Naslovna / Zdravlje

UV LED svetla efikasno ubijaju ljudski korona virus, istražuje se dejstvo i na SARS-CoV-2

Priredio/la: I. V.|16:00 - 30. 12. 2020.

UV diode koje emituju svetlost mogu brzo i efikasno da ubiju humani korona virus HCoV-OC43, a ako bi bile efikasne i protiv SARS-CoV-2, ova tehnologija mogla bi da bude jeftin način dezinfekcije površina – u bolnicama, na primer

uv led svetla UV diode koje emituju svetlost mogu brzo i efikasno da ubiju humani korona virus HCoV-OC43 Foto: Shutterstock

U nedavnoj studiji istraživači su otkrili da UV diode koje emituju svetlost mogu brzo i efikasno da ubiju humani korona virus HCoV-OC43. Ako buduća istraživanja utvrde da su efikasna i protiv SARS-CoV-2, ova tehnologija može biti jeftin način dezinfekcije površina, ventilacionih sistema i sistema vode u bolnicama i industrijskim okruženjima. Iako su istraživači otkrili da je UV zračenje LED ubilo HCoV-OC43, saopštenje za štampu Univerziteta u Tel Avivu upozorava da je ova tehnologija opasna i ne preporučuje se za kućnu upotrebu.

Merljiva prisutnost virusa u vazduhu

Dobro je poznato da se SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje covid 19 infekciju, može da se širi respiratornim kapljicama i površinama kontaminiranim izlučevinama iz nosa, usta i očiju. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu  Environmental Research pokazuje da je SARS-CoV-2 bio prisutan u uzorcima vazduha bolničkih soba i liftova, a takođe je bio merljiv u slabo provetrenim ili prepunim prostorijama. Pored toga, utvrđeno je da je korona virus  bio održiv nekoliko dana na uobičajenim površinama, poput nerđajućeg čelika i plastike.

Test sa UV LED sijalicama

Zbog hitne potrebe za pronalaženjem efikasnih metoda dezinfekcije za SARS-CoV-2, istraživači sa Tel Aviv University u Izraelu, u saradnji sa University of Haifa, Oranim Academic College i Chaim Sheba Medical Center u Tel HaShomer, krenuli su sa istraživanjem, bez obzira da li bi zračenje pomoću UV LED onesposobilo humane korona viruse i nedavno su objavili svoje rezultate u Journal of Photochemistry and Photobilogy B: Biology.  Koristeći humani korona virus OC43 (HCoV-OC43) kao zamenu za SARS-CoV-2, istraživački tim je testirao različite UV LED sijalice koje emituju različite talasne dužine (mereno u nanometrima) da bi utvrdili koja bi efikasno onesposobila virus HCoV-OC43 .

UV LED svetla visoko efikasna u deaktiviranju virusa

Nakon izlaganja virusnim suspenzijama smeštenim u zatamnjene epruvete UV LED svetla, tim je otkrio da su talasne dužine od 285 nm visoko efikasne u deaktiviranju virusa i gotovo jednako efikasne kao talasne dužine od 265 nm, onesposobljavajući 99,9 odsto korona virusa, za manje od 30 sekundi. Drugi virusi pokazali su sličnu osetljivost na ove talasne dužine, što ukazuje da bi ova tehnologija mogla biti korisna protiv mnogih tipova humanog koronavirusa, uključujući SARS-CoV-2. Istraživači kažu da su ova otkrića značajna jer ne samo da 285 nm UV LED svetlo dezinfikuje korona viruse, već je i jeftinije i dostupnije od sorte 265 nm. Kako kažu, otkrili su da je prilično jednostavno ubiti korona virus koristeći LED sijalice koje zrače UV svetlošću. Budući da su istraživači koristili HCoV-OC43 umesto SARS-CoV-2, kažu da će njihov budući rad imati za cilj potvrđivanje ovih rezultata ispitivanjem uticaja LED i njihovih kombinacija na virus koji uzrokuje covid 19.

Zašto je korišćen surogat virus?

Kao što je koautor studije dr Yoram Gerchman objasnio, SARS-CoV-2 zahteva laboratoriju za nivo biološke bezbednosti 3 (BSL3) za širenje (mada ne za analizu), jer je bolest koju uzrokuje mnogo teža. Virusu HCoV-OC43 potreban je samo nivo biološke bezbednosti 2 (laboratorija). U to vreme je laboratorija (BSL3) u bolnici Sheba bila u fazi renoviranja i istraživanje nije bilo želje da se istraživanje odlaže. Doktor Gerchman objašnjava da je uobičajeno koristiti bakteriofage, viruse koji zaraze bakterije, ali ne i ljude, kao surogate, jer istraživači mogu raditi s njima u laboratoriji za biosigurnost nivoa 1. Pored toga, surogat virus koji je tim koristio u studiji pripada istom rodu beta korona virusa kao SARS-CoV-2 i po veličini i strukturi podseća na njega.

Da li UV dezinfekcija može da bude sigurnija

Pandemija covid 19 povećala je upotrebu dezinficijenasa i u javnim okruženjima i u domaćinstvima. Nedavna istraživanja objavljena u časopisu Environmental Science & Technology Letters otkrila su povećanje broja jedinjenja kvaternarnog amonijuma (KAC) u kućnoj prašini koja se sakuplja iz domova nakon početka pandemije. KAC su hemikalije u proizvodima za čišćenje i dezinfekciju koje mogu da prouzrokuju reproduktivne i respiratorne probleme. Pored toga, upotreba velike količine hemikalija za dezinfekciju može naštetiti prirodi i urbanom okruženju. Zbog potencijalnih opasnosti hemijskih metoda, profesionalno dizajnirani UV LED sistemi za dezinfekciju mogu da budu sigurnije rešenje – koje može da dezinfikuje površine, vazduh i vodu.

Jeftina i dostupna metoda

U ovoj studiji istraživači su „ubili“ viruse koristeći jeftinije i dostupnije LED sijalice, koje troše malo energije i ne sadrže živu kao obične sijalice.  To istraživanje, kako navode, ima komercijalne i društvene implikacije s obzirom na mogućnost upotrebe takvih LED sijalica u svim oblastima našeg života.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo