Zdravlje

Do 2050. predviđen porast obolelih od raka i smrtnih slučajeva među muškarcima

Naučnici su ustanovili da će se između 2022. i 2050. godine broj slučajeva obolelih od karcinoma povećati sa 10,3 miliona na 19 miliona, što je uvećanje za čak 84 procenata

Globalna studija predviđa porast obolelih od raka i smrtnih slučajeva među muškarcima. Istraživanje je sprovedeno u 185 zemalja širom sveta, a u analizi 30 tipova raka među muškarcima, naučnici otkrivaju značajne razlike u slučajevima karcinoma i smrti prema starosti i ekonomskom statusu zemalja – raskorak za koji se predviđa da će se proširiti do 2050. godine. Studija je objavljena u časopisu Cancer.

Zbog nekoliko faktora uočen porast obolelih od raka među muškarcima

Muškarci se suočavaju sa većim stopama raka i smrtnih slučajeva usled karcinoma nego žene, verovatno zbog različitih faktora, uključujući niže učešće u aktivnostima prevencije raka, nedovoljno korišćenje opcija skrininga i lečenja, povećane izloženost faktorima rizika od raka kao što su pušenje, konzumacija alkohola i profesionalna izloženost kancerogenima, kao i biološke razlike.

Kako bi procenili rizik od raka kod muškaraca različitog uzrasta i koji žive u različitim regionima sveta, istraživači su analizirali podatke iz 2022. uzete iz Global Cancer Observatory, koje obuhvataju procene na nacionalnom nivou za slučajeve raka i smrtne slučajeve za 185 zemalja/teritorija širom sveta.

Lošija stopa preživljanja zabeležena u 3 kategorije

Predviđeni slučajevi raka i smrtni slučajevi u 2050. izvedeni su kroz demografske projekcije: istraživači su pomnožili stope specifične za uzrast za 2022. sa njihovim odgovarajućim projekcijama stanovništva za 2050. Lošija stopa preživljavanja te 2022. godine zabeležena je:

  • kod starijih muškaraca
  • za retke tipove karcinoma, kao što je rak pankreasa
  • u zemljama sa niskim indeksom humanog razvoja, koji meri zdravlje, obrazovanje i životni standard.

Prema istraživačima sa University of Queensland u Australiji, predviđa se da će se između 2022. i 2050. godine broj slučajeva raka povećati sa 10,3 miliona na 19 miliona, što je povećanje od čak 84 procenata. Takođe, projektovano je da će se smrtnost povećati sa 5,4 miliona na 10,5 miliona, što predstavlja povećanje od 93 odsto, sa uvećanjem većim od dva puta među muškarcima starijim od 65 godina i za zemlje/teritorije sa niskim i srednjim indeksom humanog razvoja.

Kako bi se ublažio očekivani porast obolelih od raka potrebne su nacionalne i međunarodne saradnje

Globalno istraživanje, kako kažu stručnjaci, otkriva hitnu potrebu za rešavanjem ovih trendova i obezbeđivanjem jednaku dostupnost prevencije i nege raka među muškarcima širom sveta. Neophodna je nacionalna i međunarodna saradnja, kao i koordinisan multisektorski pristup, koji je od suštinskog značaja za poboljšanje trenutnih ishoda raka i preokretanje očekivanog porasta opterećenja raka do 2050.

U fokusu treba da bude sprovođenje i proširenje univerzalne zdravstvene pokrivenosti i proširenje zdravstvene infrastrukture, a naglasak treba staviti i na zemlje sa niskim i srednjim indeksom humanog razvoja, sa visokim nezadovoljenim potrebama za uslugama raka uprkos značajnom opterećenju karcinomom. Naučnici takođe naglašavaju kako bi poboljšanje pristupa i korišćenja mogućnosti prevencije raka, skrininga, dijagnoze i lečenja, posebno za starije muškarce, takođe moglo da poboljša ishode obolelih od raka.