Naslovna / Zdravlje

Gorušica može da bude isprovocirana i nekim sredstvima za higijenu

Priredio/la: D. T.|15:00 - 06. 11. 2023.

Želudačna kiselina ima pH između 1 i 3, omogućava razgradnju hrane i može svojim delovanjem značajno da oštetiti zube

gorušica Foto: Shutterstock

Gorušica je neprijatno stanje koje se uglavnom javlja posle konzumiranja određenih vrsta namirnica. Gorušica je praćena neprijatnim osećajem pečenja ili žarenja, gorčine u ustima i grlu, a stanje se često pogoršava u ležećem položaju. Neka saznanja navode da gorušica može da bude i posledica upotrebe određenih sredstava za higijenu i negu zuba i usne duplje. U ovom slučaju simptomi su izraženiji posle pranja zuba – ujutro ili uveče.

Menta krivac za gorušicu

Neodgovarajuća pasta za zube može lako da bude okidač za gorušicu. Proizvodi na bazi mente i posebno ulja mente, mogu da izazovu gorušicu, smatra stomatolog Greg Grillo. Studija iz 2019. objavljena u časopisu Diseases of the Esophagus otkrila je da je krivac organsko jedinjenje mentol, koji se nalazi u nani i pepermintu.

Uočeno je da je mentol kod zdravih ispitanika stvorio hladnu bezbolnu senzaciju u jednjaku, dok je kod osoba koje pate od gastroezofagealnog refluksa izazvao bolnu gorušicu. Sličan učinak su pored pasti za zube imali i preparati za ispiranje usta, a posebno oni koji su sadržali alkohol, jer su dodatno sušili usta i uzrokovali iritaciju.

Želudačna kiselina ima pH između 1 i 3, omogućava razgradnju hrane i može svojim delovanjem značajno da oštetiti zube. Iako je zubna gleđ veoma čvrsto mineralno tkivo, kiselina je može oštetiti, dodatni problem je i  kiselina koje ima u izvesnim sredstvima za higijenu, hrani i pićima – kaže dr Grill.

Alternative sa korisnim mineralima

Paste za zube imaju uglavnom blag pH, ali sredstva za ispiranje usta sadrže i kiselinu koja, kako navode neki stručnjaci, može da ošteti zubnu gleđ.

Većina sredstava za higijenu zuba sadrže mentu, ali postoje i alternative sa fluorom i korisnim mineralima. Većina dečjih pasti za zube nema mentu u svom sastavu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo