Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Sveže rane ne vole ni morsku vodu, a ni sunce

Priredio/la: eKlinika
4:00 - 17. 09. 2020.
Izvor: novosti.rs

Lekari upozoravaju kako treba da se ponašate na letovanju u slučaju da ste nedavno podvrgnuti hiruškom zahvatu

Mnogi ne znaju da je rana toliko osetljiva nakon što se uklone konci, da je štetno izlagati je suncu čak u narednih godinu dana

Odlazak na more rekovalescentima se čini kao dobra ideja nakon operativnih zahvata, kako bi napunili baterije i lakše prebrodili postoperativni period, ali lekari upozoravaju da oprez u tim situacijama nije na odmet. Razlog – morska voda u koaliciji sa sunčevim zracima čini lekoviti tandem, ali takođe mogu i da naštete onima koji su se povrgli hiruškoj intervenciji pred letovanje.

Naime, tuširanje običnom vodom uz upotrebu blagih sapuna preporučuje se i onim pacijentima kojima još nisu izvađeni konci, kako bi se umanjio rizik od infekcije, ali isto ne važi i za morsku vodu ili vodu iz bazena, niti kožu sa mladim, svežim ožiljkom treba izlagati suncu. Jer, dok za vodu iz vodovoda znamo da je bakteriološki ispravna, to ne možemo da tvrdimo i za morsku vodu i vodu iz bazena. 

Takođe, mnogi od nas vole da se brčkaju u moru, a duži boravak u vodi isto može da dovede do infekcije jer sveža rana treba da ostane suva, a čak i ako je zaštitimo gazom ili hanzaplastom, moguće je da se rana, narodski rečeno, pozledi, pa da tako napravimo situacoiju gorom nego što jeste.

Mnogi ne znaju da je “sveža” rana toliko osetljiva nakon što se uklone konci, da je štetno izlagati je suncu čak u narednih godinu dana. U protivnom, ako ožiljak izgori tokom sunčanja može doći i do malignih promena na koži.

Iz tog razloga stručnjaci preporučuju da sveže ožiljke prekrijete i tako ih zaštitite od sunca, ili da ih namažete, ili da ih tokom sunčanja namažete kremom sa visokim zaštitnim faktorom. 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo