Naslovna / Zdravlje

Zašto nastaje atrofija mišića i koliko vremena je potrebno da se razvije

Priredio/la: I. V. |9:00 - 19. 05. 2024.

Ako nedovoljno koristimo mišiće telo će početi da ih „razbija“ što dovodi do smanjenja njihove veličine i snage

atrofija mišića Atrofija mišića je smanjenje mišićne mase i snage, stanje kada mišići izgledaju manji nego što je normalno Foto: Shutterstock

Atrofija mišića je gubitak ili stanjivanje mišićne mase koje može da bude uzrokovano nekorišćenjem mišića ili neurogenim stanjima. Simptomi ovog stanja su smanjenje mišićne mase, jedan ud postaje manji od drugog, javlja se utrnulost, slabost i peckanje u udovima. Stručnjaci podsećaju da atrofija mišića može da se izbegne vežbanjem i zdravom ishranom.

Šta je atrofija mišića?

Atrofija mišića je smanjenje mišićne mase i snage, stanje kada mišići izgledaju manji nego što je normalno. Atrofija mišića može da nastane zbog neuhranjenosti, starosti, genetike, nedostatka fizičke aktivnosti ili određenih zdravstvenih stanja. Fiziološka atrofija javlja se kada se mišići ne koriste dovoljno, dok neurogena atrofija nastaje zbog nervnih problema ili bolesti.

Koji simptomi ukazuju na mišićnu atrofiju?

Simptomi atrofije mišića razlikuju se u zavisnosti od uzroka ovog stanja. Najočigledniji znak atrofije mišića je smanjena mišićna masa a ostali simptomi mogu da budu:

  • Jedna ruka ili jedna noga je manja od druge
  • Slabost u jednoj ruci i ili jednoj nozi
  • Utrnulost ili peckanje u rukama i nogama
  • Problemi sa hodanjem ili balansiranjem
  • Poteškoće pri gutanju ili govoru
  • Slabost lica
  • Postepeni gubitak pamćenja.

Kako izgleda atrofija mišića i šta je razlog njene pojave?

Ako čovek ima atrofiju mišića u udovima, može da oseti peckanje, utrnulost ili slabost u rukama i nogama. Ako ima atrofirane mišiće na licu ili grlu, mišići lica mogu da počnu da se osećaju slabo, a govor i gutanje su otežani.
Uzrok atrofije mišića zavisi od vrste atrofije koju osoba ima. Fiziološka atrofija je uzrokovana nedovoljno korišćenjem mišića, a ako prestanemo da koristimo mišiće naše telo neće trošiti energiju koja mu je potrebna da se brine o njima. Umesto toga, telo će početi da „razbija“ mišiće, što dovodi do smanjenja njihove veličine i snage. Fiziološka atrofija može da utiče na nas ako:

  • Vodimo sedentarni način života
  • Neuhranjeni smo
  • Ne vežbamo dovoljno
  • Sedimo za stolom ceo dan
  • Imamo genetski poremećaj kao što je mišićna distrofija
  • Ne možemo da pomeramo udove zbog moždanog udara ili drugih stanja kao što je dermatomiozitis
  • Imamo atrofiju koja se dovodi u vezu sa uzrastom (sarkopenija).

Neurogena atrofija uzrokovana je povredom ili bolešću koja utiče na nerve koji se povezuju sa mišićima. Kada su ovi nervi oštećeni, oni ne mogu pokrenu mišićne kontrakcije koje su potrebne za stimulaciju mišićne aktivnosti. Kada se mišići ne skupljaju, telo misli da nam više nisu potrebni. Dakle, telo počinje da ih razgrađuje, što dovodi do smanjenja veličine i snage. Bolesti i druga stanja koja mogu da utiču na ove nerve su:

Koliko dugo je potrebno mišićima da atrofiraju?

Količina vremena potrebnog našim mišićima da atrofiraju zavisi od uzrasta, nivoa kondicije i uzroka atrofije. Ako je mišićna atrofija posledica nekorišćenja mišića, odnosno fiziološka atrofija,  proces može da počne u roku od dve do tri nedelje nakon što mišići prestanu da se koriste. Neurogena atrofija mišića može da se razvije ranije u zavisnosti od zdravstvenog stanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Bosiljka
12:41, 19. 05. 2024.
Odgovori

Atrofiju mišića dobila sam prošle godine u februaru mesecu, utoku noći , u kojoj sam imala nekakve čudne snove, u stvari ne znam da li su to snovi ili nešto drugo. Kada sam se probudila, bila sam začuđena da sam kod svoje kuće. Otišvši u kupatilo gde imam sa strana veliko ogledalo, videla sa da mi je leva strana lica potpuno opuštena, kao da ja splasnula, sva naborana, isto mi je takva bila i leva ruka i noga. Ne znam šta se dešavalo te noći, ostalo mi je i dandanas nepromenjivo. Imam problema sa hodanjem ,stalno sam umorna, slabost pri hodanju, utrnulost prstiju na levoj ruci i nozi, sve to sam pronašla i u Vašem obrazloženju u ovom tekstu.
Međutim lekari mi ništa nisu kazali šta mi je, a ne znam da li postoji nekakva terapija za ovakvo moje stanje.
Hvala Vam unapred ako mi preporučite šta treba da uradim !

Drmr
1:44, 20. 05. 2024.
Odgovori

Bosiljka,MR endokranijuma ,za početak da uradite

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo