Naslovna / Zdravlje

Lipomi i ateromi su bezopasne potkožne izrasline: Mogu da izazovu bol, pa ih ponekad treba ukloniti

Piše: D.T.|13:00 - 23. 01. 2021.

Za većinu ljudi su estetski problem, jedna su od najčešćih intervencija u lokalnoj anesteziji. Uglavnom ne izazivaju nikakve komplikacije ili neprijatne simptome

lipom

Masno tkivo ponekad izaziva bol Foto: Shutterstock

Kuglice masti ispod kože uglavnom su problem estetske prirode, posebno ako su na nekom izloženom mestu na telu. Međutim, ako je reč o lipomima i ateromima, oni ponekad, mogu da pritiskaju okolno nervno tkivo i izazivaju bol.

Lipomi su najčešći benigni dobroćudni tumori masnog tkiva, a ateromi benigne izrasline na koži i potkožnom tkivu. Ne zna se uzrok nagomilavanja masnih ćelija u potkožnom tkivu, ali smatra se da genetska predispozicija ima veze sa pojavljivanjem ovih dobroćudnih izraslina. 

Mišljenja su podeljenja da li treba intervenisati i kada. Preporuka je da doktor vidi svaki aterom ili lipom i odluči.  Neophodno je, na primer, utvrditi da li lipom raste i izaziva bol, na kakvom je mestu, da li je možda u blizini nekog nerva ili krvnog suda– objašnjava prof. dr Veljko Đukić, specijalista opšte i  vaskularne hirurgije.

Lipomi nastaju od ćelija masti. Češći su kod žena, na mestima gde postoji masno tkivo. Najčešće se javljaju na podlakticama, gornjem delu trupa i zadnjem delu vrata. Pojavljuju se kao ovalne ili okrugle izbočine. Obično ne uzrokuju nikakve poteškoće.

Ukoliko lipomi otežavaju funkcionalnost, mogu se ukloniti, a hirurško uklanjanje (ekscizija) lipoma može se učiniti i iz estetskih razloga.

Liposukcija, to jest isisavanje potkožnog masnog čvorića, može se primeniti kod lipoma koji su mekši i koji imaju manje vezivnog tkiva.

Šta ako dođe do zapaljenskog procesa?

Aterom je dobroćudna izraslina kože i potkožnog tkiva koja nastaje pojačanim lučenjem lojne žlezde i formiranjem kapsule oko navedenog masnog sadržaja. Javlja se na licu, vratu, iza ušiju i na leđima, gde je koža prirodno masnija. Ateromi su različite veličine, od 5 milimetara do nekoliko centimetara i meki su na dodir. Uglavnom nisu bolni na dodir.

– U nekim slučajevima može doći do zapaljenoskog procesa. Aterom s upalom je bolan, a koža oko njega je topla i crvena. Može doći i do curenja gnojnog sadržaja. Preporučuje se da se uklone u fazi kada nisu upaljeni jer tada se može sa sigurnošću ukloniti zajedno sa svojom kapsulom što je preduslov za izlečenje. Moj savet je da se uklanjaju i lipomi i ateromi – kaže prof. Đukić.

Ne uklanjajte aterome na svoju ruku

On objašnjava da je ovo jedna od najlakših hirurških intervencija koja se radi u lokalnoj anesteziji. Mnogi pokušavaju na svoju ruku da uklone aterome, koji su smešteni u poslednjem sloju kože – dermu, pa se zato nazivaju još i dermalne ciste. Stručnjaci su jednoglasni u oceni da nikako ne biste smeli istiskivati sadržaj ateroma, jer možete izazvati upale i dodatne komplikacije.

Neka, ne do kraja potvrđena ispitivanja su pokazala da, ukoliko dođe do povećanja telesne težine, može doći i do rasta lipoma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo