Naslovna / Zdravlje

Odobren novi tretman za lečenje jedne vrste raka bešike

Priredio/la: I. V. |13:00 - 24. 04. 2024.

Pacijenti koji imaju rak bešike i koji nisu reagovali na prethodne tretmane kandidati su za novoodobreni tretman

novi tretman Odobrena nova terapija za karcinom bešike Foto: Shutterstock

Novi tretman za lečenje jedne vrste raka mokraćne bešike odobrila je ovog meseca američka Uprava za hranu i lekove FDA. Lek, koji će se prodavati pod brendom Anktiva, a koji je nazvan imunoterapijom sledeće generacije, namenjen je nekim pacijentima koji pate od određenih vrsta nemišićno-invazivnog karcinoma bešike, navodi se u saopštenju FDA.

Novi tretman aktivira dugoročni imunitet

Terapija za karcinom bešike deluje tako što aktivira vrste bolesti koje se bore protiv belih krvnih zrnaca zvanih prirodne ćelije ubice (NK) i T-ćelije kako bi se stvorio dugoročni imunitet u telu.
Lek sada razvija kompanija ImmunityBio of Culver City a pre nje lek je formulisala biofarmaceutska kuća Altor BioScience of Miramar sa Floride.

Odobrenje novog leka FDA je zasnovala na rezultatima kliničkog ispitivanja koje je vodio dr Karim Chamie, profesor urologije u David Geffen School of Medicine na University of California. U saopštenju University of California navodi se da novi tretman nudi „ubedljivu alternativu za pacijente koji su iscrpeli konvencionalne mogućnosti lečenja“.

Za pacijente sa rakom bešike koji nisu reagovali na prethodne tretmane koristiće se nova terapija

Tretman Anktiva namenjen je pacijentima sa rakom bešike koji nisu reagovali na prethodne tretmane, saopštila je FDA. Isporučuje se preko katetera i podstiče imuni sistem pacijenta „da izvrši ciljani napad na ćelije raka“, objasnio je profesor Chamie. Po njegovim rečima, lečenje bi  moglo da poštedi neke pacijente od invazivnih procedura, kao što je operacija za uklanjanje cele ili dela bešike.
Većina novih dijagnoza raka mokraćne bešike nije invazivna na mišiće, odnono na tumor koji se nalazi u tkivu koje oblaže unutrašnju površinu bešike i nije se proširio na zid bešike, navodi se u saopštenju University of California. Pacijenti sa ovom vrstom raka obično se podvrgavaju operaciji i imunoterapiji zasnovanoj na bakterijama, koja se postavlja direktno u bešiku. Međutim, čak i uz ovaj tretman, karcinom može da se vrati, a mnogi pacijenti ne reaguju dobro na dalje lečenje, ostavljajući nekim pacijentima ograničene mogućnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Zorica Radojčić
16:02, 24. 04. 2024.
Odgovori

Kako se bliže upoznati sa opisanom terapijom? Više puta sam operisala maligni tumor u bešici i bila na bsž terapiji, ali se uporno ponavlja.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo