koji utiču na razvoj. metaboličke bolesti – objašnjava dr Paula Aranaz iz Centra za istraživanje ishrane na University of Navarra u Šapaniji.

Crevne bakterije koje utiču na rizik od razvoja gojaznosti razlikuju se između polova

Sastav mikrobioma creva, kako navodi dr Aranaz, posebno viši nivoi bakterije Christensenella minuta izgleda da štite od gojaznosti. Ona ističe da se vrste koje utiču na rizik od razvoja gojaznosti razlikuju između polova.

– Nadamo se da ova studija pokazuje da korišćenje metagenomike u kombinaciji sa metabolomikom omogućava istraživačima da proučavaju mehanizme koji su uključeni u razvoj metaboličkih bolesti kao što je gojaznost. Ovaj novi, širi pristup bi mogao da pomogne u razvoju nutritivnih preciznih strategija za gubitak težine koje modifikuju prisustvo specifičnih sojeva bakterija ili nivoe bioaktivnih molekula – naglašava dr Arnaz.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo