Naslovna / Zdravlje

Kako jetra boli: 10 simptoma koji mogu da ukažu na bolesti najveće žlezde u telu

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 20. 06. 2024.

U zavisnosti od uzroka, problem u jetri može se manifestovati i kao bol sa obe strane stomaka pojedinačno ili udruženo, ali i u prednjem, centralnom delu stomaka, leđima, čak i u ramenima

Jetra bol Bol u jetri često se „maskira“ kao simptom Foto: Shutterstock

Jetra je izuzetno važan organ u našem telu sa višestrukom ulogom. Nalazi se odmah ispod grudnog koša na desnoj strani stomaka. Izložena je brojnim uticajima koji mogu da je oštete i poremete funkciju, a među najopasnijim su virusi, upotreba alkohola i gojaznost.

Jetra i njena funkcija

U primarne funkcije jetre spada stvaranje i izlučivanje žuči, izlučivanje bilirubina, holesterola, triglicerida, hormona, i lekova, kao i metabolizam masnoća, proteina i ugljenih hidrata. Tu je i aktivacija različitih enzima, uz pravilno skladištenje glikogena, vitamina i minerala, sinteza albumina,  protrombina i fibrinogena, agenasa koji imaju ulogu u zgrušavanju krvi.

Takođe, jetra nam je važna i zbog detoksikacije, odnosno eliminacije toksina i pročišćavanja krvi. Zbog svega navedenog jasno je koliko je značajno prepoznati poremećaj funkcije. Od ranog prepoznavanja simptoma ponekad zavisi doslovno spasavanje jetre, ali i života.

Kada jetra ne funkcioniše kako treba, neki simptomi mogu da nas upozore

Bolesti jetre ne izazivaju uvek simptome koje možemo da osetimo. Zato spada u veoma specifične organe čiji problemi mogu da „tinjaju“ u telu i prolaze asimptomatski. Međutim, postoji lista potencijalnih simptoma koji mogu da signaliziraju da funkcija jetre više nije kakva bi trebalo da bude. To su:

  • žutilo kože i beonjača
  • bol u stomaku i otok
  • edemi u nogama i člancima
  • svrab kože
  • tamna boja urina
  • bleda stolica
  • hronični umor
  • mučnina ili povraćanje
  • gubitak apetita
  • lako stvaranje modrica.

Kako se oseća bol u jetri i zašto ovaj simptom može da zavara

Jetra je najveća žlezda i drugi organ po veličini u našem telu. Iako može biti teška i do 1,8 kilograma, najčešće je teško definisati bol u jetri. Pre svega, lako ga je pomešati sa bolom u stomaku ne samo sa desne strane gde se nalazi, već i sa leve. U zavisnosti od uzroka, problem u jetri može se manifestovati i kao bol u prednjem, centralnom delu stomaka, leđima, čak i u ramenima.

Praktično, jetra nema receptore za bol, a obično se javlja zato što je membrana oko nje upaljena usled bolesti, infekcije ili povrede. Evo kako se bol u jetri kao simptom manifestuje kod različitih bolesti koje mogu da je pogode.

Virusni hepatitis

Virusni hepatitis je zapaljenje jetre. Tri najčešća tipa su hepatitis A, B i C. Uzrokovani su različitim virusima koji izazivaju infekciju. Virusni hepatitis najčešće izaziva bol u gornjoj desnoj strani stomaka, gde se nalazi jetra i nalazi. Ostali znaci hepatitisa uključuju tamnu mokraću, žutilo kože ili beonjača, umor, mučninu ili povraćanje.

Alkoholni hepatitis

Alkoholni hepatitis se dešava kada previše alkohola preoptereti jetru i takođe provodira upalu. Bol od alkoholnog hepatitisa može stomak učiniti osetljivim. Verovatno ćete i izgubiti na težini kao i apetitu, imati mučnine, nisku temperaturu, osećati se umorno i slabo.

Masna bolest jetre

Prekomerna težina, dijabetes ili ishrana sa visokim sadržajem holesterola mogu dovesti do nakupljanja previše masti u jetri. Vremenom, to može ostaviti ožiljke na njoj i sprečiti je da funkcioniše normalno. Masna jetra obično ne izaziva simptome, ali može da izazove umor, tup bol u desnom gornjem delu stomaka, ili po celoj stomačnoj regiji.

Fitz-Hugh-Curtis sindrom

Reč je o retkom stanju kod žena koje izaziva iznenadni, jak bol u gornjem desnom delu stomaka. Može se proširiti na ruku i rame. Posredi je bakterijska infekcija koja napada tkiva oko jetre (perihepatitis) i može uticati na sluznicu želuca. Pacijenti često imaju i groznicu, glavobolju, osećaju se loše.

Apsces ili cista jetre

Bakterijska, gljivična ili parazitska infekcija u jetri može da formira apsces ili gnojnu kolekciju. U tom slučaju gornja desna strana stomaka može biti osetljiva, a jetra uvećana. Javlja se i groznica.

Ciste su vrećice ispunjene tečnošću, ali obično nisu inficirane. Ako su velike, može doći do nelagode i osećaja punoće stomaka. Ciste ponekad mogu da krvare, što može izazvati iznenadni, jak bol u gornjem desnom delu stomaka i ramena.

Budd-Chiari sindrom

To je neuobičajen poremećaj, rezultat sužavanja vena koje omogućavaju da krv i tečnost odlaze iz jetre. Može biti uzrokovan krvnim ugrušcima i otokom u jetri. Bol je lociran u gornjoj desnoj strani stomaka.

Tromboza portalne vene

Portalna vena je krvni sud sud koji dovodi krv u jetru iz creva. Ako krvni ugrušak blokira venu, možete osetiti iznenadni bol u gornjem desnom delu stomaka, pored same jetre. Takođe, možete imati otok u stomaku i temperaturu.

Povreda jetre

Zahvaljujući veličini, jetra se lako može povrediti nakon nesreća, padova i drugih fizičkih trauma. Ako jetra krvari, obično ćete osećati bol i osetljivost u stomaku i desnom ramenu, uz moguće znake šoka zbog gubitka krvi. Ovakvi slučajevi su hitna medicinska stanja.

Rak jetre

Nažalost, pacijenti obično ne osećaju bol sve dok rak jetre ne uznapreduje u kasnije faze. Kada počne da boli, osećaj se može pojaviti bilo gde, od stomaka do ramena. Vaš lekar će možda moći da oseti kvržicu pritiskom na desnu stranu stomaka. Uobičajen je gubitak kilaže, ali i svrab. Tipični simptomi su i žutica, edem stomaka i česta mučnina.

Ciroza jetre

jedna od najčešćih zabluda je da cirozu jetre dobijaju samo osobe koje konzumiraju alkohol. To nije istina, jer se stvaranje ožiljnog tkiva može desiti i bez kapi alkohola i rezultirati cirozom. Ciroza obično daje specifičan bol u celoj regiji stomaka i to u kasnijim stadijumima bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo