Naslovna / Zdravlje

Dizajniran „mini-protein“ koji prenosi dozu zračenja direktno u ćelije tumora

Priredio/la: I. V. |18:00 - 27. 10. 2024.

Mini-protein nazvan AKY-1189 je potpuno nova tehnologija koja se koristi za ciljanu terapiju i koristi se da dovede zračenje direktno do tumora, a da uopšte ne ošteti olokna tkiva

mini-protein Mini-protein nazvan AKY-1189 je potpuno nova tehnologija koja se koristi za ciljano zračenje Foto: Shutterstock

„Mini-protein“ specijalno je dizajniran da prenosi dozu zračenja direktno na tumore, bez usputnog oštećenja zdravih tkiva, što su dokazali naučnici sa University of Pretoria u Južnoj Africi. Naime, istraživači su po prvi put pokazali da je moguće da „mini-protein“ isporuči dozu zračenja direktno u ćelije tumora prikazujući protein na površini svojih ćelija koji se zove nektin-4, a koji se često nalazi u brojnim različitim kancera.

Mini-protein prvi put je kreiran za isporuku doze radioaktivnog elementa

U studiji predstavljenoj na 36th EORTC-NCI-AACR Symposium on Molecular Targets and Cancer Therapeutics u Barseloni, Mike Sathekge, profesor i šef odeljenja za nuklearnu medicinu na University of Pretoria rekao je da su on i njegove kolege uspeli da pokažu da je mini-protein, takođe poznat kao radiofarmaceutik, bio u stanju da cilja specifično ćelije raka, izbegavajući zdrava tkiva, i da tumori u nekoliko različitih karcinoma apsorbuju dozu zračenja.

Ovo je prvi put da vidimo potpuno novu tehnologiju koja se koristi za ciljano zračenje. Mali protein napravljen da traži drugačiji protein nektin-4, koji mnogi kanceri sadrže, korišćen je da dovede zračenje direktno do tumora – objasnio je profesor Sathekge.

Mini-protein se zove AKY-1189 i prvo je jedinjenje dizajnirano da isporuči terapeutsku dozu  aktinijuma-225, radioaktivnog elementa, specifičnim ciljanjem na nektin-4. Ovo je protein koji se nalazi u ćelijskim membranama i prekomeran je kod oko 90 odsto pacijenata sa različitim čvrstim tumorima, uključujući karcinom bešike, dojke, pluća, glave i vrata, grlića materice i creva.

Mini-protein testiran na 20 pacijenata

– Želeli smo da se pozabavimo nedostatkom tretmana za negu pacijenata čiji je karcinom narastao izvan dela tela u kome je nastao ili se proširio na druge delove koji su nastavili da napreduju na lokalnom standardu nege – istakao je profesor Sathekge.

Istraživači su dobili dozvolu za upotrebu mini-proteina AKY-1189 u skladu sa propisima Regulatorne uprave za zdravstvene proizvode Južne Afrike (SAHPRA), i snimili su 20 pacijenata u Infrastrukturi za istraživanje nuklearne medicine (NuMeRi). Devet pacijenata je imalo metastatski karcinom mokraćne bešike, tri su imala metastatski rak dojke, tri rak grlića materice, dva pacijenta su imala rak debelog creva, a tri karcinom nemalih ćelija pluća.

Pacijentima su dali jednu injekciju AKY-1189 što je količina koja se koristi u rutinskom snimanju. Skenirali su pacijente nakon jednog, dva i tri sata koristeći kompjuterizovanu tomografiju sa pozitronskom emisionom tomografijom (PET-CT) kako bi procenili koliko je lek dobro ciljao tumore i koliku dozu su tumori apsorbovali.

Pokazalo se da protein nije imao nikakve štetne efekte

Kako bi razumeli dozu tokom vremena, koja se može očekivati u tumorima, organima, posebno bubrezima i celom telu, istraživači su ubrizgali AKY-1189 u 9 pacijenata i skenirali ih nakon tri sata, 24 i 48 sati koristeći SPECT-CT (kompjuterska tomografija sa jednim fotonom).

Do sada je 15 pacijenata bilo dostupno istraživačima da analiziraju kako se lek distribuira kroz telo i koliko su ga tumori preuzeli. Evidentirano je da mini-protein AKY-1189 nije imao nikakve štetne efekte, uključujući i kožu. Pljuvačne žlezde su pokazale prolazno upijanje koje nije predstavljalo nikakvo klinički značajno izlaganje zračenju. Istraživači su otkrili da je došlo do određenog unosa radijacije u bubrezima, ali na nivou koji sugeriše da pacijenti mogu bezbedno da prime pun tretman.

Novi tretman ima veliki potencijal za lečenje tumora

– Ovo nije bilo kliničko ispitivanje i stoga još nismo bili u mogućnosti da prikupimo podatke o odgovoru raka na lečenje, ali te studije su sada u toku. Međutim, uspeli smo da dođemo do važnih  informacija ne samo za specifične pacijente, već i u pogledu potencijala AKY-1189 mini-proteina za buduće pacijente. Najvažnije saznanje je da jasno možemo da vidimo da lek preuzimaju različite vrste tumora i da kao takav ima veliki potencijal za njihovo lečenje. Takođe, veoma je važno da se lek ne akumulira u normalnom tkivu i mogao bi da bude bezbedan za višestruka davanja kako bi se maksimizirao efekat lečenja – naglasio je profesor Sathekge i najavio da će studija biti nastavljena i u SAD.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo