Naslovna / Zdravlje

Dr Ana Jeremić i dr Dino Tarabar: Koliko dana smete da ostanete kod kuće od pojave simptoma covid 19

Priredio/la: I. V.|9:59 - 13. 12. 2020.

Ako osetite prve simptome korona virusa, nikako nemojte sami da se lečite kod kuće, već se javite u kovid ambulantu, bez obzira na veliku gužvu. Ako oklevate, ishod može da bude fatalan

toplomer-temperatura Visoka temperatura jedan je od simptoma covid 19 Foto: Shutterstock

Naši lekari odavno apeluju na građane da, čim osete prve simptome korona virusa, ne ostaju kod kuće i sami se leče, već da se što pre jave u kovid ambulante. Međutim, kako su primetili, sve veći broj građana, zbog velikih gužvi ispred domova zdravlja, odustaju od lekarskog pregleda i pokušavaju sami da se leče kod kuće. Nažalost, ukoliko se stanje obolelog pogorša i kasno dođe do bolnice, ishod može da bude fatalan. Baš to se danas desilo u Kraljevu gde je u čekaonici kovid ambulante preminuo muškarac. S tim u vezi, dr Ana Jeremić, iz kovid ambulante na Voždovcu i prof. dr Dino Tarabar, koji radi u crvenoj zoni u bolnici „Dragiša Mišović“, gostujući na RTS, poručili su pacijentima da se nikako ne leče sami i da ne ostaju predugo kod kuće.

Koliko dana smete da sačekate kod kuće

– Ako neko ima jako visoku temperaturu 39 ili 40 °C, jak bol u grudima, ako kašlje… tri dana je sasvim dovoljno da sačeka i da onda dođe u ambulantu. Ako su u pitanju blaži simptomi – temperatura koja varira između normalne i blago povišene, ako su simptomi kašalj i grebanje u grlu, gubitak čula mirisa… to su znaci da ipak može da se sačeka ta tri dana, a možda i duže – objašnjava dr Ana Jeremić i dodaje da se pacijenti u svakom trenutku mogu javiti telefonom u kovid ambulantu i dobiti savete šta da uzmu od vitamina, terapije i kada da dođu na pregled.

Smrt u čekaonici

U kovid ambulanti Infektivnog odeljenju u Kraljevu jutros je u čekaonici preminuo muškarac. Direktor Opšte bolnice „Studenica“ dr Zoran Mrvić rekao je za Tanjug da je čovek došao sa jako teškom kliničkom slikom. Preminuli muškarac u ambulantu je primljen čim je ona počela da radi i najveći problem je, kako ističe dr Mrvić, to što se pacijenti kasno javljaju.
– Mnogo puta smo apelovali da ne čekaju, nego da odmah dođu na pregled. Zato i radimo veći broj kontrola, kako bismo pogoršanja registrovali na vreme – rekao je dr Zoran Mrvić i dodao da ljudi ne umiru zbog čekanja u ambulanti, već zbog pogoršanja zdravstvenog stanja usled inficiranja korona virusom. Svi pacijenti se pregledaju, a oni hitni i prioritetni slučajevi, kako je naglasio, primaju se preko reda. Jedna od pacijentkinja koja je u čekaonici bila zajedno sa preminulim muškarcem navela je da je „čovek samo pao“ i dodala da su ga lekari odmah uneli.

Kome se daju antibiotici

Doktor Dino Tarabar kaže da je pitanje upotrebe antibiotika u prvih nekoliko dana diskutabilno. Ako se radi isključivo o virusnoj bolesti antibiotici nisu neophodni.

– Mi ih uglavnom dajemo kod starijih ljudi, gde očekujemo bakterijske superinfekcije, da bi ih zaštitili od novih komplikacija. Nekada virusi koje lečimo antibioticima mogu da nam naprave problem tako što će antibiotici da unište saprofitnu bakterijsku floru pa će se klinička slika pogoršati – objašnjava dr Tarabar i kaže da je larima na prvoj lini mnogo teško da procene da li treba dati antibiotik ili ne.

Klinička slika od prehlade, gripa ili covid 19 – često je ista

– Klinička slika od prehlade, gripa ili covid 19 u jednom trenutku može da bude potupno ista. Nije lako to proceniti na osnovu prvog kontakta. Potrebno je mnogo više – sagledati pacijenta, videti kliničku sliku, laboratorijske nalaze, krvnu sliku i CRP. Na plućima, na primer, ne morate da čujete ništa, i to može da zavede – objašnjava dr Dino Tarabar. Naglašava da su u KBC „Dragiša Mišović“ imali iskustva da pacijentima, kojima su radili rendgen, ništa nisu videli i istog dana kada se uradi skener vide obostranu upalu pluća. On kaže da ne može ni svakom pacijentu da se radi skener, jer to nije ni potrebno.

Kada se radi skener i rendgen

– Ako iskusan lekar proceni da treba onda apsolutno treba, jer je velika greška doći kasno. Ako se zakasni i ako dođemo u tih narednih 7 dana, jer smo videli da sedmog dana dolazi do poboljšanja ili pogoršanja, ako pacijenti dođu u teškom stanju, to može zaista da bude ugrožavajuće“, ističe dr Tarabar. Doktor Ana Jeremić kaže da pacijente šalju na rendgen pluća kada god je potrebno i kada čuju nešto što je „sumnjivo“.

– Kada se pacijent žali na dugotrajan kašalj koji traje tokom celog dana, kada postoji osećaj stezanja, zamaranja, bola, pritiska u grudima, a postoji podatak da je možda bio u kontaktu sa nekim ko je pozitivan, febrilno stanje traje dva, tri dana i obavezno se radi rendgen pluća – objašnjava dr Ana Jeremić, a ukoliko je pacijent pozitivan na testovima, bilo na antitela ili PCR test, onda se pristupa detaljnijoj opservaciji. Ako je rendgen dobar, pacijent se prati narednih dana, radi se kontrolna laboratorija. Nekad se ta slika promeni, kako kaže dr Jeremić, i pacijent sam oseti tegobe, a nekad ne. Kada se njegovo stanje promeni šalje se kod pulmologa, na Infektivnu kliniku gde se rade skeneri i dopunska dijagnostika.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo