Naslovna / Zdravlje

Netolerancija na alkohol javlja se iznenada, šta kada su jaka žeđ i glavobolja više od mamurluka

Priredio/la: D. T.|13:00 - 31. 05. 2024.

Simptomi netolerancije na pojedine sastojke piva ili vina, mogu da se jave iznenada kod osoba koje nikada ranije u životu nisu imale slične zdravstvene probleme

netolerancija na alkohol Foto: Shutterstock

Netolerancija na alkohol može da se razvije odjednom i bez jasnog razloga. Kada preteramo u piću, može da se javi mamurluk i mučnina, glavobolja, jaka žeđ. Kod netolerancije na alkohol, svi ovi simptomi mogu da budu dodatno praćeni zapušenim nosom i crvenilom lica. Simptomi nastaju iznenada i brzo kod osoba koje su ranije dobro podnosile jednu ili dve čaše vina.

Netolerancija na alkohol i alergija na alkohol nisu isto

Netolerancija na alkohol je češća nego što se misli, ali nije isto što i alergija na alkohol, koja je ipak mnogo ređe stanje, kaže imunolog i alergolog dr Jeffrey Factor sa American Academy of Allergy, Asthma and Immunology.

Netolerancija na alkohol može da bude pokrenuta samim alkoholom ili nekom hemikalijom ili sastojkom pića kao što su pšenica, ječam, kvasac, navodi alergolog dr Rani Maskatia sa Latitude Food Allergy Care.

Problem se javlja i posle svega nekoliko kapi alkohola

Situacija postaje još komplikovanija kada je reč o koktelima s mnogo dodataka, upozoravaju stručnjaci. Moguće je da će nam biti veoma loše i posle svega nekoliko kapi alkohola.

Alergija na alkohol je reakcija imunog sistema na neki sastojak u piću, aditiv, objašnjavaju stručnjaci Cleveland Clinic. Imuni sistem reaguje oslobađanjem antitela imunoglobulina E, koji pokušavaju da neutralizuju alergen, a sve ima za posledicu javljanje simptoma. Prave alergijske reakcije na alkohol su ipak veoma retke.

Simptomi netolerancije na alkohol

Netolerancija je drugi vid reakcije u koji nije uključen imuni sistem. Moguće je da neke osobe slabije metabolišu alkohol, netolerancija može da bude nasledna i češće se javlja u istočnim delovima Azije.

Problem je što se simptomi netolerancije i alergije na alkohol često preklapaju. Alergija na alkohol može da izazove osip, otok, povraćanje i u najtežim slučajevima anafilaksiju. Crvenilo, mučnina, povraćanje, „lupanje srca“, glavobolja, umor, začepljen nos i dijareja znaci su netolerancije na alkohol. Samo na osnovu praćenja simptoma nemoguće je odrediti tačan zdravstveni problem. Ukoliko se posle samo jednog pića javi mučnina, glavobolja i jaka žeđ, savet je da posetimo lekara.

Hronične bolesti i netolerancija na alkohol

Stručnjaci navode da je problem i činjenica da nema dovoljno dobrih testova koji mogu da potvrde alergiju na alkohol. Stanje se utvrđuje posle uzimanja anamneze, na osnovu kliničke slike i detaljnog pregleda. Alergija na neki sastojak alkoholnog pića može da se razvije u bilo kojem životnom dobu. Simptomi netolerancije na pojedine sastojke piva ili vina, mogu da se jave iznenada kod osoba koje nikada ranije u životu nisu imale slične zdravstvene probleme.

Moguće je da su neke osobe sklonije netoleranciji na alkohol zbog hroničnih bolesti kao što su astma, bolesti sinusa, alergija na lekove. Značajan je uticaj genetike i spoljne sredine, smatra dr Maskatia. Problem je i što na etiketama nisu uvek istaknuti svi sastojci alkoholnih pića.

Kako se leči netolerancija na alkohol?

Ukoliko smo alergični na neki sastojak grožđa, savet je da izbegavamo vino, ako nam pšenica ili ječam stvaraju probleme potrebno je da ne pijemo piva. Kada nismo sigurni u to šta inicira simptome, a ipak nam se posle svakog pića javi jaka glavobolja ili jak osećaj žeđi, najbolje bi bilo da u potpunosti izbegavamo konzumaciju alkohola.

– Ne postoji jasan način lečenja intolerancije na alkohol, nema preciznih testova za dijagnostiku. Jedino rešenje jeste da ne konzumiramo određena pića posle kojih uočavamo probleme ili da uopšte ne pijemo alkoholna pića – kaže dr Maskatia.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo