Naslovna / Zdravlje

Osteoporoza u postmenopauzi je posledica manjka jednog hormona, kako da zaštitimo kosti

Priredio/la: D. T.|15:30 - 06. 08. 2023.

Bolest se razvija sporo i tiho, nažalost mnogi pacijenti saznaju da boluju od osteoporoze tek kada zadobiju prelom kosti

osteoporoza Osobama starijim od 65 godina savetuje se da provere gustinu kostiju Foto: Shutterstock

Osteoporoza se određuje kao progresivni gubitak koštane mase. Kosti postaju krhe i lako lomljive zbog smanjene gustine kostiju. U najtežim slučajevima, moguće je da običan zagrljaj dovede do napuknuća kosti. Kod žena u periodu postmenopauze usled hormonskih promena i pada nivoa estrogena, hormona koji je zadužen za zdravlje kostiju, mogući su problemi. Na udaru su kukovi i kičmeni pršljenovi, s tim da opterećenje trpe i drugi delovi tela.

Osteoporoza se razvija sporo i neprimetno

Lekari kažu da postoje načini da se izbegne osteoporoza i spreče oštećenja kostiju. Simptomi postmenopauzalne osteoporoze nisu jasni. Bolest se razvija sporo i tiho, nažalost mnogi pacijenti saznaju da boluju od osteoporoze tek kada zadobiju prelom kosti. Ukoliko su prisutni simptomi, oni se manifestuju bolovima u zglobovima i kostima, gubitkom visine.

Zašto je osteoporoza bolest koja se javlja posle menopauze?

U periodu posle menopauze, jajnici ne produkuju hormon estrogen koji ima ključnu ulogu u izgradnji i zaštiti gustine kostiju. Problemi se mogu javiti 12 meseci posle poslednje menstruacije i trajati u proseku tri godine. Uz sve to ženska populacija je u većem riziku od osteoporoze, u odnosu na muškarce. Stručnjaci naglašavaju da je ova prirodna krhkost ženskih kostiju posledica manjih i tanjih kostiju i dužeg životnog veka.

Osteoporoza je najučestalija bolest kostiju, procenjuje se da na svetskom nivou 1 od 3 žene i 1 od 5 muškaraca posle 50 – te godine života ima osteoporozu.

Bolest nastaje i kao posledica upotrebe nekih lekova

Drugi uzroci osteoporoze su lekovi, kao što su steroidi, inhibitori protonske pumpe koji se koriste da kontrolišu simptome refluksa kiseline, medikamenti za kontrolu rada štitaste žlezde.

Kako se dijagnostikuje gubitak koštane mase?

Mogući gubitak koštane mase dijagnostikuje se osteodenzitometrijskim (DXA) pregledom koji je zlatni standard. Snimanje se zasniva na RTG zracima, lekari navode je je zračenje izuzetno male doze, na nivou leta avionom. Sama procedura je bezbolna i kratkotrajna.

Stručnjaci naglašavaju da standardni protokol podrazumeva snimanje poslednja četiri lumbalna pršljena i levi kuk. Snimanje se može uraditi i na desnom kuku, podlaktici, a u zavisnosti od softverske opreme aparata na kom se pregled obavlja, i na delovima kosti oko proteza kuka i kolena.

Savet za žene koje su ranije ušle u menopauzu

Na osteoporozu mogu da ukažu i frakture kostiju koje su posledica umerene fizičke aktivnosti. Testovi krvi kojima se utvrđuje prisustvo vitamina i minerala u organizmu mogu da budu od pomoći, kako bi pacijent na vreme pojačao unos vitamina D i kalcijuma ishranom ili suplementacijom.

Osobama starijim od 65 godina savetuje se da provere gustinu kostiju. U slučaju da je žena ranije ušla u menopauzu prvi pregled je potrebno obaviti i ranije.

Lekovi i dobre navike

Osteoporoza se leči lekovima i dobrim životnim navikama. Lekovi koji se izdaju na recept kao što su bisfosfonati ili Prolia/Ksgeva (denosumab) propisuju se kako bi se smanjio gubitak koštane mase. Ovi lekovi jačaju kosti, smanjuju rizik od preloma i saniraju moguće bolove.

Hormonska terapija zasnovana na primeni estrogena može da ojača kostim, ovaj vid lečenja, prema nekim tvrdnjama, posebno je dobar za žene u postmenopauzi.

Kalcijum i vitamini

Ishrana zasnovana na konzumaciji kalcijuma, unosu vitamina D i K, proteina može da ojača koštanu masu. Redovna fizička aktivnost, izbegavanje duvanskog dima i alkohola, takođe, mogu da pomognu da se lakše izborimo sa osteoporozom. Sve ovo je od posebnog značaja za žene u postmenopauzi.

Pojedina istraživanja ukazuju da su osobe koje su imale prelome, zbog postojanja osteoporoze, u većem riziku od prerane smrti.

I uz dobru terapiju nije moguće vratiti gustinu kostiju kao u mladosti, ali može se usporiti progresivni gubitak koštane mase zdravom ishranom i dobrim životnim navikama.

Prelomi mogu onesposobiti pacijenta

Terapija osteoporoze traži disciplinu od pacijenta, uz stres i bolove mogući su i ozbiljni prelomi kostiju koji su nekada onesposobljavajući.

Bolovi mogu da se ublaže toplim ili hladnim oblogama, bitno je praktikovati i redovno vežbe za jačanje mišićne snage. Pojedinim pacijentima pomažu i fizikalna terapija i/ili masaža.

Ukoliko je moguće najbolje je prevenirati osteoporozu fizičkom aktivnošću i dobro izbalansiranom ishranom. Na ovaj način pripremamo telo za menopauzu i sve promene koje slede u periodu posle menopauze.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo