Zdravlje

Neki antidepresivi mogu da izazovu gubitak želje za intimnim odnosima: Kako ispoštovati terapiju i zadržati libido

Priredio/la: Ma.R.

Ako pijete antidepresive i osetite da više nemate želju da budete intimni, obavezno se javite stručnjacima jer to može da produbi problem i sa osnovnom dijagnozom i sa pridruženim poteškoćama

Gubitak seksualne želje i poteškoće tokom intimnih odnosa mogu biti simptomi depresije, ali takođe mogu biti i neželjeni efekti mnogih lekova koji se koriste za njeno lečenje. Među njima su pre svega neki antidepresivi.

Antidepresivi su često neophodni u lečenju mentalnih bolesti, ali mogu da imaju neželjene efekte

Seksualnost je važan deo stabilnog psihofizičkog života i za zdrave ljude i za one koji imaju probleme sa mentalnim zdravljem. Antidepresivi su, dobro je poznato, često ključni za kontrolisanje depresije. Međutim, doživljavanje seksualnih nuspojava zbog korišćenja antidepresiva može biti frustrirajuće i izazovno. Srećom, postoje načini da se to reši.

Otvoreni razgovor sa partnerom, vašim lekarom ili stručnjakom za mentalno zdravlje o seksu može na prvi pogled delovati zastrašujuće, ali je to prvi korak ka pronalaženju rešenja. Evo šta treba znati o tome kako depresija i njeno lečenje mogu uticati na seksualni život, kao i o potencijalnim načinima za rešavanje tih izazova.

Koji antidepresivi nose nuspojave po seksualni život i libido

Istraživanja pokazuju sledeće stope seksualne disfunkcije kod osoba koje uzimaju navedene antidepresive:

  • Zoloft (sertralin): 27,43 odsto
  • Effexor (venlafaksin): 24,82 odsto
  • Celexa (citalopram): 20,27 odsto
  • Paxil (paroksetin): 16,68 odsto
  • Prozac (fluoksetin): 15,59 odsto
  • Tofranil (imipramin): 7,24 odsto
  • Nardil (fenelzin): 6,24 odsto
  • Cymbalta (duloksetin): 4,36 odsto

Iako antidepresivi mogu da imaju neželjene efekte uključujući i rizik od seksualne disfunkcije, važno je zapamtiti da koristi od terapije obično nadmašuju rizike. Nuspojave se često smanjuju tokom vremena kako se telo prilagođava leku i adaptira se na njegovo dejstvo.

Nikada nemojte prestati da uzimate lekove bez konsultacije sa lekarom. Nagli prekid može dovesti do pogoršanja simptoma depresije i intenzivnijih neželjenih efekata.

Seksualne nuspojave koje mogu da prouzrokuju antidepresivi

Depresija i antidepresivi mogu izazvati simptome poput niskog libida, vaginalne suvoće i erektilne disfunkcije. Ljudi takođe mogu imati poteškoća da postignu orgazam ili ga uopšte ne postižu. Istraživanja pokazuju da su ove nuspojave prilično česte – od 50 do 70 odsto osoba koje uzimaju selektivne inhibitore ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI) doživljava neki oblik seksualne disfunkcije.

Seksualna disfunkcija povezana sa depresijom može biti i češća nego što statistika pokazuje jer se mnogi osećaju neprijatno i nerado prijavljuju ove probleme lekaru. Ako imate ovakve poteškoće, prvi korak ka njihovom rešavanju je da priznate da postoje i razgovarate o tome sa partnerom, lekarom ili terapeutom.

Kako ispoštovati terapiju a svesti rizike za neželjene efekte na minimum

Razmotrite sa lekarom promenu doze propisane terapije

Uz konsultaciju sa lekarom, možda ćete moći da uzimate nižu dozu antidepresiva. Za neke ljude, ova promena može biti dovoljna da smanji seksualne nuspojave, dok i dalje efikasno leči depresiju.

Imajte seks pre nego što uzmete lek

Vreme uzimanja leka može uticati na libido. Na primer, možete pokušati da imate intimne odnose pre nego što uzmete lek kako bi nivo leka u telu bio najniži tokom odnosa.

Prebacivanje na drugi antidepresiv

Neki antidepresivi imaju manje seksualnih nuspojava. Ako se suočavate sa seksualnom disfunkcijom, važno je da o tome razgovarate sa svojim lekarom, jer postoje različiti načini za upravljanje ovim nuspojavama i poboljšanje seksualnog zdravlja.

Još načina za suprimiranje neželjenih efekata antidepresiva u seksualnosti

Pored smanjenja doze ili promene vremena uzimanja leka, postoji još strategija koje mogu pomoći u rešavanju seksualnih nuspojava antidepresiva. Neki od alternativnih pristupa rešavanju ovih problema uključuju:

  • psihoterapiju
  • akupunkturu
  • uključivanje suplemenata u ishranu
  • jačanje svesnosti (mindfulness)
  • jogu
  • edukaciju o intimnim odnosima.

Komunikacija sa partnerom

Takođe možete ohrabriti svog partnera da se uključi u neke od ovih promena. Na primer, možete zajedno vežbati kako biste povećali energiju ili uveli nove tipove stimulacije u intimni odnos. Komunikacija je ključni deo zdravog odnosa. Kada vi i vaš partner imate seksualne poteškoće, razgovor je neverovatno važan. Iako su ti razgovori možda emotivno intenzivni, od ključnog značaja je otvoreno govoriti o problemima kako biste stabilizovali ili ojačali odnos.