Zdravlje

Rak želuca leči se novim oblikom terapije: Šta je vruća hemioterapija

Priredio/la: D. T.

Terapija nastavlja da deluje i posle završetka procedure, a lekarima omogućava da koriste veoma visoke koncentracije hemioterapije kojom direktno ciljaju maligne ćelije

Rak želuca se javlja kada ćelije želuca počnu da se nekontrolisano dele. Nastaje u bilo kojem delu želuca. Najčešći oblik raka želuca je adenokarcinom koji potiče od ćelija sluznice želuca. U početnim stadijumima bolest nije praćena skoro nikakvim tegobama, pa se tumor u velikoj većini otkriva u uznapredovalim fazama kada dođe do širenja na obližnje limfne čvorove, pluća, jetru, kosti. Stručnjaci najvećih svetskih zdravstvenih centara nastoje da pronađu odgovarajuću terapiju, koja bi mogla da pomogne pacijentima i omogući im kvalitetniji život.

Vruća hemioterapija

Hipertermička intraperitonealna hemioterapija je metoda kada se u trbušnu šupljinu ubrizgavaju zagrejani lekovi pa se zato zove i „vruća hemioterapija“. Ovan način lečenja primenjuje se posle operacije uklanjanja tumora ili lezija. Hipertermička intraperitonealna hemioterapija plasira se u trbušnu duplju preko katetera, kroz minimalne rezove na abdomenu. Rastvor za hemioterapiju se zagreva od 41 do 43 stepena Celzijusa. Terapija traje oko jedan i po sat, stručnjaci veruju da toplota omogućava leku da prodre u ćelije raka.

Koriste se visoke koncentracije

Onkološki hirurg dr Travis Grotz sa Mayo klinike naglašava da ova terapija nastavlja da deluje i posle završetka procedure, a lekarima omogućava da koriste veoma visoke koncentracije hemioterapije kojom direktno ciljaju maligne ćelije. Ovaj oblik hemioterapije koristi se nekoliko decenija za lečenje drugih oblika karcinoma, a od nedavno i kao terapija za rak želuca.

– Koristimo kombinaciju lekova koja je rezultat opsežnih istraživanja i bogatog iskustva. Na ovaj način postižemo bolje rezultate u odnosu na tradicionalnu sistemsku hemioterapiju – kaže dr Grotz.

Manje neželjenih efekata

Ovaj oblik lečenja je invazivan pristup, ali napada ćelije raka sa manje neželjenih efekata od tradicionalne hemioterapije. Stručnjaci bolnice UChicago Medicine objašnjavaju da zahvaljujući visokim temperaturama koje šire krvne sudove, terapija dublje prodire u tkiva i efikasnije uništava maligne ćelije.

Hipertermička intraperitonealna hemioterapija se primenjuje u terapiji raka slepog creva, kolorektalnog karcinoma, kod malignog mezotelioma kancera u tankom sloju tkiva koje prekriva druge unutrašnje organe, kod raka jajnika, kod peritonealnog raka koji zahvata deo stomaka koji se zove peritonealna šupljina, kod raka želuca, kod drugih oblika lokalno uznapredovalih karcinoma abdomena.

Rak želuca je odmaklim fazama praćen žuticom

Moguće je da u početnim stadijumima rak želuca ne prate nikakvi simptomi, a kada dođe do daljeg razvoja tumora da se jave manifestacije kao što su slab apetit, gorušica, učestalo podrigivanje, nagon na povraćanje, malaksalost, mršavljenje pacijenta, bol u želucu. U odmaklim fazama bolesti javlja se otok stomaka, žutica.

Nije do kraja jasno zašto se javlja kod nekih osoba rak želuca, veruje se da bakterija Helicobacter pylori dovodi do razvoja čira na želucu koji ako se ne leči u nekim slučajevima može da dovede do raka želuca. Smatra se da su pušenje, velika upotreba soli u ishrani, nedostatak vitamina B12, takođe faktori koji mogu dovesti do razvoja ove bolesti.