Naslovna / Zdravlje

Zašto dijabetes može da izazove gubitak težine

Priredio/la: S.St.M.|13:00 - 23. 05. 2024.

Dijabetes i telesna težina snažno su povezani. Prekomerna težina ili gojaznost mogu uticati na dijabetes, ali i dijabetes može uticati na težinu

dijabetes i gubitak težine Nelečeni dijabetes može dovesti do nenamernog gubitka težine Foto Shutterstock

Dijabetes je metabolička bolest koja uzrokuje visok nivo šećera u krvi ili glukoze. Nelečeni dijabetes takođe može dovesti do nenamernog gubitka težine.

Kako su povezani dijabetes i gubitak težine

Kada neko ima dijabetes, njegov organizam se bori da efikasno iskoristi nivo glukoze ili šećera u krvi iz hrane zbog nedovoljne proizvodnje insulina ili nepravilne funkcije insulina. Bez dovoljno insulina da pomogne glukozi da uđe u ćelije i obezbedi energiju, telo je stvara tako što počinje da sagoreva masti i mišiće, što dovodi do gubitka težine. Učestalo mokrenje i povećan gubitak tečnosti doprinose gubitku težine, objašnjava dr Rajiv Kovil, konsultant dijabetolog u bolnici S L Raheja.

Da li je za dijabetičare korisno da izgube težinu

Iako gubitak težine može biti veoma koristan za osobe sa dijabetesom, pristup gubitku težine treba da bude bezbedan i održiv. Ekstremni ili nagli gubitak težine može biti štetan. Gubitak težine može biti koristan za dijabetičare jer:

  • gubitak viška telesne masti može regulisati nivo šećera u krvi i smanjiti rizik od hiperglikemije ili visokog šećera u krvi
  • višak težine povezan je sa insulinskom rezistencijom, a gubitak težine u tome može pomoći
  • dijabetes povećava rizik od raznih komplikacija, a upravljanje dijabetesom može smanjiti rizik od problema kao što su krvni pritisak, nivo holesterola i upale
  • upravljanje dijabetesom kroz gubitak težine takođe može da pomogne u upravljanju nivoima energije i mobilnosti i poboljša ukupan kvalitet života.

Kako može da se zaustavi gubitak težine kod dijabetesa

Ako ne pokušavamo da smršamo, ali i dalje gubimo na težini, moramo biti posebno oprezni da bismo izbegli rizik. Da bismo sprečili gubitak težine povezan sa dijabetesom treba da:

  • jedemo zdravu i uravnoteženu ishranu
  • pratimo unos ugljenih hidrata
  • uzimamo lekove na vreme
  • redovno jedemo obroke i grickalice da bismo održali stabilnu težinu
  • uključimo vežbe treninga snage u svoju rutinu kako bismo sačuvali mišićnu masu i sprečili dalji gubitak težine

Da li lekovi za dijabetes izazivaju gubitak težine

Određeni lekovi koji se koriste za lečenje dijabetesa mogu izazvati gubitak težine kao neželjeni efekat. To su oralni lekovi kao što su inhibitori SGLT2 i agonisti GLP-1 receptora. Ovi lekovi deluju ili tako što podstiču izlučivanje glukoze kroz urin ili smanjuju apetit. Međutim, ne izaziva svaki lek za dijabetes gubitak težine, a efekat se može razlikovati od osobe do osobe. Ali, ako posumnjate na bilo šta ili preduzmete ma šta, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom.

Kako sa dijabetesom smršati na zdrav način

Ako dijabetičar želi da smrša na zdrav način, dr Kovil predlaže sledeće:

1. Jedite zdravu hranu

Uključite u svoju ishranu hranu pogodnu za dijabetes koja je zdrava i pomaže da izgubite težinu. Jedite puno voća, povrća, nemasnih proteina, integralnih žitarica i zdravih masti. Kontrolišite porcije i pratite unos ugljenih hidrata jer će to pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi.

2. Važna je fizička aktivnost

Redovno se bavite fizičkom aktivnošću ako želite da smršate, a da pritom nivo šećera u krvi držite pod kontrolom. U svoju fitnes rutinu možete da uključite aerobne vežbe i vežbe snage. Počnite polako i postepeno povećavajte intenzitet i trajanje treninga. Neka vam cilj bude najmanje 150 minuta vežbi umerenog intenziteta nedeljno, kao što su brzo hodanje, plivanje ili vožnja bicikla.

3. Razgovarajte sa svojim lekarom

Najbolji način da izgubite težinu jeste da se konsultujete sa lekarom, posebno ako imate dijabetes. On će vam pomoći da razvijete personalizovani plan mršavljenja koji vodi računa o vašim individualnim zdravstvenim potrebama i ciljevima.

4. Pratite nivo šećera u krvi

Držite nivo šećera u krvi pod kontrolom ako pokušavate da smršate. Morate biti oprezni ako menjate ishranu ili povećavate fizičku aktivnost koja može uticati na nivo šećera u krvi.

5. Spavajte dovoljno i kvalitetno

Dovoljno dug i kvalitetan san važan je ako želite da smršate bez uticaja na nivo šećera u krvi. Studija objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da nedovoljno sna može poremetiti nivoe hormona koji se odnose na glad i sitost, što potencijalno dovodi do povećanja telesne težine. Trebalo bi da spavate najmanje 7-8 sati dnevno.

Osobe koje imaju dijabetes i naglo gube težinu, odmah treba da se obrate lekaru da bi izbegle komplikacije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo