Kumkvat – riznica vitamina C koja se jede sa korom, i čuva vid
Izuzetno zdravo voće koje izgleda kao mala, duguljasta pomorandža, pomaže u prevenciji oboljenja očiju i tumora, podiže imunitet i utiče na lepotu kože
Kumkvat ima za nijansu kiseliji ukus nego pomorandža i mandarina, a njegova kora sa kojom se jede prepuna je hranljivih sastojaka. Spada u porodicu citrusa i može da se gaji u saksiji.
Pun važnih vitamina
Ovo voće sadrži veliku količinu vitamina A, C i E kao i fitonutrijenata koji potpomažu procer razgradnje slobodnih radikala u organizmu. Kumkvat sadrži 43,9 miligrama vitamina C na 100 grama što predstavlja više od 79 odsto preporučene dnevne doze ovog važnog vitamina. Zbog ovog svojstva, veliki je borac za imunitet kao i protiv gripa, prehlade i virusa. Ima i jako antioksidansno dejstvo pa je zvog toga izuzetno važan za lepšu kožu. Pomaže otpornijem epidermu i zato je dobro da ga konzumirate pre i u toku izlaganja sunčevim zracima - doprineće zaštiti od UV zraka.
Pomaže starijima ali i mlađima
Utiče na lepotu kože a dobar je i za sprečavanje pojave staračkih pega. Takođe, izuzetno je dobar i koristan ako želite da izgubite kilograme i preporučuje se njegova konzumacija u raznim režimima ishrane. Ako ga redovno konzumirate, pospešićete izbacivanje viška soli, masnoća i vode. Najbolje rezultate ćete postići u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću.
Za bolji vid
Kumkvat sadrži veliki količinu beta karotena koji u kombinaciji sa vitaminom A i C popravlja i čuva vid, i pridružuje se blagotvornim dejstvima na kožu. Što se tiče zdravlja očiju, pomaže generalno boljem vidu ali i prevenciji katarakte.
Antioksidansi pomažu u sprečavaju tumora
Lutein, karotenoidi i tianin su važni antioksidansi, kumkvat ih je pun a to znači i da je veliki borac protiv razvoja tumora. Flavonoidi sprečavaju mutacije malignih ćelija koje dovode do pojave karcinoma a u slučaju oboljenja, pomoći ći u borbi za imunitet.
Protiv kamenja u bubregu
Citrusna kiselina pomaže razgradnju peska i kamenja koji se pojavljuju u urinarnim kanalima i bubrezima. Svakodnevno unošenje soka od kumkvata obezbediće cirkulisanje tečnosti koja će štititi urinarni trakt i podsticati ga na ispiranje, unošenjem vitamina i minerala.
Borac protiv srčanih oboljenja
S obzirom na to da utiče na sniženje krvnog pritiska i regulaciju nivoa triglicerida i holesterola, pomaže u sprečavanju kardioloških oboljenja (moždanog i srčanog udara).
Ova voćka kalijumom pomaže i u regulaciji nivoa tečnosti u organizmu, što takođe pomaže srcu i kardiovaskularnom sistemu. Sadrži i omega 3 i omega 6 masne kiseline.
Prevencija dijabetesa tipa 2
Kombinacija antioksidanata, zdravih vlakana, omega 3 i omega 6 masnih kiselina obezbeđuje učešće i u prevenciji dijabetesa 2.
Protivzapaljensko dejstvo i više energije
Sadržaj fitonutrijenata, antioksidanata i tanina pomaže u borbi protiv upalnih procesa u našem organizmu. Riboflavin ubrzava metabolizam, osećaćete se lakšim i sa više energije ukoliko ga konzumirate.
Kako da birate dobar kumkvat
Odaberite čvrste plodove narandžaste boje koji po sebi nemaju tačkice. Ako ćete ga konzumirati u naredna dva ili tri dana, može da bude na sobnoj temperaturi. Uvek dobra preporuka je držanje u frižideru u zatvorenoj posudi. Dobro ga operite da na njemu ne bi bilo ostataka pesticida jer se jede sa korom.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.