Zdravlje

Vakcina protiv Covid 19 ne izaziva relapse multiple skleroze, tvrdi nova francuska studija

Priredio/la: Ma.R.

Iako mnogi smatraju da je pandemija završena virus SARS-CoV-2 i dalje cirkuliše, te će u nekim zemljama lekari verovatno nastaviti da preporučuju buster doze kao preventivnu meru, posebno imunokompromitovanim pacijentima

Velika analiza podataka prikupljenih iz nacionalne zdravstvene baze u Francuskoj koja pokriva 99 procenata populacije pokazala je da ne postoji povećan rizik od relapsa kod pacijenata čija je dijagnoza multipla skleroza (MS), a koji su primili mRNA vakcinu protiv Covid 19. Međutim, mala podgrupa pacijenata, uglavnom onih sa veoma aktivnom formom bolesti, imala je blagi rizik od relapsa.

Multipla skleroza i relapsi nakon vakcinacije: Bojazni i zaključci o efektima i bezbednosti

Pacijenti sa multiplom sklerozom nisu bili podložniji relapsima nakon vakcinacije protiv Covid 19 nego što su bili pre vakcine, iako je kod osoba sa već aktivnom bolešću primećen blagi porast rizika od relapsa nakon vakcine, kažu navodi nove velike studije sprovedene u Francuskoj a objavljene nedavno u časopisu Neurology.

Veruje se da će ovi zaključci otkloniti zabrinutosti da bi Covid 19 vakcina mogla da poveća rizik od relapsa kod pacijenata sa multiplom sklerozom, kažu stručnjaci. Iako mnogi smatraju da je pandemija završena virus i dalje cirkuliše, te će u nekim zemljama lekari verovatno nastaviti da preporučuju buster doze kao preventivnu meru posebno imunokompromitovanim pacijentima.

Studija sprovedena na pacijenatima sa multiplom sklerozom naglašava bezbednost novih mRNA vakcina protiv Covid 19 što je već ranije pokazano. Takođe, potvrđuje i da „ove vakcine mogu biti korišćene bez bojazni od rizika od relapsa kod pacijenata kojima su potrebne buster doze“, naveli su autori.

Razjašnjenje spekulacija u vezi sa vakcinama koje su primili pacijenti čija je dijagnoza multipla skleroza

– Međutim, potrebna je posebna pažnja za pacijente sa najvišom inflamatornom aktivnošću u prethodne dve godine, koji bi prvo trebalo da primaju personalizovanu modifikovanu terapiju za MS – DMT (disease-modifying therapy) – dodali su.

Glavni autor, dr Xavier Moisset, profesor neurologije na Université Clermont Auvergne u Clermont-Ferrand u Francuskoj rekao je da bi rezultati trebalo da pojasne informacije, odnosno spekulacije koje su se širile kada su vakcine protiv Covid-19 postale dostupne 2021. godine.

– U jeku epidemije, objavljen je veliki broj članaka ‘na brzinu’, bez dovoljno podataka za donošenje odluka, što je moglo da zabrine pacijente. Zaista, zaključci iz nekoliko serija pacijenata sugerisali su povećan rizik od relapsa nakon vakcinacije. Naša neuporedivo veća studija pruža sigurnost pacijentima kako za sadašnje, tako i za buduće vakcine – naglasio je profesor Moisset.

Kako je izgledala studija i koji su najvažniji zaključci: Da li se multipla skleroza pogoršava u broju relapsa nakon Covid 19 vakcine?

Studija je objavljena u julu, kada je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila da Covid-19 i dalje razlog za zabrinutost, jer virus i dalje uzrokuje oko 1.700 smrtnih slučajeva nedeljno širom sveta.

Autori su istakli da osobe sa multiplom sklerozom imaju „povećan rizik od teških infekcija koronavirusom zbog svog nivoa motoričke invalidnosti ili upotrebe određenih imunosupresivnih tretmana kao i komorbiditeta“, što im je dalo prioritetni status u procesu vakcinacije. Međutim, izveštaji o relapsima nakon vakcinacije protiv Covid 19 naveli su neke pacijente da ne prime preporučene buster doze.

Nova analiza ispitala je stope relapsa kod pacijenata sa multiplom sklerozom pre vakcinacije protiv Covid-19 u poređenju sa periodom nakon vakcinacije. Podaci su obuhvatili period od januara 2019. do marta 2022. godine iz Francuskog nacionalnog zdravstvenog sistema, koji pokriva oko 99 procenata populacije Francuske.

Pacijenti sa MS identifikovani su pomoću ICD kodova, specifičnih tretmana i podataka, a relapsi su detektovani kroz slučajeve gde su pacijenti sa MS morali da se leče visokim dozama kortikosteroida.

Procenti relapsa

Baza podataka identifikovala je 124.545 odraslih pacijenata sa MS 1. januara 2021. godine, od kojih je 82 procenata primilo najmanje jednu dozu Covid-19 vakcine do decembra 2021. Skoro 95 procenata pacijenata primilo je drugu dozu, a 58,9 procenata je primilo treću dozu. Ukupno je primljeno 259.889 doza vakcine.

Kombinovana stopa incidencije relapsa nakon vakcinacije iznosila je 0,97. Takođe nije zabeleženo povećanje stope relapsa nakon prve doze (IRR=1,01), druge doze (IRR=1,02) ili booster doza (IRR=1,0).

Kada su istraživači analizirali da li su pacijenti primali DMT ili imali više medikamentoznih intervencija pre vakcinacije, primećeno je blago povećanje IRR-a kod onih sa visokom aktivnošću (dva ili više relapsa u prethodne dve godine).

Korist veća od rizika

– Podgrupa pacijenata sa povećanim rizikom od relapsa nakon booster vakcinacije čini manje od 4 procenata svih pacijenata sa MS. Analiza je takođe obuhvatila druge podgrupe, uključujući pacijente starije od 50 godina i pacijente sa MS duže od 10 godina, i nije otkrila povećan rizik od relapsa nakon vakcinacije. Tip vakcine protiv Covid-19 takođe nije pravio razliku. Virus i dalje cirkuliše, a neki ljudi sa multiplom sklerozom koji primaju određene imunosupresivne tretmane ili imaju određene komorbiditete (gojaznost, dijabetes, respiratorni problemi, značajna motorička invalidnost, itd.) su u riziku od razvoja teškog oblika bolesti. Te osobe treba da primaju redovne buster doze. One se mogu primeniti bez rizika od relapsa, a potencijalne koristi daleko nadmašuju rizike – rekao je dr Xavier Moisset.