Zdravlje

Žene kojima se otkrije rak dojke u ranoj fazi danas imaju 66 odsto manje šanse da umru nego što je to bio slučaj pre 20 godina

Priredio/la: I. V.

Rizik od smrti nakon dijagnostikovanja ranog invazivnog karcinoma dojke značajno se smanjio u poslednjih nekoliko decenija, utvrdili su naučnici

Žene kojima se rak dojke dijagnostikuje u ranoj fazi danas imaju manje šanse da izgube bitku sa ovom bolešću nego što je to bilo pre 20 godina, saopštili su istraživači sa  Oxford Population Health.

Rizik od smrti koji nosi rak dojke smanjio se poslednjih decenija

Studija je pokazala da žene kojima je danas dijagnostikovan rak dojke u ranoj fazi imaju 66 odsto manje šanse da umru od te bolesti u roku od 5 godina od postavljanja dijagnoze, nego što je to bila praksa pre 20 godina. Prethodna istraživanja su pokazala da se rizik od smrti nakon dijagnostikovanja ranog invazivnog karcinoma dojke smanjio u poslednjih nekoliko decenija.

Istraživanje naučnika sa Oxford Population Health je prva studija koja identifikuje stepen smanjenog rizika i analizira da li se smanjenje rizika odnosi na sve pacijente ili samo na pacijente sa određenim karakteristikama, na primer, starost, zatim da li je rak otkriven skriningom, da li su zahvaćeni limfni čvorovi, koja je veličina i stadijum tumora. Rezultati ove opservacione studije takođe mogu da pomognu kliničarima da procene prognozu za pacijente kojima je danas dijagnostikovan rak dojke.

Istražujući rak dojke britanski naučnici došli do ključnih nalaza

Rizik od smrti zbog raka dojke za sve žene uključene u studiju bio je najveći tokom 5 godina nakon dijagnoze, a zatim je opao, uočili su naučnici. Za žene sa dijagnozom ranog invazivnog raka dojke tokom 1990-ih godina, rizik od smrti u roku od 5 godina od postavljanja dijagnoze bio je u proseku 14 procenata. Za žene sa dijagnozom u periodu od 2010. do 2015. rizik je u proseku bio 5 odsto. Takođe, poboljšanja u prognozi bila su registrovana kod svih grupa žena.

Uzimajući u obzir samo 156.338 žena sa dijagnozom tokom 2010/15, kumulativni petogodišnji rizik od smrtnosti od raka dojke značajno je varirao između žena sa različitim karakteristikama.
Za većinu njih kojima je danas dijagnostikovan rak dojke, 5-godišnji rizik od smrti od karcinoma  dojke verovatno će biti manji od 3 odsto (manje od 3 od 100 žena će biti u riziku).

Rizik da žena umre zbog raka dojke u prvih 5 godina posle dijagnoze je sada je pao na 5 odsto

Carolyn Taylor, profesor onkologije na Oxford Population Health i vodeći autor studije, rekla je da je „studija dobra vest za ogromnu većinu žena kojima je danas dijagnostikovan rani rak dojke jer se njihova prognoza toliko poboljšala“

– Njihov rizik da umru od raka dojke u prvih 5 godina nakon dijagnoze sada je u proseku 5 odsto. Naša studija takođe može da se koristi za procenu rizika za pojedine žene na klinici. Studija takođe pokazuje da se prognoza nakon dijagnoze ranog raka dojke uveliko razlikuje. Pacijenti i kliničari mogu da koriste naše rezultate da procene prognozu, a u budućnosti bi dalja istraživanja mogla još više da smanje rizik od umiranja od raka dojke – istakla je profesorka Taylor.

Studija daje detaljnu i tačnu sliku mortaliteta od raka dojke

Istraživači su analizirali rutinski prikupljene podatke iz Nacionalne službe za registraciju i analizu raka o 512.447 žena kojima je dijagnostikovan rani rak dojke u Engleskoj između januara 1993. i decembra 2015. Žene su praćene do decembra 2020. Ova studija se fokusirala na one koje su prvobitno lečene – bile operisane. To nije uključivalo žene koje su primale terapiju za smanjenje veličine raka pre nego što su imale operaciju, žene čiji se rak već proširio ili žene kojima je dijagnostikovan više od jednog karcinoma. Studija takođe pruža detaljnu i tačnu sliku mortaliteta od raka dojke u kompletnoj populaciji žena sa ranim rakom dojke do 20 godina.

Studiju su podržale i dve pacijentkinje koje su dugo preživele od raka dojke. One su dale povratne informacije o istraživačkomdelu studije, pomogavši da se identifikuju analize koje bi bile najkorisnije za ostale pacijentkinje i dale doprinos u tumačenju rezultata i završnog rada.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratite se svom lekaru
Pre peruzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.