Naslovna / Zdravlje

Pušenje marihuane značajno pogoršava vid, otkriva nova studija

Priredio/la: I. V.|11:00 - 15. 04. 2021.

Konzumiranje kanabisa oštećuje vid, a posebno menja ključne vizuelne funkcije pa ljudi imaju problem sa „izoštravanjem“, fokusiranjem, a njihovom oku smeta i odsjaj i kontrast

Studija koju je sproveo University of Granada pokazuje da pušenje kanabisa značajno menja ključne vizuelne funkcije, kao što su oštrina vida, osetljivost na kontrast, trodimenzionalni vid (stereopsis), sposobnost fokusiranja i osetljivost na odsjaj. Ipak, više od 90 odsto korisnika veruje da upotreba marihuane nema nikakav uticaj na vid ili ima, ali samo blagi efekat. Studija, koju su vodili Carolina Ortiz Herrera i Rosario Gonzalez Anera, objavljena je u časopisu Scientific Reports.

Od 2011. upotreba marihuane u porastu

Grupa istraživača sa Odeljenja za optiku University of Granada proučavala je efekte pušenja kanabisa na različite vizuelne parametre, u poređenju sa efektom na vid koji su sami korisnici primetili. Autori studije objašnjavaju da je upotreba kanabisa u porastu, iako se u većem delu sveta smatra ilegalnom drogom. Prema Nacionalnom istraživanju o alkoholu, drogama i drugim zavisnostima u Španiji 2019-2020, upotreba kanabisa na nacionalnom nivou povećala se od 2011. godine, s tim što je 37 odsto odraslih Španaca već neko vreme koristilo ovu drogu, a oko 10 procenata konzumiralo je u poslednjih godinu dana.

U ovoj studiji, koju je dobila odobrenje Etičkog odbora za ljudska istraživanja University of Granada, sprovedeno je iscrpno vizuelno ispitivanje nad 31. korisnikom kanabisa, kako onih koji prethodno nisu konzumirali nijednu supstancu, tako i kada su bili pod dejstvom marihuane. Istraživači su takođe proučavali percepciju učesnika o vizuelnim efektima nakon konzumiranja ovog opijata.

Dejstvo kanabisa najviše utiče na osteljvost na kontrast

Rezultati su pokazali da su se nakon pušenja marihuane vizuelni aspekti, poput oštrine vida, osetljivosti na kontrast, trodimenzionalnog vida (stereopsis), sposobnosti fokusiranja i osetljivosti na odsjaj – znatno pogoršali. Uprkos tome, nisu svi ispitanici prijavili pogoršanje vida nakon pušenja kanabisa. Zapravo, 30 odsto je izjavilo da im vid uopšte nije patio, dok je 65 procenata odgovorilo da se samo malo pogoršalo. Autori primećuju da je vizuelni parametar koji bi mogao biti najjače povezan sa percepcijom vizuelnog efekta od strane korisnika osetljivost na kontrast.

Pogoršanje vida predstavlja opasnost u svakodnevnom životu

Studija je, takođe, utvrdila negativan efekat na sve ocenjene vizuelne parametre, pri čemu se efekat kanabisa na neke od parametara analizira prvi put u ovom istraživanju. Ovi rezultati, zajedno sa nedostatkom svesti, koju su učesnici prijavili prilikom ispitivanja o oštećenju vida izazvanom pušenjem kanabisa, ukazuju na potrebu sprovođenja kampanja za podizanje svesti, jer ovo pogoršanje vida može da predstavlja opasnost prilikom obavljanja svakodnevnih zadataka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo