Naslovna / Zdravlje

Jak umor čest je kod pacijenata koji se leče od raka: Kako se kontroliše i ima li koristi od vežbanja

Priredio/la: D. T.|15:30 - 16. 06. 2024.

Umor se određuje kao iscrpljenost, gubitak energije. Veruje se da se kod skoro 48 odsto bolesnika sa nekim oblikom karcinoma javlja hronični umor

umor Pacijenti sa karcinomom ovaj jak umor opisuju i kao opštu slabost tela, osećaj težine u rukama i nogama Foto; Shutterstock

Jak umor, koji u nekim situacijama počinje i iznenada, čest je problem s kojim se suočavaju osobe koje se bore protiv karcinoma. Ovaj umor je posledica bolesti i različit je od umora koji se normalno javlja posle napornog radnog dana kod zdravih osoba. Umor koji osećaju pacijenti koji se leče od raka obično traje duže, može da bude veoma jak i ne može da se pobedi odmorom.

Umor koji traje i posle prestanka primene terapija

Umor se određuje kao iscrpljenost, gubitak energije. Veruje se da se kod skoro 48 odsto bolesnika sa nekim oblikom karcinoma javlja hronični umor. Ovaj umor kod jednog broja pacijenata nestaje posle prekida terapije karcinoma, ali kod jednog broja bolesnika traje 5 i više godina i mnogo narušava kvalitet života.

Opšta slabost tela, težina u rukama i nogama

Pacijenti sa karcinomom ovaj jak umor opisuju i kao opštu slabost tela, osećaj težine u rukama i nogama. Stanje je često praćeno bezvoljnošću, oslabljenom koncentracijom, usporenošću. Ovaj umor može da bude u opsegu od blagog do veoma jakog, da postane posle izvesnog vremena jači ili da dođe iznenada i oteža obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Umor kao simptom u nekim slučajevima traje nekoliko meseci ili godina posle poslednje hemioterapije ili radioterapije, objašnjavaju stručnjaci Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Zašto se javlja umor?

Tumor sam po sebi dovodi do izmena koje imaju za posledicu umor. Stručnjaci navode da pojedini  maligni tumori oslobađaju citokine, vrstu proteina koji su uzrok umora. Tumor, kako navode lekari, povećava i potrebe tela za energijom, remeti hormonski status, slabi mišiće i tako utiče na opšti osećaj umora.

Nije ipak do kraja poznato zašto se javlja ovaj umor. Pretpostavlja se da su mogući uzroci različite terapijske procedure koje se primenjuju kod lečenja raka kao što su hemioterapija, radioterapija, biološka terapija, operacija. Svaka od navedenim opcija lečenja, raspored terapija, može na različit način da deluje na nivo energije.

Osećaj jakog umora može da bude i posledica primene lekova za kontrolu bolova, oštećenja zdravih ćelija, visoke telesne temperature, infekcije, dehidracije. Umor se uočava i kod pacijenata koji nemaju apetit i ne unose dovoljan broj kalorija, vitamina i minerala. Mnogi pacijenti koji se leče od raka u isto vreme imaju probleme sa spavanjem, pate od anemije, nedostatka daha. Moguće je da su manje fizički aktivni i da imaju još i druge pridružene bolesti.

Psihičke tegobe kao okidač za pojavu umora

Karcinom je i jako psihičko opterećenje za pacijenta, a umor je često i posledica pojačane anksioznosti, depresije, svakodnevnog stresa.

Preporuka je da osećaj umora obavezno prijavimo lekaru. Savet je i da pratimo umor, da nastojimo da uočimo kada se on najčešće i zbog čega javlja. Na primer, da li smo umorni posle hemioterapije, u jutarnjim ili večernjim satima.

Fizička aktivnost kao lek za umor

Stručnjaci i pored nekada veoma jakog umora savetuju pacijente da daju sve od sebe i da pokušaju neki oblik fizičke aktivnosti. Stručnjaci navode da fizička aktivnost, u trajanju 3 do 5 sati nedeljno, može da bude od pomoći kod umora uzrokovanog rakom. Preporuka je, ako nam zdravstveno stanje to dozvoljava, svakodnevno da šetamo ili radimo jogu. Savet je da se oblik i intenzitet fizičke aktivnosti sprovodi po preporuci lekara.

Kvalitetan san

Dovoljno sna je osnova zdravlja svih osoba. Kvalitetan san može da pomogne osobama sa karcinomom da lakše izdrže terapije i da bolje kontrolišu bolest. Bolje je da san bude kontinuiran, dnevna dremka od 15 do 20 minuta ponekada može da naruši kvalitet noćnog sna. Pre spavanja posle 18 sati izbegavajte kofein, alkohol, duvan.

Najbolje je da se za noćni odmor pripremimo nekom relaksirajućom aktivnošću. Izbegavajte aktivnost koja bi mogla da bude suviše naporna. Ukoliko je potrebno potražite pomoć rođaka, prijatelja, kolega na poslu, šire društvene zajednice.

Ishrana i umor

Kvalitetna ishrana može da bude od velike pomoći u svakodnevnoj borbi sa bolešću i u savladavanju umora. Naglasak je na malim, a češćim kvalitetnim dnevnim obrocima, unosite dovoljne količine vode. Savet je ako je potrebno da se posavetujemo i sa nutricionistom.

Nastojte da budete socijalni aktivni, kvalitetno vreme koje prevedemo sa porodicom i prijateljima može da nam obezbedi energiju kada nam je najpotrebnija. Razmena iskustva sa osobama koje se bore protiv karcinoma može da bude više nego dragocena.

Kako da sačuvamo energiju?

U slučaju da osoba koja se leči od raka dalje putujem preporuka je da se koriste invalidska kolica. Savet pacijentima je da duboko dišu, da zastanu ako su veoma umorni. Bilo bi dobro da pacijent sedi na višem sedištu kako bi lakše ustao, da sa sobom na putu uvek ima torbicu sa lekovima i potrepštinama za ličnu higijenu. Sednite uspravno, ako je moguće prilagodite kupatilo svojim potrebama. Nosite udobnu odeću koja se lako oblači i skida, prvo oblačite donji deo tela.

Pacijenti koji se leče od karcinoma morali bi da prijave osećaj umora svom lekaru, koji može da traži da pacijenti na skali od 1 do 10 ocene osećaj umora. Moguće je da će biti potrebne dodatne laboratorijske analize. U slučaju gubitka ravnoteže, zbunjenosti, vrtoglavice, nemogućnosti ustajanja, obavezno potražite stručnu pomoć.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo