Naslovna / Zdravlje

Anemija kod trudnica može brže da se leči: Gvožđe, koje se uzima oralno, manje je efikasno u odnosu na novu terapiju

Priredio/la: I. V. |19:00 - 26. 09. 2024.

Anemija je čest uzrok lošeg zdravlja ili smrti majki i njihovih beba u nerazvijenim zemljama, ali, nova terapija može da pomogne da se izbegnu brojne komplikacije koje izaziva malokrvnost

anemija kod trudnica Anemija kod trudnica je stanje koje brže i bolje može da se leči uzimanjem propisanih doza gvožđa, ali ne oralno već intravenski Foto: Shutterstock

Anemija kod trudnica je stanje koje brže i bolje može da se leči uzimanjem propisanih doza gvožđa, ali ne oralno već intravenski. Istraživači su otkrili da lek koji se zove gvožđe-karboksimaltoza, koji se daje kroz venu, deluje brže i bolje od tablete gvožđa koja se oralno uzima. Nalazi studije objavljeni su u Lancet Global Health. 

Anemija kod trudnica čest razlog smrti žena u Africi i Aziji

Anemija je čest uzrok lošeg zdravlja ili smrti majki i njihovih beba, posebno u subsaharskoj Africi i jugoistočnoj Aziji gde više od četiri od 10 trudnica ima ovo stanje. Studija se bavila problemom anemije kod trudnica u Nigeriji gde se značajan deo žena porađa sa anemijom uprkos uzimanju tableta gvožđa za prevenciju tokom trudnoće. Kao neki od navedenih razloga za to su da određen broj žena ne toleriše tablete zbog neželjenih efekata kao što su dijareja, mučnina ili povraćanje, ili jednostavno zaborave da uzmu tablete.

Dostupni preparati gvožđa, koji se daju putem vene u Nigeriji, kao što je gvožđe dekstran, dovedeni su u vezu sa visokim rizikom od teških neželjenih efekata, dok je za saharozu gvožđa potrebno ponavljati doziranje. Ove činjenice ukazale su na postojanje potrebe za efikasnom i sigurnijom alternativom za prevazilaženje ovih problema.

Novi lek deluje brže i bolje od oralnih tableta

Tim istraživača sa  u nedavno završenom kliničkom ispitivanju, nazvanom IVON TRIAL, testirao je lek za lečenje anemije, nazvan gvožđe-karboksimaltoza, koji je nov u Nigeriji i većem delu podsaharske Afrike. Uporedili su efikasnost i bezbednost ovog leka sa tabletama koje su se oralno koristile, nazvane gvožđe sulfat i koje se trenutno koriste za lečenje anemije u Nigeriji. Otkrili su da ovaj novi lek, koji se daje intravenski, deluje brže i bolje od tableta gvožđa koje se oralno uzimaju za lečenje anemije, a uz to je podjednako bezbedan kao i tableta.

Studija je obuhvatila 1.056 trudnica, starosti od 15 do 49 godina, koje su bile trudne između 5 i 7,5 meseci i imale su anemiju sa merenjem hemoglobina manjim od 10 g/dl.

– Polovina žena je lečena jednom dozom gvožđa ukapavanjem kroz venu, dok je polovina oralno uzimala tablete gvožđa tri puta dnevno dok nisu rodile – objašnjava Ochuwa A. Babah, doktorant na Katedri za globalno javno zdravlje Karolinska Institutet i jedan od autora studije.

Trudnicama su provereni nivoi hemoglobina i gvožđa, a u određenim vremenskim tačkama testirane su na depresiju. Praćene su do 6 nedelja nakon porođaja kako bi se prikupilo više podataka od majke i bebe. Krv je uzeta iz pupčane vrpce pri porođaju da bi se znalo da li lek utiče na nivo fosfata kod bebe.

Uz novi lek za 4 nedelje se reguliše anemija kod trudnica

Samo jedna doza gvožđa-karboksimaltoze, koja se daje kapanjem kroz venu tokom trudnoće izaziva brži porast nivoa gvožđa u krvi nakon četiri nedelje u poređenju sa tabletama, koje se uzimaju oralno, tri puta dnevno. Neželjeni efekti gvožđa doziranog kroz venu su uporedivi sa onima sa tabletama gvožđa, bez štetnog uticaja na bebe.

Ovi nalazi su ohrabrujući jer trudnice često odbijaju nove lekove zbog straha od oštećenja ploda, odnosno bebe.  Sada imamo dokaze da će primena ove nove vrste gvožđa u regionima u kojima mnoge trudnice pate od malokrvnosti, poput Afrike, biti važan korak ka smanjenju udela trudnica koje pate od ovog stanja i njegovih komplikacija – ističe Babah.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo