Naslovna / Zdravlje

Čir na želucu može da boli i tokom noći: Kako da smirimo mučninu i gorušicu

Priredio/la: D. T.|15:30 - 26. 05. 2024.

Ukoliko zaspimo u neodgovarajućem položaju tela moguće je da dođe do pogoršanja simptoma kod čira na želucu i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB)

gorušica Tokom procesa varenja hrane donji ezofagealni sfinkter jednjaka mora da bude zatvoren kako bi se sprečilo vraćanje kiselog želudačnog sadržaja u jednjak. Foto: Shutterstock

Čir na želucu je oštećenje sluzokože želuca koje nekada ne miruje ni u noćnim satima. Osećaj bola praćen pečenjem, mučninom, gorušicom, nadutošću mogu da nas probude i naruše kvalitet sna. Čir na želucu uglavnom je posledica delovanja heliko bakterije (Helicobacter pylori), javlja se posle upotrebe nesteroidnih antireumatika, ili usled višegodišnje hronične upale sluznice želuca.

Kako može da dođe do pogoršanja simptoma?

Dobar san osnova je psihičkog i fizičkog zdravlja, jedna studija otkrila je da osobe koje spavaju 8 sati imaju manje stomačnih tegoba, u odnosu na one koji spavaju manje od 7 sati. Već kada se jave tegobe zbog čira na želucu, moramo da znamo da neprijatne simptome možemo ublažiti ako spavamo u određenom položaju tela. Ukoliko zaspimo u neodgovarajućem položaju moguće je da dođe do pogoršanja simptoma kod čira na želucu i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Spavanje na levoj, desnoj strani ili na leđima

Savet je da spavamo na levoj strani zbog anatomije digestivnog sistema, navodi American College of Gastroenterologists (ACG). Na ovaj način može da se ublaži refluks kiseline, ali potrebna su dalja istraživanja kako bi se došlo do preciznijih podataka.

Spavanje na leđima sa podignutim uzglavljem savetuje se kao način da se spreči prodor želudačne kiseline u digestivni trakt. Spavanje na desnoj strani se ne preporučuje, jer je u toj situaciji olakšano vraćanje želudačne kiseline u jednjak. Stručnjaci zato pacijentima, uglavnom, savetuju spavanje na levom boku, radi se čak na pronalaženju uređaja koji bi mogao da vibrira ako se okrenemo na desnu stranu.

Kasne večere kao uzrok tegoba

Jače lučenje želudačne kiseline pod uticajem stresa, posle korišćenja začinjenje hrane, upotrebe nekih lekova, može da produbi simptome čira na želucu i GERB-a.

Želudačna kiselina pojačano se sekretuje posle obroka, pa kasna večera može da bude uzrok tegoba u noćnim satima. Promena položaja tela pri spavanju može da pomogne, ali tek u sadejstvu sa određenim lekovima i izmenama u načinu života.

Da li su dovoljni samo lekovi?

Kada se javi bol koji je posledica čira na želucu mnogi pacijenti posegnu za analgeticima za ublažavanje bolova, koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji. Stručnjaci savetuju da se u ovakvim situacija lekovi koriste prema preporuci lekara. Upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova jedan je od vodećih uzroka čira na želucu.

Lekar može da propiše antibiotike, ako je čir posledica infekcije heliko bakterijom ili neke druge oblike medikamenata. Moguće je da lekovi sami po sebi neće dovesti do potpunog izlečenja, bez prethodne promene nekih loših navika, savet je da se izbegava jako začinjena i kisela hrana.

Šta izbegavati?

Obilni obroci mogu da pospeše pojačano lučenje kiseline i pogoršaju simptome čira na želucu. Velike količine alkohola i kofeina remete san, ali i izazivaju bolove u želucu. Preporuka je da se izbegavaju kasni obroci i da se tokom večere ograniči upotreba hrane koja može da deluje na pojačano lučenje želudačne kiseline.

Ne savetuje se hrana pržena u dubokom ulju, paradajz, aleva paprika, biber, jaki sirevi, prerađevine od mesa, čokolada, nana, agrumi, gazirani napici. Pacijenti koji boluju od čira na želucu morali bi da se uzdrže od pušenja.

Koji lekovi nisu dugoročno rešenje?

Antacid je lek koji se može da se kupi u slobodnoj prodaji i olakša bol u roku od nekoliko minuta. Stručnjaci naglašavaju da ovi lekovi nisu dugoročno rešenje, jer neće izlečiti čir na želucu, već će samo ublažiti na izvesno vreme tegobe.

Preporuka je da se pre primene leka obavezno posavetujemo sa lekarom. Mlaki čaj od kamilice, bez dodataka, može u nekim slučajevima da smiri tegobe čira na želucu.

Kada je potrebno da se obavezno javimo lekaru?

Čir na želucu može da se uspešno leči uz odgovarajuću terapiju, ako se ne leči moguće su komplikacije. Potrebno je odmah da se javimo lekaru ako je povraćanje praćeno tragovima krvi, ili talogom koji podseća na kafu, ukoliko primetimo tragove krvi u stolici, ako mučnina i povraćanje ne prolaze već se s vremenom pogoršavaju. Savet je da potražimo pomoć i ako osetimo jaku vrtoglavicu ili slabost, iznenadne jake bolove koji se protežu na leđa.

Čir na želucu je česta bolest, koja ipak može da se uz malo truda dobro kontroliše. Bitno je da se bolest prepozna na vreme i što pre, prema savetu lekara specijaliste, da počne lečenje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo