Naslovna / Zdravlje

Alergija ili prehlada – kako da prepoznamo zašto nam curi nos

Priredio/la: D. T.|15:00 - 26. 04. 2024.

Pri kontraktu sa alergenima telo oslobađa histamine, koji mogu da izazovu slične simptome kao i kod prehlade

postnazalno kapanje alergija Simptom je čest kod alergije, astme, prehlade Foto: Pixabay

Alergije su najučestalije u ovo doba godine, a mogu da se jave i kod osoba koje nisu nikada ranije u životu imale simptome alergije. Nagle promene vremena, letnje dnevne temperature, pa zahlađenje praćeno kišom i jakim vetrom, mogu da izazovu prehladu. Nekada je veoma teško razlikovati simptome alergije od prehlade. Curenje iz nosa, kijanje, bol ili grebanje u grlu simptomi su koji mogu da prate i alergiju i prehladu.

Rinovirusi najčešće izazivaju prehladu

Lekari objašnjavaju da je prehlada posledica virusne infekcije gornjih disajnih puteva. Prehladu mogu da izazovu rinovirusi, adenovirusi. Rinovirusi u više od 50 odsto slučajeva dovode do prehlade, infekcija se širi kapljičnim putem (kijanjem, kašljanjem) ili upotrebom zajedničkih predmeta.

Ne postoji specifičan lek za ove infekcije, pa se savetuju pojačane higijenske mere, na primer, redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom. Simptomi prehlade ispoljavaju se kijanjem, curenjem nosa, moguć je bol u grlu, povišena telesna temperatura, umor.

Sezonske alergije počinju u martu

Sezonske alergije na polen obično počinju u martu i mogu da traju do pred kraj jeseni. Alergija je reakcija imunog sistema na kontakt sa alergenima kao što su najčešće – polen, na primer, ambrozije, breze, moguća je i alergija na grinje, buđ, dlaku kućnih ljubimaca.

Pri kontraktu sa alergenima telo oslobađa histamine, koji mogu da izazovu slične simptome kao i kod prehlade – kijanje, zapušen nos, curenje nosa, suzenje očiju. Stručnjaci ipak napominju da se kod alergije simptomi zapažaju posle izlaganja alergenu.

Sezonska alergija ili prehlada?

Stručnjak za infektivne bolesti dr Pritish K. Tosh sa klinike Mayo navodi da osobe sa sezonskim alergijama retko kašlju ili imaju upalu grla. S druge strane, ovi simptomi često prate virusne infekcije koje izazivaju prehladu.

– Osobe sa sezonskim alergijama obično nemaju povišenu telesnu temperaturu, ali prehladu često prati ovaj simptom. Sezonska alergija može da se ispolji i oticanjem očnih kapaka i izraženim podočnjacima – kaže dr Tosh.

Lečenje prehlade i alergije

Prehlada kod odraslih osoba traje 3 do 10 dana, kašalj nešto duže i leči se odmorom, pojačanim unosom tečnosti (vode, čajeva, supe) i lekovima protiv bolova koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji.

Sezonske alergije mogu da traju nekoliko nedelja, simptomi se kontrolišu fiziološkim rastvorom za ispiranje nosa, ili antihistaminicima ili nazalnim steroidnim sprejevima, prema preporuci lekara alergologa, kaže dr Tosh.

Izbegavajte kontakt sa alergenima

Pre svega bitno je da izbegavamo direktan kontakt sa alergenima. Preporuka je češće peremo odeću, jer na njoj mogu da ostanu ostaci alergena, da operemo kosu ako smo stajali ispod nekog drveta u cvatu. Savet je da se odeća ne suši napolju, redovno čiste i usisavaju prostorije u kojima boravimo i da sobi ne bude previše predmeta.

Koncentracija polena dostiže maksimalne koncentracije u jutarnjim satima, pa je preporuka da posebno ujutro izbegavamo otvaranje prozora. Tepisi, zavese, dušeci mogu da budu puni alergena. Savetuje se i korišćenje dobrog prečišćivača vazduha.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo