Naslovna / Zdravlje

Opasnost od pogrešnog korišćenja pumpice i kako pomoći osobi tokom akutnog napada astme

Piše: Iva Nenezić|17:00 - 02. 04. 2021.

Pogrešna upotreba pumpice može da ima za posledicu razvoj produženog i pojačanog napada gušenja, a čak i razvoj astmatičnog statusa

Bronhodilatatori se koriste samo po potrebi Foto: Shutterstock

Terapija astme obuhvata, između ostalog, i bronhodilatatore u inhalatornom obliku, odnosno pumpice. One se koriste ili redovno ili po potrebi, kod akutnih napada, u zavisnosti od njihove namene.

Dve vrste pumpica

Prema rečima pulmologa dr Tatjane Radosavljević, bronhodilatatori se koriste samo po potrebi, a postoje dve vrste “pumpica”.

– Koriste se dve vrste pumpica. Takozvane zaštitne, sadrže lokalnu kortikosteroidnu terapiju, koja mora da se uzima redovno i tako leči zapaljenski proces u bronhijalnom stablu. Druga vrsta pumpica direktno deluje u toku napada gušenja i pripada grupi bronhodilatatornih lekova. Ona opuštajući grč, spazam bronhija– kaže za eKliniku pulmolog dr Tatjana Radosavljević.
Kako kaže, poslednjih godina se često primenjuju i lekovi u vidu aerosola koji predstavljaju kombinaciju ove dve pumpice.

Da li upotreba stvara zavisnost

Dve najčešće i najštetnije zablude vezana za pumpice, jesu da upotreba pumpica znači da je u pitanju odmakla faza astme i da one stvaraju zavisnost.

Ovo nije tačno, jer su pumpice prvi i najdelotvorniji lek u lečenju i prevenciji bronhijalne astme. Ne stvaraju zavisnost, a mogu da spreče ozbiljna pogoršanja bolesti – objašnjava pulmolog.

Važno je da se pravilno koristi

Prema rečima dr Radosavljevič, pre svega je veoma značajno da se pumpica pravilno koristi. Ukoliko pacijent ne može da savlada tehniku pravilnog uzimanja pumpica ili se radi o deci, koriste se specijalni nastavci koji se stavljaju na pumpice, odnosno volumgal sa ventilom ili spajseri, koji omogućavaju da dovoljna količina leka dospe u pluća.

Greške pri korišćenju

Najčešće greške nastaju kad se pumpica uzima nepravilno, pa lek ostaje u ustima, dakle ne dolazi do pluća.

– Potom da se pumpica koristi više puta, čak i više desetina puta, i ne dovodi do širenja bronhija. Ovakve greške dovode do toga da srce počinje da lupa ubrzano. Javlja se tahikardija, koja izaziva produbljivanje osećaja gušenja, dolazi do tremora – objašnjava pulmolog.

Pogrešna upotreba pumpice može da ima za posledicu razvoj produženog i pojačanog napada gušenja, a čak i razvoj astmatičnog statusa.

Kako pomoći nekome ko ima akutni napad astme

Kod akutnog napada astme se najpre pokušava sa inhlacionim bronhodilatatorima u vidu inhalacije preko aparata ili pumpice.

– Ukoliko to ne uspe, potrebno je što pre pacijenta odvesti u medicinsku ustanovu, gde se mogu primeniti i drugi oblici lekova – infuzije sa bronhodilatatorima, kortikosteroidima, ili u bolnicu, gde se može uključiti intenzivna terapija i kiseonik – kaže pulmolog.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo