Naslovna / Zdravlje

Biljka koju mnogi koriste povezana sa ozbiljnim kardiovaskularnim problemima: Rizik od moždanog udara veći je za 42 %

Sanja Stijović Mićković|19:00 - 06. 09. 2024.

Pojedinci koji su svakodnevno pušili marihuanu imali su 25 odsto veći rizik od srčanog udara i 42 odsto veći rizik od moždanog udara

marihuana Brojne studije povezuju marihuanu ili kanabis sa kardiovaskularnim rizicima Foto Shutterstock

Marihuana upotrebljena na bilo koji način značajno povećava rizik od srčanih problema, zaključak je nove studije objavljene u Journal of the American Heart Association (JAHA). Svakodnevni korisnici imaju 25 odsto veće šanse za srčani udar i 42 odsto veći rizik od moždanog udara, otkrili su istraživači.

Zaključci nove studije

Recenzirana studija, objavljena 28. februara, analizirala je podatke 434.104 osobe iz 27 američkih država i dve teritorije. Četiri procenta ispitanika koristilo je kanabis svakodnevno, dok ga je 7,1 odsto koristilo povremeno.

Istraživanje je otkrilo da bilo koja vrsta upotrebe kanabisa – pušenje, konzumiranje ili vejpovanje – ima „snažne, statistički značajne veze sa štetnim kardiovaskularnim ishodima” kao što su koronarna bolest srca, infarkt miokarda i moždani udar.

Ozbiljnija upotreba – korišćenje kanabisa više dana u mesecu – bila je povezana sa „većim” izgledima za štetne ishode.

Rezultati su bili slični čak i nakon kontrole drugih kardiovaskularnih faktora rizika kao što su upotreba duvana, indeks telesne mase, dijabetes tipa 2, konzumiranje alkohola i fizička aktivnost.

– Pacijenti bi trebalo da budu testirani na korišćenje kanabisa i treba im savetovati da izbegavaju pušenje kanabisa kako bi smanjili rizik od prevremenih kardiovaskularnih bolesti i srčanih događaja – preporučuju istraživači.

Ovo istraživanje takođe je analiziralo odrasle osobe sa rizikom od prevremene kardiovaskularne bolesti, što uključuje muškarce ispod 55 godina i žene mlađe od 65 godina. Među ovim grupama, upotreba kanabisa povezana je sa 36 odsto većim rizikom od koronarne bolesti srca, srčanog udara i moždanog udara. Pojedinci koji nisu pušili cigarete ili nikotinske elektronske cigarete takođe su imali veći kardiovaskularni rizik ako su pušili kanabis.

– Uprkos uobičajenoj upotrebi, malo se zna o rizicima upotrebe kanabisa i, posebno, rizicima od kardiovaskularnih bolesti – kaže vodeći autor studije Abra Jeffers, analitičar podataka u Opštoj bolnici Masačusets u Bostonu.

– Percepcija o štetnosti pušenja kanabisa se smanjuje i ljudi ne smatraju da je upotreba kanabisa opasna po njihovo zdravlje. Međutim, prethodna istraživanja pokazala su da bi kanabis mogao biti povezan sa kardiovaskularnim oboljenjima. Pored toga, pušenje kanabisa – što je dominantan način upotrebe – može predstavljati dodatne rizike jer se čestice udišu – rekla je ona.

Robert L. Page II, profesor kliničke farmacije, istakao je da rezultati studije imaju važne implikacije na javno zdravlje i ističe da bi to trebalo da bude poziv na akciju za svo medicinsko osoblje.

Problemi sa srcem

Brojne druge studije takođe su povezale marihuanu ili kanabis sa kardiovaskularnim rizicima. Danski istraživači su 2022. godine otkrili da je čak i upotreba medicinskog kanabisa povezana sa 64 odsto većim rizikom od aritmije (nepravilan rad srca).

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) takođe navode da marihuana može izazvati ubrzani rad srca i nagli porast krvnog pritiska. „Takođe može dovesti do povećanog rizika od moždanog udara, bolesti srca i drugih vaskularnih bolesti.”

„Dim marihuane takođe sadrži mnoge iste supstance koje su istraživači pronašli u duvanskom dimu – ove supstance štetne su za pluća i kardiovaskularni sistem. Teško je razdvojiti uticaj hemikalija marihuane na kardiovaskularni sistem od onih koje izazivaju iritansi i druge hemikalije koji su prisutni u dimu,” navodi se.

Starost je značajan pokretač verovatnoće pušenja marihuane. Otprilike četvrtina mladih, onih od 18 do 34 godine, kaže da puše marihuanu (26 procenata), ali prijavljena upotreba pada na 18 procenata među odraslima od 35 do 54 godine i čak je niža, 11 procenata, među odraslim osobama od 55 i više godina,” pokazala je nedavna anketa Galupa

Utvrđeno je da muškarci češće koriste marihuanu od žena. Dok je 21 odsto pojedinaca bez fakultetske diplome priznalo da puše marihuanu, broj je pao na 9 odsto među onima koji su visokoobrazovani.

U Srbiji je korišćenje marihuane strogo zabranjeno

Zakon o psihoaktivnim supstancama zabranjuje proizvodnju, promet i upotrebu psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, kao i biljaka iz kojih se mogu dobiti ove supstance. Na Spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci kanabis se nalazi u kategoriji “opojnih droga koje mogu prouzrokovati oštećenje zdravlja ljudi”.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo