Zdravlje

Doktorka Bošnjak o prvim simptomima čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu: Koliko vremena je potrebno za izlečenje ulkusa

Piše: Ljubica Petrović

- Uzrok pojave čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu može da bude i bakterija Helicobacter pylori, kao i lekovi, najčešće analgetici, ali i antidepresivi i lekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi - kaže za eKlinika portal dr Olgica Latinović Bošnjak

Čir ili ulkus je ranica na želucu ili dvanaestopalačnom crevu koja je veća od 5 milimetara. Nastaje kada dođe do poremećaja odbrambenih, odnosno zaštitnih, faktora želudačne sluznice i faktora koji oštećuju sluznicu želuca. Za izlečenje ovog oštećenja sluznice potrebno je određeno vreme, koje može da traje i do par meseci.

Zašto nastaje čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu?

Upravnica Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine dr Olgica Latinović Bošnjak u razgovoru za eKlinika portal navodi da, osim poremećaja oštećenja sluznice želuca, čir ili ulkus može da nastane i zbog Helicobacter pylori (H. pylori), vrste bakterije koja izaziva infekciju u želucu i dvanaestopalačnom crevu.

– Uzrok pojave čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu može da bude helikobakter pilori i lekovi, najčešće analgetici, ali i antidepresivi i lekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi. Uzrok nastanka mogu da budu i alkohol, pušenje, stres i nasledne bolesti. Razlikuju se čir na želucu i čir na dvanaestopalačnom crevu. U želucu čir najčešće nastaje zbog ulcerogenih lekova i infekcije izazvane bakterijom Helicobacter pylori. Ti čirevi mogu da budu i maligni. Na dvanaestopalačnom crevu čirevi najčešće nastaju zbog HP infekcije i oni ne mogu da budu maligni – objašnjava dr Latinović Bošnjak.

Po kojim simptomima se prepoznaje čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu?

Simptomi čira na dvanaestopalačnom crevu najčešće su bol u gornjem delu trbuha, koji se javlja kada smo gladni a stomak je prazan, ili tokom noći. A za čir na želucu to je bol koji se javlja uglavnom na pun stomak ili neposredno nakon obroka.
Pacijenti osećaju pečenje ili probadajući bol, a ako se bol širi u predelu leđa, tu nastaju komplikacije kao što je proboj čira u gušteraču. U tom slučaju odmah treba da se obrate lekaru. Bol može biti praćen mučninom, povraćanjem, kiselinom, gorušicom, osećajem težine u predelu želuca – naglašava sagovornica eKlinika portala dr Olgica Latinović Bošnjak i dodaje da se povećan apetit javlja kod čira na dvanestopalačnom crevu, dok je gubitak apetita karakterističan za čir na želucu, što može da dovede i do gubitka telesne mase.

Prema njenim rečima, oko 10 odsto populacije ima ovaj zdravstveni problem, a starije osobe češće obolevaju od čira na želucu, jer uzimaju ulcerogene lekove, a ne koriste lekove za zaštitu želuca ili inhibitore protonske pumpe (IPP).

– Helicobacter pylori je drugi najčešći razlog pojave ulkusa i on je u padu, jer se češće rade kontrole HP statusa i eradikcione terapije. U terapiju za Helicobacter pylori  uključeno je više lekova, među kojima su i antibiotici. Terapija traje 14 dana, a provera se radi nakon 8 nedelja izdisajnim testom ili pregledom stolice. Helicobacter pylori  je kancerogen prvog reda, jer osim što uzrokuje čir, infekcija može da dovede do karcinoma želuca – upozorava dr Latinović Bošnjak.

Kako se leči ulkus?

– Čir se leči inhibitorima protonske pumpe koji smanjuju lučenje kiseline. Ukoliko je prisutan HP potrebna je i eradikciona terapija. Dijagnoza se postavlja ezofagogastroduodeno skopijom, odnosno gastroskopijom. To je neprijatan pregled, ali ne boli. Endoskopski aparat se plasira kroz usta i pregledaju se svi delovi gastrointestinalnog trakta od jednjaka do dvanaestopalačnog creva, sa uzimanjem biopsija i sve to traje oko 10 minuta – navodi naša sagovornica i naglašava da kada pacijent ima komplikacije, onda može i da se operiše.

– Ako svakodnevno povraća svu hranu koju pojede, to je najverovatnije komplikacija, odnosno pokazatelj da je došlo do suženja dvanaestopalačnog creva i hrana ne može da prolazi. Druga komplikacija su crne stolice, kao katran, povraćanje krvi ili sadržaja poput taloga kafe. To je krvareći ulkus i to je jedno od najhitnijih stanja u gastroenterologiji i neophodno je hitno zbrinjavanje i hospitalizacija. Krvarenje može da se zaustavi endoskopijom, a ako nije moguće na taj način, onda se radi hirurška intervencija s obzirom na to da je takvo stanje opasno po život – ističe dr Latinović Bošnjak.

Komplikacija je i perforacija, odnosno pucanje čira, sa jakim bolovima u celom trbuhu, što takođe zahteva hitnu hiruršku intervenciju. Dr Latinović Bošnjak kaže kako ljudi nekada mogu da imaju ovu bolest, a da to ne znaju, jer imaju minimalne simptome ili ih uopšte nemaju tako da se oni slučajno otkriju (recimo kada se ispituje razlog malokrvnosti).

Koliko dugo traje lečenje čira?

– Lečenje traje dva meseca, a ukoliko pacijent uzima ulcerogene lekove neophodno je da koristi i lekove za zaštitu želuca. Kada je reč o prevenciji, oni koji piju ulcerogene lekove obavezno treba da uzimaju i inhibitore protonske pumpe, koji smanjuju lučenje kiseline i onda čir može da zaraste, a sluznica je zaštićena. Prevencija je i redovna ishrana, umereni obroci, ne uzimanje alkohola i cigareta, , izbegavanje stresa, izlečenje od HP… Čir može da se izleči uz propisanu terapiju, a potrebno je i da se endoskopski potvrdi da je ulkus zarastao, zbog potencijalnog maligniteta. Nakon izlečenja ostane ožiljak i čir može da se javi ponovo, ako se ne primenjuju preventivne mere – savetuje čitaoce eKlinika portala dr Olgica Latinović Bošnjak, upravnica Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine.