Zdravlje

Šta znači kada je visok nivo mokraćne kiseline u krvi i kako to utiče na telo

Priredio/la: I. V.

U slučaju kada se mokraćna kiselina ne izbaci iz tela preko urina, višak mokraćne kiseline izaziva hiperurikemiju - stanje koje oštećuje zglobove

Visok nivo mokraćne kiseline u krvi naziva se hiperurikemija, veoma je česta i obično se dijagnostikuje nakon što je uzrokuju simptomi gihta ili kamena u bubregu. Mokraćna kiselina je otpadni proizvod koji nastaje kada telo razlaže hemikalije koje se nazivaju purini u hrani i pićima. Većina mokraćne kiseline se rastvara u krvi, prolazi kroz bubrege i napušta telo putem mokraće.

Višak mokraćne kiseline izaziva hiperurikemiju

U slučaju kada se mokraćna kiselina ne izbaci iz tela preko urina, višak mokraćne kiseline izaziva hiperurikemiju. Hiperurikemija izaziva zgrušavanje mokraćne kiseline u oštre kristale. Ovi kristali mogu da se talože u zglobovima i izazovu giht – bolan oblik artritisa. Takođe mogu da se nakupe u bubrezima i formiraju kamenje u bubregu.

Hiperurikemija je izlečiva. Zahteva promenu svakodnevne rutine kao što je prilagođavanje ishrane ili pijenje više vode. Takođe, zdravstveni radnik može da prepiše lek za snižavanje nivoa mokraćne kiseline ili za lečenje simptoma. Visok nivo mokraćne kiseline je veoma česta pojava a jedna od 5 osoba ima hiperurikemiju. Muškarci, na primer, imaju četiri puta veću verovatnoću da razviju giht nego žene.

Do čega može da dovede visok nivo mokraćne kiseline

Čovek možda neće primetiti da ima hiperurikemiju, posebno ako je nivo mokraćne kiseline samo malo povišen. Ali, tokom vremena, nakupljanje mokraćne kiseline u krvi može da izazove bol i druge simptome. Takođe, štetna je za celo telo. Visok nivo mokraćne kiseline može na kraju da dovede do trajnog oštećenja u:

Kostima
Zglobovima
Tetivam
Ligamentima.

Istraživanje je takođe pokazalo vezu između visokog nivoa mokraćne kiseline i drugih zdravstvenih stanja, kao što su:

Bolest bubrega
Bolesti srca
Visok krvni pritisak
Dijabetes
Masna bolest jetre
Metabolički sindrom.

Koji su simptomi ukazuju na visok nivo mokraćne kiseline u telu?

Sama hiperurikemija obično ne izaziva simptome. Većina ljudi ne zna da ga imaju sve dok im nivoi mokraćne kiseline nisu dovoljno visoki da izazovu giht ili kamenje u bubregu.

Simptomi napada gihta u jednom od zglobova su:

Intenzivan bol
Promena boje ili crvenilo
Ukočenost
Oticanje
Osetljivost, čak i pri laganom dodiru
Toplina ili osećaj kao da zglob „gori“.

Simptomi kamena u bubregu mogu da budu:

Bol u donjem delu leđa ili boku
Mučnina ili povraćanje uzrokovano bolom
Groznica ili jeza
Krv u mokraći
Bol pri mokrenju
Otežano mokrenje
Osećajte za čestim mokrenjem
Mokraća lošeg izgleda i mirisa.

Šta uzrokuje hiperurikemiju?

Višak mokraćne kiseline u krvi izaziva hiperurikemiju. Telo stvara mokraćnu kiselinu nakon razlaganja purina. Purini su sastavni deo proteina ćelijskog jezgra ljudi, ali i životinja, pa tako i životinjskih namirnica. Zbog toga hrana bogata purinima povеćava nivo urične ili mokraćne kiseline u krvi. Purini se javljaju prirodno i nisu štetni u malim količinama. Ali, redovnim konzumiranjem hrane sa visokim sadržajem purina, vremenom možete da povećate nivo mokraćne kiseline.

Hrana i pića sa visokim sadržajem purina:

Crveno meso
Organsko meso poput džigerice
Plodovi mora (posebno losos, škampi, sardine)
Alkohol (posebno pivo, uključujući i bezalkoholno pivo).

Takođe, i neki lekovi mogu da povećaju nivo mokraćne kiseline, pre svega:

Diuretici i
Imunosupresivi.