Naslovna / Zdravlje

Simptomi multiple skleroze i menopauze često se preklapaju: Šta pacijentkinje moraju da provere

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 25. 09. 2024.

Valunzi, loš san i promene raspoloženja kao uobičajeni simptomi menopauze mogu različito da utiču na žene u menopauzi

Multipla skleroza i menopauza Foto: Sa dijagnozom multiple skleroze svaka životna dob je izazov Foto: Shutterstock

Multipla skleroza često se u menopauzi pogoršava, čemu kumuju i sama dijagnoza i hormonske promene. Nekim ženama sa dijagnozom MS prestanak menstruacije može da donese olakšanje, ali to nije i ne može biti univerzalno pravilo.

Uobičajeni simptomi menopauze i multipla skleroza

U periodu zmeđu kasnih 40-ih i ranih 50-ih godina, većina žena počinje da oseća prve znake menopauze. Tokom ovog turbulentnog životnog prelaza, nivo estrogena u telu opada. Menstrualni ciklusi postaju nepredvidljiviji, ređi i na kraju prestaju.

Iako menopauza može doneti olakšanje od mesečnih ciklusa, ona kod najvećeg broja žena uvodi nove simptome poput valunga, vaginalne suvoće i poremećaja sna. Za žene sa multiplom sklerozom (MS) može biti teško razlikovati simptome MS-a od znakova menopauze i za to postoje jasni razlozi.

Istraživanja kažu da se kod određenog broja žena MS pogoršala nakon što su im prestali menstrualni ciklusi

Multipla skleroza i menopauza: Koji su mogući „preklapajući“ simptomi

Simptomi koji su zajednički za menopauzu i MS uključuju:

  • umor
  • probleme sa bešikom
  • nedostatak libida, gubitak interesovanja za seks
  • vaginalnu suvoću
  • poteškoće sa koncentracijom
  • probleme sa spavanjem
  • promene raspoloženja
  • depresiju.

Ako niste sigurni da li ulazite u menopauzu ili vam se multipla skleroza pogoršava, posetite ginekologa. Iz testa krvi može se proveriti nivo estrogena i drugih hormona, kako bi se utvrdilo da li je menopauza razlog.

Lekovi za MS: Kako se multipla skleroza reflektuje na menopauzu kod pojedinih pacijentkinja

Neka istraživanja su ispitivala da li MS može uticati na period kada žene počne da oseća simptome menopauze. Studija iz 2018. godine pokazala je da žene sa MS-om počinju menopauzu u istoj životnoj dobi kao i žene bez te dijagnoze. Međutim, studija je takođe pokazala da su žene koje su uzimale lekove na bazi kortikosteroida ili interferon beta-1b za lečenje MS ušle su u menopauzu nešto ranije. Istraživači ističu ograničenja i kažu da je ovo bila mala studija, da je potrebno više istraživanja, ali i da se ovi navodi ne smeju ignorisati.

Simptomi MS koji mogu da se intenziviraju tokom menopauze: Može li to uticati na progresiju bolesti

Simptomi MS poput slabosti, umora i depresije mogu se pogoršati tokom menstrualnih ciklusa. Zbog toga menopauza može da znači olakšanje nekim ženama sa multiplom sklerozom. Jedna mala studija pokazala je da su žene imale manje relapsa nakon menopauze, iako je bolest nastavila da napreduje. S druge strane, do polovine žena u postmenopauzi je prijavilo da su im se simptomi pogoršali. Pored toga, valunzi mogu pojačati simptome MS jer su osobe sa multiplom sklerozom osetljivije na toplotu.

Menopauza i progresija multiple skleroze: Uloga estrogena

Jedna studija je pokazala da MS brže napreduje nakon menopauze, uz uzimanje u obzir faktora koji bi mogli ubrzati napredovanje MS poput niskih nivoa vitamina D i pušenja. Naučnici pretpostavljaju da multipla skleroza može da se pogorša zbog pada nivoa estrogena do koga dolazi u menopauzi i posle nje. Mlađe žene sa MS koje su operacijom uklonile jajnike takođe primećuju pogoršanje bolesti nakon procedure.

Čini se da hormon estrogen štiti od simptoma MS. Time su se istraživanja takođe bavila. Mnoge žene primećuju poboljšanje simptoma tokom trudnoće, koji se vraćaju nakon porođaja. Stoga kontrola i uzimanje estrogena može pomoći u usporavanju MS tokom i nakon menopauze. Estrogen ima zaštitni efekat na nervni sistem, smanjuje upale i može zaštititi nerve od oštećenja koje izaziva multipla skleroza.

U jednoj studiji objavljenoj u časopisu Neurology, žene u postmenopauzi sa MS koje su koristile hormonsku terapiju, prijavile su bolje fizičko zdravlje u odnosu na one koje nisu uzimale hormone. Studija faze II na 164 žene sa MS pokazala je da uzimanje estrogena u kombinaciji sa lekom za MS glatiramer acetat smanjuje učestalost relapsa u poređenju sa placebo terapijom.

S obzirom na to da je smanjenje gustine kostiju takođe problem kod žena sa MS, hormonska terapija može pružiti dodatnu korist smanjenja rizika od osteoporoze.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Gordana
20:11, 25. 09. 2024.
Odgovori

Imam 57 godina izrazito sam depresivna lose spavam znojim se napadi panike dali je to normalno u Menopause kolilo.moze potrajati

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo