Intolerancija na histamin je nemogućnost razlaganja ovog hemijskog jedinjenja u telu, što dovodi do njegovog nagomilavanja. Ljudi sve češće otkrivaju da hrana koju jedu i način na koji njihova tela metabolišu histamin, mogu da imaju značajan uticaj na njihovo zdravlje. Uobičajena hrana, koja se spada u okidače ovog procesa, je riba, alkohol i fermentisana hrana.
Šta je intolerancija na histamin?
Netolerancija ili intolerncija na histamin je stanje u kojem se histamin nakuplja u telu. Histamin je hemikalija koju telo prirodno proizvodi i koja je prisutna u nekim namirnicama. Ako telo ne može da ga razgradi kao što bi trebalo, histamin može se nagomilava i izazove uznemireni stomak, glavobolju ili simptome alergije.
Intolerncija na histamin razlikuje se od intoksikacije histaminom ili trovanja histaminom. Intoksikacija histaminom obično se dešava kao trovanje hranom, što pogađa mnoge ljude koji su jeli isti obrok sa visokim sadržajem histamina.
Da li je intolerancija na histamin u stvari alergija na hranu?
Ne, netolerancija na histamin nije alergija, iako ima neke simptome alergijske reakcije. Ponekad se naziva „pseudoalergija“ jer izgleda slično alergiji, ali ima drugačiji uzrok. Stručnjaci procenjuju da oko jedan od 100 ljudi ima intoleranciju na histamin. Ali, stanje je teško prepoznati i dijagnostikovati, pa je moguće da je realni broj mnogo veći.
Koji su simptomi netolerancije histamina?
Simptomi netolerancije na histamin razlikuju se od osobe do osobe. Moguće je da čovek ima jedan ili više ovih simptoma ako ima visok nivo histamina:
- dijareja
- nadimanje
- mučnina ili povraćanje
- glavobolja
- curenje ili zapušen nosa
- kratkoća daha (dispneja)
- svrab.
- osip ili koprivnjača
- nizak krvni pritisak (hipotenzija)
- nepravilan ili ubrzan rad srca (aritmija)
- bolne menstruacije
- oticanje usana, jezika ili grla.
Šta uzrokuje intoleranciju na histamin?
Simptomi netolerancije histamina javljaju se kada telo ne može da razgradi histamin koji je u stvari hemijski signal koji otvara krvne sudove, sužava disajne puteve i gastrointestinalni (GI) trakt i stvara sluz. Mastociti u sluzokoži oslobađaju histamin i druge hemijske signale koji pomažu u borbi protiv infekcija i regulišu rad organa.
Naše telo koristi enzime, uglavnom diamin oksidazu (DAO), kako bi razbio, odnosno razgradio histamin. Ako imate nizak nivo DAO i jedete nešto ili uzimate lekove koji povećavaju nivo histamina, signali histamina mogu da izazovu simptome kao što su dijareja, glavobolja, curenje iz nosa i koprivnjača. Naučnici nisu potpuno sigurni šta uzrokuje da neki ljudi imaju nizak nivo DAO ili nesposobnost da razbiju histamin kako bi trebalo. Neki faktori, koji tome mogu da doprinesu, su:
- Genetika – neki ljudi mogu da naslede razliku u svojoj DNK koja ih sprečava da razbiju histamin kao što bi trebalo
- Stanja koja utiču na creva – Inflamatorna bolest creva (IBD), parazitske infekcije i druga stanja koja utiču na prirodne bakterije creva mogu da promene način na koji telo razlaže stvari
- Bolesti bubrega i jetre – Hronična bolest bubrega, virusni hepatitis i ciroza jetre mogu da smanje nivoe DAO u telu.
- Lekovi – Neki lekovi ometaju sposobnost tela da razgradi histamin.
- Starost – Intolerancija na histamin češća je kod ljudi starijih od 40 godina.
Koja hrana izaziva oslobađanje histamina?
Neke namirnice sadrže velike količine histamina, posebno hran koja uključuje proces starenja ili fermentacije kao što su vino, pivo i sirevi. Druge namirnice mogu da uzrokuju da mastocite otpuštaju histamin te se i zovu „oslobađači histamina“. Obe ove vrste hrane mogu da izazovu višak histamina u telu, a posebno:
Alkohol (vino, pivo i šampanjac)
Prerađeno meso
Sirevi
Kiseli kupus
Povrće (paradajz, patlidžan i spanać)
Tropsko voće (ananas, banane, papaja i citrusi)
Riba (skuša, tunjevina, sardine i haringe) i školjke
Jagode
Orasi i kikiriki
Sladić
Čokolada
Svinjetina
Belance
Aditivi (kao što su boje i konzervansi)
Određeni lekovi (uključujući neke antibiotike, lekove za krvni pritisak, diuretike, lokalne anestetike i lekove protiv bolova koji se izdaju na recept).
Kako se dijagnostikuje intolerancija na histamin?
Netolerancija na histamin često je teško dijagnostikovati. Obično lekari postavljaju dijagnozu na osnovu simptoma i na osnovu toga da li se eliminisanjem određene hrane pacijent oseća bolje. Lekar može da uradi razne testove ili procedure kako bi pomogao u postavljanju dijagnoze:
Dnevnik ishrane. Praćenje simptoma i onoga što jedete i pijete može da vam pomogne da identifikujete šta bi moglo da uzrokuje simptome. Ponekad je problem kombinacija hrane, pića ili lekova uzetih zajedno. Vođenje dnevnika pomaže da se pojave obrasci koje možda ranije niste primetili.
Alergijski testovi kože ili testovi krvi. Ovo može da pomogne da se identifikuje ili isključi alergije na hranu.
Drugi testovi krvi. Oni mogu da mere količinu histamina ili DAO u krvi i traže druge probleme.
Test kože na histamin. Ovaj test je sličan testovima kože za alergije. Koža se ubode iglom i unese mala količina histamina. Ako koža i dalje reaguje 50 minuta kasnije, telo možda neće efikasno da razgradi histamin.
Histaminske kapsule. Postoje kapsule histamina uz pomoć kojih može da se testira reakcija.
Kolonoskopija. Gastroenterolog može da pregleda gastroinestinalni trakt i uzme uzorke kako bi isključio druge faktore ili potražio visok nivo histamina ili nizak nivo DAO.