Naslovna / Zdravlje

Neprijatno krčanje u stomaku ne znači uvek da samo gladni, kako se leči

Priredio/la: D. T.|11:00 - 09. 05. 2024.

Krčanje u stomaku može da bude reakcija na svakodnevni stres i anksioznost

krčenje u stomaku Foto: Shutterstock

Krčanje u stomaku javlja se iznenada, može da bude glasno i neprijatno i ne znači uvek da smo gladni. Nekada je posledica pojačane anksioznosti i straha. Neprijatni zvuci iz stomaka česti su kod sindroma nervoznih creva, ali mogu da budu u ređim slučajevima i znaci Kronove bolesti, netolerancije ili alergije na neku vrstu namirnica. Krčanje se čuje kada gasovi i tečnost prolaze kroz tanko i debelo crevo.

Uglavnom je bezopasno

Krčanje u stomaku uglavnom je bezopasano i više je posledica životnih navika, ipak ukoliko je praćeno i jakim bolom savet je da proverimo o čemu se radi, objašnjavaju stručnjaci.

Krčanje u stomaku može se desiti u bilo kom trenutku i ono je zvuk peristaltike tokom koje se kontrahuju mišići koje mešaju hranu, tečnosti i probavne sokove u stomaku i dalje pomeraju hranu kroz creva. Tokom ovog procesa, emituju se gasovi koji mogu da prave buku, objašnjava dr Krishna Vakharia iz Royal College of General Practitioners.

Ovaj proces može da se nastavi, ako preskočimo neki obrok jer u stomaku nema ničega što bi moglo da priguši zvukove peristaltike. Neprijatan šum može da se javlja u naletima i da traje 10 do 20 minuta tokom jednog sata.

Krčanje se lakše čuje kada su creva prazna

Mišićne kontrakcije zbog kojih se čuje krčanje u stomaku dešava se sve vreme i ne samo kada smo gladni, ali lakše se čuje kada su creva više prazna, tada se kontrakcije beleže na oko tri puta svakog minuta, često u različitim delovima stokama.

Posle obroka te kontrakcije neće u potpunosti prestati, već će samo postati tiše i sporije. Krčanje u stomaku nije obavezno zvono za naredni obrok, već jednostavno znak da nedavni obrok još prolazi kroz digestivni sistem.

Kako se leči krčanje u stomaku?

U velikoj većini slučajeva krčanje creva je bezopasni simptomom, moguće je da bude znak konstipacije, dijareje. Javlja se kod osoba koje ne podnose laktozu. Obroci sa dosta fruktoze i sorbitola – zaslađivačima koji se često koriste u bezalkoholnim pićima i sokovima, može da izazove neprijatne zvukove u stomaku.

– Ne postoji neki poseban način lečenja krčanja u stomaku, jer ono može da bude svakodnevna i bezazlena pojava. Ipak, ako smatrate da je stanje simptom mogućeg ozbiljnijeg zdravstvenog problema moguće je da se kolonoskopijom, laboratorijskim analizama krvi utvrdi o čemu se tačno radi i potom ako se utvrdi zdravstveni problem i da počne lečenje – objašnjava dr Krishna Vakharia.

Alkohol može da iritira digestivni trakt

U nekim slučajevima biće dovoljno samo da se promeni način ishrane. Preporuka je da pijemo polako običnu vodu, redovno tokom celog dana. Naiskap popijena čaša vode može da izazove krčanje u stomaku. Savet je da polako konzumiramo hranu, da je dobro sažvaćemo i da ne gutamo tokom obroka velike količine vazduha.

Stručnjaci navode da je bitno da ograničimo količine šećera, alkohola i kisele hrane. Alkoholna pića mogu da iritiraju digestivni trakt, odlože pražnjenje želuca i izazovu bolove u stomaku.

Bitno je da izbegavamo hranu koja izaziva simptome, da nastojimo da smo fizički aktivni, šetnja nakon obroka može da poboljša varenje. Krčanje u stomaku može da bude reakcija na svakodnevni stres i anksioznost. Bitno je da izbegavamo hranu koja može da izazove dodatno nadimanje kao što je pasulj, brokoli, pivo, kupus, kelj, sočivo, pečurke, crni luk.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo