Naslovna / Zdravlje

Ispadanje predmeta nije uvek bezazleno: 3 crvene zastavice kao upozorenje na neurološku bolest

Priredio/la: D. T.|18:00 - 16. 06. 2024.

Uobičajena nespretnost može da bude nešto što nas prati od detinjstva. Ipak, pitanja poput: „Zašto ne mogu da održim ravnotežu?“, „Zašto mi stalno ispada mobilni telefon?“ mogu da budu znaci upozorenja na nešto više od same nespretnosti

ispadanje predmeta Postoji mnoštvo zdravstvenih problema koji imaju za posledicu pojačanu nespretnost. Foto: Shutterstock

Ispadanje predmeta, saplitanje, nespretnost, deo su života i povremeno se svima dešavaju. Trapavost ipak nije uvek bezazlen problem. Umor, nedostatak pažnje, starenje, manjak vitamina, ali i neke bolesti mogu da budu praćene pojačanom nespretnošću.

Nespretnost kao posledica „mini moždanog udara“

Ispadanje predmeta, nehajno lomljenje čaše ili tanjira, neke su od situacija koje su se svima dogodile u životu. Ipak, ispadanje predmeta iz ruku ne mora da bude samo znak nespretnosti, već i neurološkog poremećaja.

– Postoji mnoštvo zdravstvenih problema koji imaju za posledicu pojačanu nespretnost. Hormonski disbalans, problemi sa vidom, neurološko oštećenje neki su od mogućih razloga – kaže neurolog dr Alessandro Di Rocco, sa odeljenja za Parkinsonovu bolest i poremećaje pokreta Northwell Health.

Među češćim neurološkim problemima su „mini moždani udari“ kada dolazi do okluzije malih krvnih sudova u mozgu, kao i neurodegenerativne bolesti mozga kao što su Parkinsonova i Alchajmerova bolest, koje se često razvijaju kod starijih osoba. Pojačana nespretnost može da bude posledica i akumulacije tečnosti u mozgu (hidrocefalus), zapaljenja i bolesti perifernih nerava (neuropatija), objašnjava dr Di Rocco.

1. Učestale povrede

Neuropsihijatar dr Sanam Hafeez kaže da je sa medicinskog stanovišta određeni stepen nespretnosti sasvim normalna pojava.

– Ispadanje predmeta iz ruku, nehajno lomljenje čaše, prolivanje vode neke su od situacija koje se dešavaju svima. U nekim slučajevima nespretnost može da bude i posledica pojačane anksioznosti – objašnjava dr Hafeez.

Znak upozorenja je kada je nespretnost tako učestala i jaka da dovodi do povreda. Ovo je trenutak u kojem je potrebno da posetimo doktora i utvrdimo razlog pojačane trapavosti.

2. Otežano funkcionisanje

Kada rukovanje priborom za jelo, otključavanje vrata, kuvanje kafe ili jaja postanu sve teži zadaci, moguće je da se radi o nekom zdravstvenom problemu, kaže dr Di Rocco.

3. Nespretnost kao novina

Uobičajena nespretnost može da bude nešto što nas prati od detinjstva. Ipak, pitanja poput: „Zašto ne mogu da održim ravnotežu?“, „Zašto mi stalno ispada mobilni telefon?“ mogu da budu znaci upozorenja na nešto više od same nespretnosti.

Neurolog dr Amparo Gutierrez sa Orlando Health Neuroscience Institute kaže da nova nespretnost koja postaje sve jača iz dana u dan može da bude alarm za moguće zdravstvene probleme.

– To stanje kada osećamo da nema ni malo koordinacije pokreta i da smo sve nespretniji dovoljni su razlozi za pregled – dodaje on.

Ispadanje predmeta i manjak vitamina

Nije svako ispadanje predmeta iz ruku ozbiljan problem, ali bolje je da se pregledamo i na vreme otkrijemo o čemu se radi. U nekim situacijama moguće je da se iza svega krije nedostatak vitamina.

– Pojačana nespretnost nekada je posledica manjka vitamina i minerala kao što su B12 ili magnezijum – kaže dr Hafeez.

Pojaćana nespretnost je i neželjena reakcija na upotrebu novih lekova. Preporuka je da se posavetujemo sa stručnjakom koji će nam uskladiti doze ili propisati novi lek. Starost je čest uzrok nespretnosti, koje u ovoj situaciji nije posledica neurološkog oboljenja, nego na primer slabije pokretljivosti tela.

Kada je potrebno da potražimo hitnu pomoć?

U slučaju da nas sve ovo zabrinjava, savet je da porazgovaramo sa lekarom.

– Ukoliko je nespretnost praćena jakom glavoboljom, slabostima, utrnulošću jednog dela tela, govornim problemima, konfuzijom, izmenama u vidnom polju, potrebno je da hitno potražimo medicinsku pomoć – naglašava dr Hafeez.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo