Naslovna / Zdravlje

Većina srčanih udara dešava se ujutro i to baš u ovo vreme: Obratite pažnju na skrivene simptome

Priredio/la: Vesna Stanimirović|9:00 - 06. 09. 2024.

Da li ste čuli da se srčani udari češće dešavaju ujutro? Iako to može delovati čudno, postoji istina u tvrdnji da određeni trenuci dana povećavaju verovatnoću za srčani udar

srčanih udara Ponekad se, kod žena srčani udar može javiti bez upozoravajućeg bola u grudima Foto: Shutterstock

Veliki broj srčanih udara se dešava između tri i četiri ujutro. Razlog tome nije nužno apneja u snu, uživanje u grickalicama u ponoć ili nepažnja na simptome dok spavamo. Iznenađujuće je da razlog leži i u hormonima.

Koliko je srčani udari čest kod žena i po čemu se razlikuje

Koronarna bolest nastaje kao posledica taloženja plaka ili upale, usled čega dolazi do oštećenja arterija, koje snabdevanju srce krvlju, kiseonikom, hranjivim materijama. Kada je protok krvi do ovog vitalnog organa prekinut ili značajno smanjen, obično dolazi do srčanog udara. To se razlikuje od iznenadne srčane smrti — kada srce iznenada prestane da kuca. Zabrinjavajuće je i to što razlog za srčani udar, kod žena ima i neke druge uzroke, osim koronarne bolesti, što može dovesti do pogrešnog dijagnostikovanja srčanih bolesti.

Pored toga, kada se uporede statistike srčanog udara kod žena prema starosti, priečuje se da žene mogu doživeti srčanei udar u starijem uzrastu u poređenju s muškarcima. Prema Američkoj asocijaciji za srce, prosek godina kada žena doživi prvi srčani udar je 72,što je sedam godina više nego što je prosek za muškarce, koji iznosi 65,5 godina. Međutim, u poslednjih deset godina, prosek godina se smanjuje. Nova istraživanja Američkog koledža za kardiologiju objavila su da su srčani udari kod osoba mlađih od 40 godina porasli za 2% u poslednjoj deceniji. Sumnja se da su promene u načinu života — kao što su više vremena provedenog za računarom ili ishrana bogata brzim jelima — pogoršale uobičajene uzroke srčanih udara.

Koji su uzroci srčanog udara u ranim jutarnjim satima kod žena

Kao što smo rekli, najpoznatiji i najčešći uzrok srčanog udara je koronarna bolest srca, koja se javlja kada se masne naslage, poznate kao plakovi, nakuplje u glavnim krvnim sudovima koji vode do srca. Plakovi u koronarnim arterijama mogu ograničiti ili blokirati protok krvi do srca, uzrokujući srčani udar. Međutim, uzroci srčanih udara i faktori rizika za srčane bolesti kod žena obično variraju. Neki od faktora koji povećavaju rizik od srčanog udara kod žena, prema Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv uključuju:

  • Visok nivo šećera u krvi
  • Visok krvni pritisak
  • Menopauzu
  • Komplikacije u trudnoći
  • Nizak nivo fizičke aktivnosti
  • Povećan stres

U koje vreme se većina srčanih udara dešava?

Naučnici su otkrili da se blokada arterija i iznenadna srčana smrt najčešće javljaju u ranim jutarnjim satima. Pored toga, kardiovaskularni događaji su pozitivno povezani s određenim danom u nedelji — ponedeljkom ujutro. Zašto se većina srčanih udara dešava između 3 i 4 ujutro? Povećana verovatnoća srčanog udara ujutro povezana je s cirkadijalnim ritmom našeg tela i hormonima.

Zašto se srčani udari dešavaju ujutro?

Jedna grupa naučnika ima teoriju da je hormon stresa hormoni uzrok srčanog udara koji se dešava ujutro. Kada se probudimo, naše telo luči hormon stresa poznat kao kortizol kako bi nas probudilo i pokrenulo. Za mnoge ljude, najviši nivo kortizola je kada se budimo. Uveče, nivo kortizola opada dok se naše telo priprema za san. To je prirodni deo cirkadianog ritma našeg tela, ili „unutrašnjeg sata”. Međutim, stres može imati veći uticaj na rizik od srčanog udara kod žena. Stoga neki spekulišu da povišeni nivoi kortizola ujutro stvaraju savršene uslove za izazivanje srčanog udara.

Druga grupa istraživača veruju da nije nužno sekrecija kortizola, već PA1, proteina u našoj krvi. Istraživanje objavljeno u National library of medicine, ukazuje na to da je neusklađenost cirkadijalnog ritma, uzrokovana modernim načinom života, negativno uticala na kardiovaskularnu funkciju. Veruje se da tokom ranih jutarnjih sati cirkadijalni sistem šalje veću količinu PAI-1 ćelija – ćelija koje sprečavaju razgradnju krvnih ugrušaka. Što je veći nivo PAI-1 ćelija u krvi, to je veći rizik od stvaranja krvnog ugruška, koji može da dovede do srčanog udara.

Bilo da je reč o „lepljivijim” krvnim pločicama ujutro ili povišenoj aktivnosti nadbubrežne žlezde, mnogi srčani udari se dešavaju između 4 i 10 ujutro. Nažalost, znake srčanog udara kod žena često je zbog nespecifičnih simptoma teže prepoznati, posebno ujutro kada još nismo potpuno budni.

Koji simptomi srčanog udara mogu biti lako propušteni ujutro?

Što se tiče simptoma pre srčanog udara, žene ne traže uobičajene znake poput bola u ruci i grudima. Iako žene takođe mogu doživeti bol u grudima (angina), verovatnije je da će iskusiti:

  • Kratak dah
  • Bol u vilici
  • Loše varenje
  • Anksioznost

Ponekad se ovi simptomi mogu javiti bez upozoravajućeg bola u grudima, što otežava prepoznavanje srčanog udara. Nažalost, incidencija pogrešne dijagnoze srčanog udara kod žena iznosi oko 5% u poređenju sa samo 3% kod muškaraca, zbog čega je važno znati simptome srčanog udara kod žena i kada je potrebno potražiti pomoć lekara.

Da li su srčani udari opasniji ujutro?

Nažalost, vreme kada se većina srčanih udara čini da se dešava (ujutro) može takođe biti i vreme kada je srčani udar najobzbiljniji. Jedna studija je objavila rezultate istraživanja, koji pokazuju da osobe koji dožive srčani udar između 6 ujutru i 12 ujutru pretrpe 20 odsto veće oštećenja srčanog mišića nego oni koji dožive srčani udar kasnije tokom dana. Istraživači nisu sigurni da li su srčani udari ujutro ozbiljniji ili je pacijentima bilo potrebno više vremena da dobiju pomoć zbog doba dana. Ipak, čini se da su jutarnji srčani udari ozbiljniji.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratite se svom lekaru
Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo