Naslovna / Zdravlje

Novi lek za stresnu urinarnu inkontinenciju pokazao se kao efikasan i bezbedan za lečenje žena

Priredio/la: I. V. |13:00 - 16. 07. 2024.

Novi lek za stresnu urinarnu inkontinenciju pokazao se najdelotvornijim za žene koje imaju teži oblik ovog zdravstvenog problema i kod starijih od 60 godina

lek za stresnu urinarnu inkontinenciju Novi lek ima mnogo manje neželjenih efekata Foto: Shutterstock

Novi lek za stresnu urinarnu inkontinenciju (SUI)  označen kao TAS-303 pokazao je efikasnost i bezbednost u lečenju žena sa ovim problemom, objavili su istraživači u The Journal of Urology nakon završenog placebo kontrolisanog kliničkog ispitivanja.

Kako deluje postojeći lek za stresnu urinarnu inkontinenciju?

– Naša studija dodaje nove dokaze da lek TAS-303 smanjuje učestalost epizoda inkontinencije kod žena sa stresnom urinarnom inkontinencijom, bez zabrinjavajućih štetnih efekata koji se dovode u vezu sa duloksetinom, postojećim lekom za SUI – ističe profesor dr Momokazu Gotoh iz Chukyo Hospital u Nagoji.

Stresna urinarna inkontinencija definisana kao curenje mokraće pri fizičkom naporu ili u situacijama kao što su kijanje ili kašalj uobičajen je klinički problem, posebno kod žena. Preporučeni tretmani uključuju trening mišića karličnog dna (PFMT) i operaciju (srednje uretralni postupak slinga), a trenutno su opcije lekova za stresnu urinarnu inkontinenciju ograničene.

Duloxetin – vrsta leka koji se naziva inhibitor ponovnog preuzimanja serotonina i noradrenalina –  odobren je za lečenje stresne urinarne inkontinencije u Evropi, ali ne i u Sad ili Japanu, na primer. Naime, postojeći lek izaziva zabrinutost zbog neželjenih efekata, kao što su rizik od mučnine koja uzrokuje da pacijenti prekinu lečenje. Lek se takođe dovodi u vezu sa blago povećanim rizikom od samoubistva ili nasilja među pacijentima sa velikom depresijom.

Novi lek za stresnu urinarnu inkontinenciju testiran na 231. ženi

TAS-303 je druga klasa lekova – visoko selektivni inhibitor ponovnog uzimanja noradrenalina – za koji se pokazalo da povećava pritisak unutar uretre i potencijalno smanjujući curenje iz bešike. Budući da je visoko selektivan za periferni nervni sistem i ne utiče na ponovni unos serotonina, TAS-303 može da izbegne neželjene efekte koji se javljaju u slučaju upotrebe duloxetina.

TAS-303 smanjuje učestalost epizoda stresne urinarne inkontinencije istovremeno izbegavajući neželjene efekte. Nadovezujući se na dobre rezultate u preliminarnim studijama, istraživači su kreirali kliničko ispitivanje faze 2 kako bi procenili efikasnost i bezbednost TAS-303 za stresnu urinarnu inkontinenciju. U studiji je učestvovala 231 žena sa simptomima SUI i nasumično je određeno koja će se lečiti novim TAS-303 lekom ili neaktivnim placebo pilulama.

U periodu od početne do 12. nedelje u procentualna srednja učestalost epizoda stresne urinarne inkontinencije za 24 sata, pokazala je značajno smanjenje kod pacijentkinja koje su koristile TAS-303. Na osnovu analize koja uzima u obzir druge karakteristike pacijenata, učestalost epizoda SUI se smanjila za oko 58 odsto kod žena koje su koristile TAS-303, u poređenju sa 47 procenata u placebo grupi. Učestalost epizoda SUI smanjena je za najmanje polovinu kod 65 odsto pacijenata u grupi TAS-303 u odnosu na 53 odsto u placebo grupi.

Prednosti lečenja novim lekom uočile su se u roku od četiri nedelje

Istraživači naglašavaju da se smanjenje učestalosti epizoda stresne urinarne inkontinencije bilo jasnije uočljivo kod pacijenata sa težim oblikom SUI (dve ili više epizoda dnevno). Veće poboljšanje takođe je zabeleženo kod pacijentkinja starijih od 60 godina.

Prednosti lečenja novim lekom uočile su se u roku od četiri nedelje tretmana i nastavile se tokom najmanje 12 nedelja. Istraživači ukazuju da bi kombinovanje TAS-303 sa treningom mišića karličnog dna moglo da omogući brže poboljšanje čime se ohrabrujuc pacijente da nastave PMFT vežbe, za koje može biti potrebno do 12 nedelja da pokažu efekat. Lek TAS-303 je takođe pokazao poboljšanje simptoma urinarne inkontinencije i poboljšao kvalitet života žena sa tim problemom.

– Na osnovu ovih nalaza, može se smatrati da TAS-303 ima uporedivu efikasnost sa duloxetin lekom i poboljšanu bezbednost zbog odsustva neželjenih reakcija na lekove u vezi sa nervnim sistemom ili gastrointestinalnim traktom – zaključuje dr Gotoh i ostali autori studije ukazujući da su potrebne dalje studije na raznovrsnijim pacijentima kako bi se potvrdila efikasnost novog TAS-303 leka za stresnu urinarnu inkontinenciju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo